Esineet Roudan Maassa

Tapion Toveri
Ohikulkija
Tapion Toveri
Ohikulkija
Joined: July 29th, 2004, 12:43 pm

July 29th, 2004, 12:50 pm #1

Haluaisiko joku (Eritoten Wille) selvittää tarkemmin mitä eroja on "ostoslistalta" löytyvillä samankaltaisilla esineillä? Esimerkiksi mitä eroa on puukolla ja väkipuukolla tai karhukeihäällä ja väkäkeihäällä?

Myöskin yleinen ja kattava selityslista useimmista (eli erikoisimmista) luetellusta esineestä olisi mukava niille, jotka eivät omista suomen kielen sanakirjaa.

Kiitän,
Tapion Toveri
Quote
Like
Share

Wille
Shamaani
Wille
Shamaani
Joined: July 5th, 2004, 7:15 am

July 29th, 2004, 6:54 pm #2

Ihan lyhyesti noihin esimerkkeihisi: puukko on tavallinen puukko ja väkipuukko puolestaan lähemmäs lyhyen miekan mittaa yltävä erämiehen apuväline tai köyhän miehen miekka. Väkipuukko muistuttaa huomattavasti nykyistä lapin leukua.

Väkäkeihäs on tuommoinen perinteinen taistelukeihäs, karhukeihäs puolestaan metsästysase. Silmiinpistävin ero on siinä, että karhukeihäässä on poikkipiena estämässä asetta uppoamasta liian syvään. Peliteknisesti näillä ei useimmissa systeemeissä ole eroja.

Tuo aljokäärme on sitten elättikäärme, joka pitää jyrsijät poissa navetasta ja karjapihasta. Niitä pidettiin lähinnä Karjalassa.
Roudan maa nyt myynnissä, hinta vain 15 rahaa.
Quote
Like
Share

Wille
Shamaani
Wille
Shamaani
Joined: July 5th, 2004, 7:15 am

September 4th, 2004, 12:19 pm #3

Roudan maan aseet

Puukko on arkinen työkalu ja niitä käytetään lähes tulkoon vauvasta vaariin. Naisill aon omat puukkonsa, emäntien vöillä roikkuu hienoissa tupissa puukkoja ja lapsillakin on usein karkeita tai käytettyjä puukkoja, joita he käyttävät askareissa. Puukko en ennen muuta työkalu, mutta käytetään sitä pikaistuksissa myös suolikaapin avaimena ja aseena.

Väkipuukko edellistä huomattavasti isompi ja muistuttaa pikemminkin lyhyttä, yksiteräistä miekkaa. Lapissa väkipuukon nimi on leuku, mutta sen muoto ja käyttö ovat samanlaiset kuin kalevalaisen väkipuukon. Vaikka väkipuukko sopiikin myös askarteluun, se on jo enemmän ase kuin työkalu. Suosittu niiden isäntien joukossa, joilla ei ole halua hankkia oikeaa miekkaa, mutta tahtovat silti antaa kuvan, että osaavat taistella tarvittaessa. Monen soturin vara-ase.

Miekkoja on monta sorttia. Tavallisin on leveämiekka, kaksiteräinen yhdellä kädellä käytettävä lähitaisteluase. Äpärämiekka on vähän tätä pidempi ja siinä on pitkä kädensija, jolloin asetta voidaan käyttää yhdellä tai kahdella kädellä. Kahdella kädellä käytettävät suurmiekat ovat harvinaisia pohjoisilla mailla, mutta kyllä niitäkin käytetään.

Keihäitäkin on useampaa lajia ja ne on nimetty terän muotoilun mukaan, vaikka tositoimissa ratkaisevampi on varren pituus. Putkikeihäs on yleisin. lehtimäinen malli, väkäkeihäs takertuu kohteeseen helpommin ja karhukeihäässä on vastapuu estämässä asetta uppoamasta liian syvälle. Ango on pitkäteräinen heittokeihäs. Sen terä on pitkä, jolloin sitä on vaikea katkaista ja osuessaan kilpeen ango yleensä jää kiinni ja tekee kilvestä liian raskaan ja kömpelön käyttää. Ase on suunnattu juuri kilpiä tehokkaasti käyttävien viikinkien torjumiseen.

Käsikirves on yleinen työkalu, sillä puuntyöstäminen on tärkeitä elinkeinoja. Se sopii myös taisteluun, mutta taistelua varten on suunniteltu nimenomaan taistelukirveet, joissa on pidempi varsi ja paremmin lihaa kuin puuta leikkaava muotoilu.

Yksipuinen lyhytjousi on tavallinen ase, joita löytynee joka talosta. Miehen mittaisnen pitkäjousi on usein kahdesta puusta yhteen liimattu ja sen kantomatka on paljon pidempi. Lapsetkin leikkivät pienillä pajujousilla puisin nuolin, mutta niillä ei saa sen kummempia kolhuja aikaan kuin puhjenneita silmiä ja poskia.

Suopunki on lappalaisten käyttämä lasso. Myös sauvaa ja nuijaa käytetään aseina paremman puutteessa, siinä missä ruoskaa ja erilaisia maataloustyökalujakin. Varsijousi on edelleen tuntematon ase pohjoisilla mailla ja sen saapumista markkinoille täytyy odotella vielä toista sataa vuotta (ennakkotilauksia lastenlastenlapsille ei vielä oteta vastaan Rikalan torilla).

Kilvet ovat yleensä pyöreitä ja puuta. Niiden keskellä saattaa olla keskuskupura auttamassa kilpeä pysymään koossa. Puiset reunat pirstoutuvat herkästi, mutta toisaalta leikkaavilla aseilla on katala taipumus juuttua kiinni puisten kilpien reunoihin, mikä on kiusallista tositoimissa.
Roudan maa nyt myynnissä, hinta vain 15 rahaa.
Quote
Like
Share

Wille
Shamaani
Wille
Shamaani
Joined: July 5th, 2004, 7:15 am

December 18th, 2004, 11:53 am #4

Lisää tarkennuksia:

virsut: tuohesta tehdyt klassikot. Näitä on kahta perustyyppiä, mutta kummallekin on tyypillistä se, etteivät virsut ole mitkään pitkän matkan jalkineet, vaan lähinnä kakkoskengät, joita käyttää kotipihassa ja tutuilla alueilla. Löttöset ovat halvat ja möhkälemäiset, varsinaiset virsut sitten napakat ja kestävämmät käyttökengät.

peski: puolipitkä takki, joka on tehty taljasta. Lämmin talvella, karvapuoli sisäänpäin.

räysä: tuommoinen väinämöis-kukkeli. Siis sellainen lipaton lakki, jossa on ristin mallinen ompelus keskellä.

ahkio: yhden miehen vetopulkka
Roudan maa nyt myynnissä, hinta vain 15 rahaa.
Quote
Like
Share

Wille
Shamaani
Wille
Shamaani
Joined: July 5th, 2004, 7:15 am

June 26th, 2005, 5:03 pm #5

Solkia tuossa listassa on monta ihan vaatetussyistä. Miehet kiinnittivät viitan soljellaan ja naisten pukuun tarvittiin jo ilman viittaa kaksi solkea päällysmekkoja varten. Solkien kalleudesta pystyy helposti päättelemään varakkuutta, sillä rikkaatkin saattoivat käyttää vanhoja ja kuluneita vaatteita.
Roudan maa nyt myynnissä, hinta vain 15 rahaa.
Quote
Like
Share

Confirmation of reply: