Stopp! Läs detta först. Om polering av BDJE

Stopp! Läs detta först. Om polering av BDJE

Joined: January 1st, 1970, 12:00 am

January 2nd, 2012, 8:29 pm #1

Det här är ett långt inlägg men jag uppmanar dig att läsa igenom hela för att undvika ett kanske förödande misstag.

När det gäller slipning och/eller polering av boetter finns det ett otal saker att ha i åtanke. Jag har ägnat en del tankemöda åt det här och sammanfattar nedan lite hur jag ser på det.

1.
Det har skrapats bort fler svenska veteranbåtar än vad det har exporterats. Varje ny ägare ”vill göra fint” och sakta men säkert blir skrovet tunnare och tunnare. Till slut är båten förstörd. Samma sak med klockor. Det går aldrig att återskapa ett originalskick igen när du väl satt ned filen/sandpappret. Originalskick finns bara en gång och det är unikt. Mest eftertraktat är väl kanske NOS (gammal men oanvänd – fr eng. new old stock) Sedan har vi använt originalskick. Det kan vara slitet och ha patina men det är originalskick – något som premieras av samlare framför allt annat.

2.
Nu skiljer vi (jag) på originalskick och originalutseende. Originalutseende kan återskapas och då oftast av den fabrik som gjorde klockan från början. Det finns också privatpersoner/fristående företag som är mycket skickliga på att arbeta med boetter och deras arbete närmar sig originalutseende. En klocka iordningställd på detta sätt är i de flestas ögon det näst bästa. Den är visserligen inte i originalskick men den har originalutseende. Utmärkande och ett krav för att platsa inom denna grupp boettrenoveringar är att alla ytor har samma ytbehandling och form som de hade när klockan var ny. Det kräver specialutrustning, -maskiner, -kunskaper. Men – oavsett detta har klockan ändå förlorat material och är inte längre i originalskick – bara så ingen kan missförstå det hela.

3.
Det man som glad amatör kan ägna sig åt är att försöka åstadkomma ett originalliknande utseende. Hänger du/ni med? 1 - originalskick, 2 - originalutseende och 3 - originalliknande utseende. Här gäller det att välja sina strider – dvs att känna sin begränsning. Man skall kunna lite materiallära, ha visst öga för detaljer, inte ha bråttom, mm.

Boetter med avancerade ytbehandlingar/former/mönster bör undvikas av ”3-an”. Exempel på detta är radiellt slipade boetter (ett otal Omega – ex. Flightmaster, Memomatic m fl.). Detta kräver en speciell slipmaskin och att göra det för hand med slippapper blir i bästa fall godtagbart sett från en meters avstånd. I sämsta fall har man förstört boetten. Exempel på andra boetter är Omega Constellation 168.005 med alla sina små avfasningar och facetter. Nittio procent av dem man ser är förstörda – dvs någon har slipat och polerat bort just dessa former. Alla guldboetter är känsliga av den enkla anledningen att guld är mjukt och avverkas snabbt vid slipning och polering. Extra försiktighet vid guld alltså. Guld på stål likaså. Kan bli riktigt förstört om man går igenom ytterskiktet.

OK – du har nu tränat på skräpboetter ett tag. Med tränat menar jag provat dina inköpta verktyg:
Slippapper i kornstorlek 400, 600, 800, 1000, 1200, 1500, 1800, 2000, 2500
Nålfilar
Sladdlös Dremel med steglöst ställbar hastighet samt poler- och sliptrissor i av olika utseende och modell (ca 200 olika)
Slippinnar (träpinnar med slippapper – runda på ena sidan och plana på andra sidan)
Autosol, Häxans kopparputs, MrMuscle puts, Cape cod, bilrubbing, slip- och polervaxer, mm.
Etc, etc.
Med prövat dina verktyg menas att du testat dem var och en för sig och sedan i olika kombinationer för att se resultatet. Detta för att när du väl sätter ned verktyget på den klocka du tänker dig ge ett originalliknande utseende så skall du veta effekten av vad du gör.

Du har tränat. Du är beredd. Nja, du skall ha tagit reda på hur boetten slipades och behandlades från fabriken också. Fanns det flera modeller av klockan? Olika årtal med olika behandling? Tag fram så mycket material du kan om klockan. Leta på nätet och i böcker. Slipat skall vara slipat och polerat blankt skall vara just det – och på rätt ställen. Det slipade skall ha den matthet och mönstergrovlek som det var tänkt. Det är ju originalliknande utseende du är ute efter – se till att ta reda på hur det såg ut från början. Bestäm i vilken ordning som det är lämpligt att arbeta – oftast slipade ytro först och polerade sedan – du kan behöva maskera av ytor som inte skall kommas åt under olika stadier av arbete.

Nu får du börja. Utan träning, rätt verktyg – rätt använda och kunskap om hur klockan såg ut från början ska man ge f-n i att slipa och polera på den. Tillbaka till punkt 1 – det har försvunnit fler båtar/klockor av okunniga ägares missriktade kärlek än av andra skäl.

Några absoluta råd i korthet:
Slipa aldrig på kanter och hörn.
Ett handhållet papper ger inte en plan yta. En plan yta åstadkoms med ett papper på fast stomme (och det är inte ett finger). Denna punkt har också bäring på alla de Rolex-boetter man ser med mjuka, nedsänkta kanter runt bandstiftshålen.
Tålamod och träning.
Om du inte har tålamod och ger dig tid att träna – avstå från att ge dig på boetter.

Tony – om du tycker mitt inlägg är vederhäftigt får du gärna lägga det på något ställe där det kan hittas igen. Har en känsla av att många klockor kan räddas om förståelsen för detta sprids. Så har det faktiskt gått till i veteranbåtshobbyn. De flesta undviker idag i det längsta att skrapa bort sina båtar.

Mvh
JE
Här kommer länkar till ett par sidor som visar hur man INTE skall göra (sorry, Jocke – hur mycket jag än gillar dig här på siten så är detta ett helgerån) och den andra platsen är till en australiensare som förstör klockor yrkesmässigt.
http://www.watchwallpapers.com/imperial.htm
http://nickhacko.blogspot.com/2009/05/r ... shing.html

Och här nedan några bilder på boetter jag pillat med. Här finns exempel på både nybörjarmisstag och vad som kan betecknas som ”originalliknande utseende". Längst ned ett exempel på originalutseende och originalskick (både NOS och med patina)

Först exempel på amatörmässigt radiellt slipade boetter. Inte helt förstörda men absolut inte i originalutseende. Dessa är gjorda med handhållet papper i början av min "karriär". Det gäller de två klockorna i förgrunden. De ser OK ut på en meters avstånd men klarar inte närmare inspektion. Memomatic: en i bakgrunden är i originalskick:<a href="http://photobucket.com" rel="nofollow">
</a>

Försiktig polering utan att röra kanterna gav den här boetten ett originalliknande utseende - alla repor är inte borta men/för det hade förstört boettens form:En till av samma sort:Guld är svårt men dessa är fina. Den i rosé gjorde jag inget med annat än att jag tvättade av oxiden. Zenithen fick en lättpolering:


Stål-Zenith:Exempel på originalutseende - denna Explorer är återställd till originalutseende av Rolex eller någon som har tillgång till likadana maskiner och lika kunnig personal. Helt plana sidor, radiellt slipad bezel med korrekt gräng och polerad kant:Exempel på originalskick, NOS:


Exempel på originalskick med patina:Tony Axelzon
www.timetotalk.se
www.watchlinks.net
Quote
Like
Share