Marien
Advanced Member
Marien
Advanced Member
Lid geworden op: za 28 jan 2006, 10:13

vr 3 dec 2010, 01:14 #46

Hier een fotootje!
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: za 18 nov 2006, 18:07

ma 6 dec 2010, 18:55 #47

dat begint er op te lijken; mooie kast en kleurstelling. Wanneer kunnen we de hoge resolutie-versies van kast, speeltafel, etc. tegemoet zien?
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: za 18 nov 2006, 18:07

ma 21 feb 2011, 19:50 #48

Ein-de-lijk een duidelijke foto op de site van Orgelkunst en de omslag van het maart nummer. Voor de juni uitgave is een beschrijving van de huidige toestand van het instrument door Hans Brink gepland.

Ook Flickr gebruiker 'Zeldenrusts' heeft een paar mooie foto's van de kast op z'n pagina.

De wikipedia-pagina over het orgel tenslotte is recent eveneens verrijkt met een detailopname. Als je op onderstaande foto klikt kom je op de hoge resolutie versie.


Foto: Donar Reiskoffer op wikipedia
Citeer
Like
Share

Marien
Advanced Member
Marien
Advanced Member
Lid geworden op: za 28 jan 2006, 10:13

ma 21 mar 2011, 14:13 #49

Hier een filmpje over de St. Niklaaskerk waar ook het orgel ter sprake komt.
Citeer
Like
Share

Lid geworden op: vr 5 mar 2010, 09:18

di 6 dec 2011, 18:01 #50

Iemand een idee hoe het nu staat met dit instrument? Zouden er al stappen gemaakt zijn om het verder te restaureren? Ik hoor en lees er maar erg weinig over..

Gr, Ies
Citeer
Like
Share

Lid geworden op: ma 24 okt 2011, 20:36

vr 28 dec 2012, 19:26 #51

Ies Meulmeester @ Tue 6 Dec 2011, 18:01 schreef: Iemand een idee hoe het nu staat met dit instrument? Zouden er al stappen gemaakt zijn om het verder te restaureren? Ik hoor en lees er maar erg weinig over..

Gr, Ies
Jawel, hierbij een beetje nieuws van Willem Suys, neef van de laatste organist die het bespeelde, Remi Suys, in februari overleden (de oom dus, ikzelf ben oké). De restauratiestudie gaat blijkbaar onverminderd voort, ik ben slechts buitenstaander (en zelf geen orgelist) maar heb daar een goede introductie. Dus, als er vanwege meerdere forumleden interesse bestaat voor dit dossier, kan ik zeker met enige regelmaat zorgen voor een update, laat maar horen. Momenteel zijn er zeer gerede plannen voor een computergestuurde opvijzeling van het scheefgezakte doksaal (verzakking van 2e helft 19e eeuw maar nooit verholpen). Die reparatie wordt als absoluut noodzakelijk vooropgesteld, de scheefstand is immers nefast voor het instrument. Alle gevoelige onderdelen van de orgelmechaniek worden bij de reparatie losgekoppeld. Het doksaal krijgt meteen een nieuwe balkenroostering. Zo wordt er dus stap voor stap maar ononderbroken doorgewerkt. De hoop om het gerestaureerde orgel opnieuw te kunnen bewonderen is nu gevestigd op 2014. De totale restauratie van de voor Gent uiterst belangrijke Sint-Niklaaskerk loopt intussen door. De restauratie startte ongeveer 45 jaren geleden ... maar de laatste jaren is er zeer hard aan gewerkt door de vele partners die erbij betrokken zijn. De kerk wordt sinds luttele tijd in stappen heropend, en onder meer frekwent gebruikt voor muzikale evenementen. Dankzij het Flentrop-orgel kan er intussen toch genoten worden van orgelmuziek, al is er geen tonnerre bij ... Binnenkort opent er een nieuwe website, ik hoop dat er over de restauratie en de herinspeling van de CC een rubriekje of minstens regelmatig nieuws komt. Vriendelijke groeten, Willem Suys.
Citeer
Like
Share

Lid geworden op: ma 24 okt 2011, 20:36

wo 4 nov 2015, 20:39 #52

Nieuws omtrent deze CC in Gent, Sint-Niklaaskerk.
De scheefgezakte vloer werd intussen waterpas gezet. Daarop volgde de reiniging. Elke pijp werd grondig gereinigd, geïnspecteerd en gefotografeerd als vooronderzoek restauratie. Zorgvuldige documentatie, en opstopping van vroegere stellinggaten. Precieze opmeting van de wegneembare panelen uit de achterwand (toegang voor onderhoud en intonatie). Nieuwe loopvloeren en trapjes moeten de luiken vlot toegankelijk maken. Samenstelling van een begeleidingscommissie.
Daarop werd uit de verschillende restaurateurs die een dergelijk belangrijk orgel de beste zorgen kunnen geven, gekozen voor orgelrestaurateur Arnold Plets uit Troyes, Frankrijk. Deze firma met uitstekende referenties zal volgende week de eerste stappen zetten, te weten: staat van de windvoorziening voor de vier registers. Komende maandag 9 en dinsdag 10 november kan een kleine groep betrokkenen hierbij aanwezig zijn en deskundige uitleg krijgen.
Bij het onderzoek van de windvoorziening zullen hopelijk al enkele conclusies kunnen getrokken worden voor de volgende stappen. In het gunstigste geval: een louter conserverende restauratie.
De fondsenwerving voor de verderzetting wordt opgestart, naast de reeds ruime financiële inzet van openbare besturen.
Belangstellenden in de verdere stappen van dit dossier kunnen mij eventueel rechtstreeks contacteren op willem.suys@skynet.be. Daarnaast hoop ik dit webforum binnenkort te kunnen aanvullen met vervolgnieuws.
Citeer
Like
Share

Lid geworden op: ma 24 okt 2011, 20:36

wo 4 nov 2015, 20:43 #53

kleine correctie en aanvulling: restaurateurs juiste naam is Laurent PLET, webadres http://lplet.org/
Citeer
Like
Share