Rob Peters
Advanced Member
Rob Peters
Advanced Member
Lid geworden op: 12:54 PM - okt 09, 2009

6:19 PM - mei 11, 2011 #406

Graaf35 @ Wed 11 May 2011, 10:08 schreef: Eeeh.. En deed de verzekering er nog wat mee?
Ben alleen WA verzekerd, dus nee.
Citeer
Like
Share

Jaco
Golden Member
Jaco
Golden Member
Lid geworden op: 4:14 PM - apr 03, 2006

9:01 PM - feb 28, 2012 #407

Een paar weken terug kreeg ik een e-mail.
De situatie: In mijn eigen kerk (met vier conservatoriumgeschoolde musici) ben ik 'slechts' inval-organist.
Aan de overkant van de rivier, nog geen kilometer van mijn huis, staat het pand van een zusterkerk. En daarvan is één van de organisten door vervelende omstandigheden voorlopig niet in staat om te spelen. Of ik tijdelijk een aantal diensten wilde overnemen...
Je wilt dan niet onaardig zijn, dus heb een aantal diensten toegezegd in de komende maanden.

Vorige week voor het eerst.
Vooraf de onvolprezen database van Piet Bron geraadpleegd: in de kerk staat een eenklaviers Van Oeckelen-orgel, maar in 1940 bij overplaatsing flink verspijkerd.
En dan 'in 1995 in onbespeelbare toestand en vervangen door een elektronisch orgel'. Uit sentimentele redenen is het orgel niet verwijderd...

Nu kwam ik daar. Bleek het elektronicum niet uit 1995 te zijn, maar uit 1985. Dat was qua klank een tegenvaller. Hoewel niet noodzakelijk is ook deze speeltafel op de schemerige galerij boven de preekstoel geplaatst. Achter een 1,80m. hoge borstwering... Dus ik met mijn 1,76m zag niets van wat er beneden gebeurde... Geen spiegel, geen camera, alleen een lampje voor wanneer de collecte klaar was. Nog nooit zo'n geïsoleerde dienst gespeeld. En er werd nog maar matig gezongen ook.
Met uitzicht op de nog aanwezige klaviatuur van het pijporgel... Waar met stift op de motorschakelaar staat: "niet aanzetten s.v.p."
Om te huilen toch...

Zou dat nou ècht zoveel kosten om te restaureren... Of om te vervangen voor het pneumaatje uit Cothen...
Ze vroegen me of ik vast wilde blijven spelen. Dat heb doen we dus mooi niet... (heb al genoeg kerken waar ik terecht zou kunnen) Zou eigenlijk moeten zeggen...Als jullie voor een echt orgel zorgen... Zucht...
Citeer
Like
Share

Maarten Oranje
Advanced Member
Maarten Oranje
Advanced Member
Lid geworden op: 4:37 PM - jul 05, 2008

4:40 PM - feb 29, 2012 #408

gewoon proberen.
het bedrog van Jacob eruit of jij :grinnik: :D


(volgens mij staat mijn klok op 17.40; da's wel een achteruitgang op schrikkeldag) :kots:
Citeer
Like
Share

Nico van Duren
Golden Member
Lid geworden op: 9:14 PM - aug 15, 2005

8:59 PM - sep 20, 2012 #409

De laatste klacht in dit topic dateert van februari en het is nu al september.
Mag ik even klagen dat er niets te klagen is? :woest:
Citeer
Like
Share

Rob Peters
Advanced Member
Rob Peters
Advanced Member
Lid geworden op: 12:54 PM - okt 09, 2009

10:51 PM - sep 20, 2012 #410

Nou een korte dan, Nico.

We hebben hier in Valkenburg het WK wielrennen op bezoek, en ik zit me nu al te ergeren over de mogelijke opstoppingen en wegafzettingen in het weekend, als ik naar m'n werk moet.
Citeer
Like
Share

Jaco
Golden Member
Jaco
Golden Member
Lid geworden op: 4:14 PM - apr 03, 2006

6:36 AM - sep 21, 2012 #411

gewoon proberen
Dat heb ik inmiddels gedaan...
9 december speel ik de laatste dienst.

Maar heb wel even fijntjes aangegeven dat het electronicum (dat blijkens een ingebruiknameprogramma bij het orgel) niet in 1995, maar in 1985 in gebruik was genomen, niet het eeuwige leven heeft.

Wat punten van slijtage aan het elektronicum aan iemand van de Commissie van Beheer laten zien en uitgelegd dat (en hoe) het Van Oeckelen-orgel in fases gerestaureerd zou kunnen worden.

Op een zaterdag eens de stoute schoenen aangetrokken en het orgel aangezwengeld.
En... Er kwam nog geluid uit. Wel onwijs windziek en behoorlijk vals.
Balg en laden zijn wel zo lek als een mandje, maar pijpwerk is integraal aanwezig en in redelijke staat. Toetsmechaniek functioneert goed (niet helemaal egaal, maar nog goed te doen), registermechaniek werkt nog wel, maar erg stug. Maar ook in z'n geheel aanwezig.

Verder niet meer mijn zorg, maar ik heb ze een telefoonnummer gegeven van iemand die wel een gedetailleerder restauratierapport zou kunnen schrijven. En daar leek deze man niet eens zo afwijzend over...
Citeer
Like
Share

Frans Meeuws
Advanced Member
Frans Meeuws
Advanced Member
Lid geworden op: 7:14 PM - jan 23, 2006

8:42 AM - mar 29, 2013 #412

Met die ijzige, kurkdroge oostenwind ontstaat er weer eens een orgelprobleem. Door de droge atmosfeer beginnen sommige instrumenten speeltechnische problemen te vertonen. Op Witte Donderdag speelde ik te Heijen alwaar twee tonen in het pedaal bleven hangen en de toetsten van het groot octaaf op manuaal 1 niet goed terugveerden.
De dames en heren organisten zijn gewaarschuwd. Laat u tijdens de Paasdiensten niet verrassen. Probeer het vantevoren uit en bepaal uw strategie aan de hand van wat wel bruikbaar is. Ik vrees als de kerk "lekker" wordt opgewarmd sommige problemen verergeren. Sterke en verder Zalig Pasen!
Citeer
Like
Share

Jaco
Golden Member
Jaco
Golden Member
Lid geworden op: 4:14 PM - apr 03, 2006

1:26 PM - mar 29, 2013 #413

Vorige week speelde ik op een orgel waarvan in het Bovenwerk een ventiel consequent wind bleef 'lekken'. Omdat er geen ladder was kon ik er niet bij om bijv. even tijdelijk de pijpen van de betreffende toon (c3) van de lade te halen.
De hele dienst moest ik dus doen met het Hoofdwerk en Pedaal. Dat gaf alleen bij de ombekende melodieën een probleem, omdat er geen uitkomende stem mogelijk was. Het merendeel was op het Hoofdwerk alleen goed te doen.
Citeer
Like
Share