Mari Kecilkan Saiz Gambar Anda Sebelum Upload!

Jualan barang-barang bukan automotif...kasi lelong disini!!!
------------------------------------------------------------
Pihak Pengurusan S.I.C TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB sekiranya berlaku sebarang permasalahan diantara penjual & pembeli semasa transaksi dilaksanakan.

Sekiranya transaksi yang dilaksanakan didapati bermasalah, penjual @ pembeli dinasihatkan agar merujuk kepada Polis DiRaja Malaysia (PDRM) & Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) untuk tindakan undang-undang selanjutnya.
-----------------------------------------------------------

Mari Kecilkan Saiz Gambar Anda Sebelum Upload!

Joined: 04 Mar 2008, 15:14

25 Nov 2008, 15:15 #1

Seperti yang diperlukan dan untuk memudahkan gambar dimuat turun untuk tatapan pengungjung forum, saiz yang dibenarkan adalah 640 x 480. Disini di tunjukkan serba sedikit langkah-langkah untuk resize gambar yang besar.

Terdapat 2 cara iaitu melalui Windows Explorer atau melalui Photobucket

A. Melalui Windows Explorer. (XP setelah di update service pack utk resize gambar)

1. Gunakan Windows Explorer korang dan BROWSE folder gambar tersebut.
2. Bawa mouse pointer anda ke aras gambar. Tak perlu klik. Anda akan lihat saiz asal gambar tersebut spt contoh di bawah.



3. Right click @ klik butang tetikus kanan anda dan akan keluar satu drop down menu. Pilih Resize Pictures.



4. Pilih option seperti dalam gambar di bawah.



5. Hasilnya gambar korang akan dikecilkan menjadi saiz 640 x 480 sesuai untuk paparan skerin pada forum.




B. Melalui Photobucket.

1. Sebelum anda upload atau pilih fail yang nak di upload pilih option seperti dalam gambar di bawah.



2. Pilih gambar yang dikehendaki.



3. Proses upload sedang berlaku.



4. Bila sampai skerin ni, korang klik option Always Skip This Step, ini bertujuan kita tak perlu nak letak tagging pada gambar.



5. Bawa mouse pointer anda ke arah seperti dalam gambar dan secara automatik gambar akan di copy. Korang boleh postkan link tersebut ke dalam forum.



6. Siap dah!!!


C. Upload Selain Photobucket

1. Terdapat banyak lagi Image Uploader percuma selain photobucket. Contoh:

http://www.imageshack.us/

2. Kalau dah upload gambar, korang cuma dapat link sahaja, korang copy je URL @ alamat gambar tersebut dan rujuk gambar di bawah untuk di post kan ke dalam forum.




Selamat mencuba. Dan ingat kalau anda tak pentingkan diri sendiri dan kesian pada pengguna yang mempunyai kelajuan internet yang rendah anda pasti akan lakukan seperti dalam di atas. Keprihatinan anda memudahkan pengunjung yang lain.

==========

Kredit to RUL Bincek
<center>
No. Telefon : 019-7512221
Email Rasmi : cikgubob@sagaiswaraclub.com
Facebook: Al-Bukhari Ibnu Al-Razi
Lokasi : Batu Pahat - Parit Raja - Air Hitam




</a></center>
Like