Stopptid av Svafre

Stopptid av Svafre

Joined: January 1st, 1970, 12:00 am

October 11th, 2010, 4:52 pm #1

Svenska försvarsmaktens klockor.

let's synchronize our watches

Hur många gånger har man inte hört den frasen på film! 20 st militärer tittar och skruvar på sina olika klockmodeller för att alla ska gå på sekunden lika, inte lätt! Där hade det svenska artilleriet en klar fördel. Och vad är nu fördelen? Jo! Lemania Tg 195 (Artilleriklockan i klocksamlarmun). Denna Lemania Chronograph (är faktiskt en chronograph) började sin tjänstgöring i svenska försvaret tidigt 50-tal. Troligen ett rent beställningsjobb av försvaret eftersom jag inte tror den gick att köpa på den öppna marknaden. Jag har även för mig att den har används av andra länders armed forces, England bl a. Det där med artilleriklocka är en liten sanning med modifikation även om den var som gjord för eldledare så har jag levande bevis på att den även fanns inom infanteri och pansar, även självklart kustartilleriet. Tg:en var i tjänst långt in på 80-talet. De som behövde den i sin tjänstgöring fick kvittera ut en från förrådet och lika viktigt var att lämna tillbaka den efter övningen. Det var ingen mening med att komma till förrådet med en AFSE blankett (ni som inte har militär bakgrund så är en AFSE en blankett man fick lämna in via chefen till förrådet om man förlorat någon militär utrustning). Förrådspersonalen var inte att leka med ska ni veta, en blandning mellan GRU och MI5.

Jag köpte för några år sedan en Tg av en pensionerad överstelöjtnant från Östersund, han berättade att efter en övning på 60-talet så saknades det en Tg. Klockan var nog inte helt billig eftersom det polisanmäldes av regementschefen och en polisutredning tog vid. Hela plutonen förhördes och till slut kom klockan fram. Ett värnpliktigt gruppbefäl hade förälskat sig så mycket i klockan (jag förstår han) att han hängde den i en ståltråd och förde ner den i en golvbrunn där han hade tänkt hala upp den lagom till muck. Det sket sig och han fick en månads fängelse för stöld! Idag skulle inte polisen inleda en utredning och komma till platsen ens om det saknades en Haubits 77 kanon (lite ironiskt men jag jobbar med eländet varje dag så jag vet). Usch! vad jag kommer från ämnet ibland.

Tg:n ja! Dom första hade inte texten Tg 195 i urtavlan, s.k preTg som min klocksamlarkompis döpte den till inför en internationell publik på eBay. Det gjorde säkert några hundra dollar på slutpriset. Lite surt för det var jag som sålde den till honom och hade jag vetat att man kunde kalla den preTg hade jag höjt priset avsevärt! Det var nog bara den allra första utgåvan som inte hade Tg 195 tryckt i tavlan. Om ni kommer över någon Tg ska ni inte bli misstänksamma om det är två stora bokstäver TG 195 för det finns både TG och Tg i tavlan och båda är helt korrekta, beror på vilken årskull den kommer från. Tg tillverkades under 50-talet. Det senaste exemplaret jag sett är från 1958. Och står det inte något alls i tavlan förutom Lemania är det en s.k preTg från och med nu. Kronan på Tg:n är omärkt, jag har i alla fall aldrig sett en signerad Lemania krona på en Tg. Baklocket har alltid de tre klassiska kronorna ingraverat plus ett årtal samt serie nummer (se bilder). Samma sak här! Det finns olika typsnitt och storlekar på de ingraverade kronorna, både stora och små och det handlar också om vilken kull den kommer ifrån eller vad gravören på försvarets materialverk var på för humör den dagen kanske. Finns det fyra kronor eller mer ska ni nog dra öronen åt er! När klockan försvann ur organisationen såldes dom ut via materialverket. Vet inte hur många det levererades till försvaret men betydligt fler än viggenlemanian i alla fall. (återkommer med en presentation och lite historia om viggendinkan i nästa stopptid). Tg 195 är utrustad med Lemanias CAL 2225 verk 16 jewels ( Tg:n är enda klockan som har det verket), 40 mm i diameter utan krona och ganska tjock (som en annan) plexiglas och manuellt uppdrag. Finns endast i rostfritt stål. Trycker du på övre knappen nollställer sekundvisaren och kronan hoppar ut i ställäge, du startar klockan igen genom att trycka in kronan. En mycket behaglig klocka att bära och gör sig bäst på ett svart eller grönt NATO band. Som alla andra militära klockor av klass kostar Tg:n en slant men den är värd varenda krona. Den dyker upp emellanåt på auktioner så den är något lättare att få tag på än brorsan Viggenlemanian. Njut nu av lite bilderna och gå och lägg er i tid, ny vecka imorgon full av möjligheter! Och som vanligt är jag tacksam för tilläggsinformation och ev rättelser från de mer insatta.

God afton

Förresten gott folk! Vad är Tg förkortning av? Första pris är en vecka i Oslo, andra pris är två veckor i Oslo. Vinnarna får stå för resa och uppehälle själva. Men får en bok att ta med på resan ”From the depths of the sea” Historian om Panerai av Giampiero Negretti).

PreTg

Stora bokstäver TG
Tony Axelzon
www.timetotalk.se
www.watchlinks.net
Quote
Like
Share