Mechanische sleepladen zonder wellenbord

Achtergronden van de orgelbouw

Mechanische sleepladen zonder wellenbord

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: za 18 nov 2006, 18:07

ma 30 apr 2007, 23:24 #1

In de jaren '60 ontwierp orgelmaker Jan de Olde een mechanisch sleepladen systeem waarbij de ventielkast vlak onder de klavieren is geplaatst en van hieruit iedere pijp individueel met wind wordt gevoed. Het inschakelen van de registers gebeurt via een traditionele sleep. Doel van deze constructie was het verlagen van de kosten. Vanwege de kleinere omvang van de ventielkast alias windlade vermoed ik dat de windvoorziening nauw luistert en dit systeem minder geschikt is voor orgels met veel registers per klavier of veel laag-voetige registers. Ik voeg hieronder enkele foto's toe afkomstig van http://www.jdeoldeorgelbouw.nl alsmede een toelichting op het systeem van Jan de Olde zelf.

Groeten,

Philip

De ventielveren voor de druk op de ventielkleppen, zijn geplaatst boven de ventielkast en één ventielveer doet dienst voor zowel de toets van het eerste klavier en tweede klavier. Van onder de ventielkast gaan flexibele windbuizen naar elke pijp van zowel het eerste als tweede klavier en het zefde principe geld voor de pedaalstemmen. De stemmen van het eerste en tweede klavier staan chromatisch geplaatst. Achter de klavieren op gelijke hoogte, verder wordt gewoon gebruik gemaakt van registerslepen met voor elke pijp boven de slepen een telescoophuls ter blijvende afdichting.


De manuaalklavieren boven de ventielkast.


De geopende gecombineerde ventielkast voor manuaal I en manuaal II


De opengewerkte speeltafel met onderaan de ventielkast van het pedaal; het wellenbord dient alleen voor de pedaalkoppels
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: za 18 nov 2006, 18:07

ma 30 apr 2007, 23:34 #2

Omdat ik bovenstaand topic niet kan bewerken, geef ik in een reply de link naar een post met meer informatie over de orgelbouwer de Olde, elders op deze site. De pagina begint met de orgelmaker Vierdag; de Olde bevindt zich iets lager, dus wel even naar beneden bladeren.

Groeten,

Philip
Citeer
Like
Share

Lid geworden op: zo 10 feb 2008, 15:01

vr 25 apr 2008, 09:38 #3

Wie heeft hier een doorsnede tekening van?
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: za 18 nov 2006, 18:07

vr 2 mei 2008, 07:10 #4

n.a.w. J. de Olde zelf; probeer het contactformulier op www.jdeoldeorgelbouw.nl eens.
Citeer
Like
Share