Besök på Jälmers ur i Borås; butiken samt urmakeriet. (Bilder). 2007

Joined: January 1st, 1970, 12:00 am

March 11th, 2008, 7:33 pm #1

<!-- AnfangBanner --><!-- EndeBanner --><!-- Anfang BeitragsseitenKopf --><!-- Ende BeitragsseitenKopf -->&nbsp;
Besök på Jälmers ur i Borås; butiken samt urmakeriet. (Bilder).
<!-- Anfang BeitragsNavigationsLeisteOben --><!-- Ende BeitragsNavigationsLeisteOben -->
Written by Joakim C at 19 Jul 2007 14:41:40:
<!-- Anfang BeitragsText -->- Beslutade att ge staden Borås en chans när det gällde lite finare tidmätare. (Frun i huset följde också med på utflykten, och jag tror det var hennes önskan om ett nytt ur som hägrade!)
- "På en ..... i Borås smörjer en herre sitt"... skrev Claes Eriksson något om.
- I det som slutligen blir "Viskan" står denne sköna "installation"
- Lite energi innan vi gör stan, och anfaller uraffärerna!
- Frun hade under en längre tid kikat på olika modeller av lite finare damur. Det har varit Rolexar, Longines, Oris, Tissot, Omega och en drös med andra fabrikat. Slutligen bestömde hon sig för att det ska vara ett quartzur, med lite stenar och en tavla i pärlemor, samt en rektangulär tonneau-liknande boett.
- Kikar i fönstret på Blombergs och han säljer visst dessa...
- och dessa! (Reflexer i fönstren, därav bildresultatet).

- Hon kliver in på Blombergs butik och beskriver exakt vilket ur hon vill ha för säljaren i butiken och jag står utanför och inväntar resultatet. Efter ett par minuter! kommer hon ut ur butiken, och jag anar oråd! Hon berättar att han inte har det beskrivna uret i butik, men han kan beställa det, men bara om hon köper det!......
- Och där förlorade han henne som kund! Hon upplevde att säljarens attityd var arrogant och inte alls trevlig.
- Så raskt över till nästa butik.
Här har vi ett Gant världstidsur som Girard Perregaux och Patek har gjort liknande varianter av <IMG alt=biggrin src="http://www.watchlinks.net/smilies/biggrin.gif"><IMG alt=biggrin src="http://www.watchlinks.net/smilies/biggrin.gif"><IMG alt=biggrin src="http://www.watchlinks.net/smilies/biggrin.gif">
- Väl inne i butiken får jag se detta! Ägaren Daniel Järdemar berättade att banditerna var inne i butiken hela 7 minuter, och det tog 20 minuter innan sheriffen dök upp. (De har stationen bara några hundra meter från butiken). Det är tydligen ett gäng "balubas" som är kända sedan tidigare för liknande grejer. Daniel säger att butiken framledes ska byggas om och att säkerheten ska höjas.
- Banditerna fick med sig massa Omegor, Oris och annat. Daniel visade mig ett gäng Oris som under kuppen vart rejält repade på både glas och boetter.
- Nu något trevligare! Frun prövar "sitt" ur som hon fallit för <IMG alt=oh src="http://bilder.parsimony.net/smilies/oh.gif"> Ja, det är en Tissot.
- Finishen på denna är mycket bra och den har en väldigt fin tavla med ädla stenar vid indexen. Datum finns också.
- För dagen hade jag min IWC UTC på mig, och naturligtvis noterar en urmakarmästare detta! Daniel erbjöd sig att kontrollera gången; som nu när verket så att säga "satt sig" saktar sig ca 7sek/dygn. De första månaderna fortade det sig ca 3sek/dygn.
- Vi blev också inbjudna att kika in i det allra heligaste bakom disk och en väldigt trevlig pratstund blev det, med en förevisning av det som ni snart kommer att få se själva!
- Batteribyte är vanligt förekommande.
- Det gäller att inte fnysa åt enklare urreparationer om man ska överleva. Här limmas ett index på en "Inex" och visarna justeras. (Tänk på hur många av oss på forumet som började sitt urintresse med enklare ur för att sedan vilja ha mer och bättre).
- IWC UTC ska ruckas och här avlägsnas magnetsskyddet i mjukjärn (ursäkta den dåliga bilden).
- Här är den fast! Synd att det inte funkar med glasbaksida på ett sådant här ur.
- Hörs det något tro?
- Nu ser det bra ut tycker jag! Allt är som det ska vara.
- Kikade också på några reparationsobjekt; en Navitimer och en Conquest från Longines.
- Slaktad!
- Oris Big Crown (en fin modell som inte tillverkas längre, men går att hitta begagnat till ett bra pris) Och den klassiska Submariner som också behöver servas ibland.
- En ljuspunkt i tillvaron! Vänta tills ni får se urverket på denna!
- Cotes de Geneve <IMG alt=oh src="http://bilder.parsimony.net/smilies/oh.gif"><IMG alt=oh src="http://bilder.parsimony.net/smilies/oh.gif"><IMG alt=oh src="http://bilder.parsimony.net/smilies/oh.gif">. I jämförelse med UTC-uret är detta faktiskt på en högre nivå! Manuellt uppdrag och en fantastisk känsla vid uppdraget.

- Det förekom ofta förr att urmakarna beställde ur med sig eget namn på tavlan.
- Ur ägarens egen samling visas denna läckerbit från Longines! En kronograf med flyback som varit med på Olympiska spelen 1968 i Sydney.
Läs mer om detta ur här: Longines Honour and Glory
- En rejäl pjäs är det!
- Se och njut!
- Här är boxen.
- Och här en bild på en rengöringssmaskin och en ultraljudstvätt som skymtar till höger i bild. Mikron används troligtvis för avmagnetisering<IMG alt=zwinker src="http://bilder.parsimony.net/smilies/zwinker.gif"><IMG alt=zwinker src="http://bilder.parsimony.net/smilies/zwinker.gif">
- Besöket hos Jälmers ur i Borås och urmakarmästare Daniel Järdemar var en fin upplevelse. Jag och min fru kommer säkerligen tillbaka till butiken. Blir spännande att se hur butiken utvecklas och vi är övertygade om att denna kommer att få en spännande utveckling framöver. Daniels inställning till sina kunder är "helt rätt" och man känner sig välkommen i butiken; detta är ju verkligen inte fallet hos en del av hans kollegor.
- Här kommer slutligen en fin golv-regulator tillverkat av Manfred Jälmer.
- Tack för mig (oss) och hoppas ni haft en trevlig stund.

Om bildteknik i detta lilla reportage kan jag berätta följande: Kameran var en Nikon D70s med en 18-70mm F3,5-4,5 zoom. Vitbalans i autoläge (mycket blandljus och olika lampor i butik/urmakeri). Justerat färgbalans, kurvor, beskurit efterbelyst/skuggat och skärpat i Photoshop. Alla bilder är tagna på frihand, därav oskärpa i några bilder. Även ISO läget (Filmkänsligheten) på kameran var i auto. Ska testa en optik med bildstabilisering framöver och Nikon har en 18-200 zoom som verkar lovande.
Reservation för stavfel och annat som speglar min ofullkomlighet&nbsp;
<!-- Ende BeitragsText -->
<!-- Ende BeitragsseitenFuss -->
Tony Axelzon
www.watchlinks.net
Quote
Like
Share