Ingebruiknameconcert Marcussen-orgel

Lid geworden op: 5:56 PM - mei 25, 2016

5:05 PM - mei 26, 2016 #1

Ik woon zelf in Goes en ik vind dat we een prachtig Marcussen-orgel in de Grote Kerk hebben. Pas geleden is het orgel gerestaureerd/groot onderhoud en het geluid is fantastisch en het aanzicht! Ik was op vrijdag 13 mei bij de ingebruikname van het Marcussen-orgel. Onze stadsorganist Arno van Wijk liet het veelzijdigste orgel van Zeeland in veel verschillende stijlen horen.

Van Wijk opent meestal wel een concert in Goes met Bach, nu ook. Hij speelde de Toccata en Fuga in D kleine terts (BWV 565). Erg mooi en leuk dat je kon meekijken via een groot scherm dat voorin de kerk stond. Daarna liet hij nog andere muziek horen, een werk van Sweelinck, wat hier in Goes trouwens prima klinkt, Durufle en Franck. In alle opzichten is het orgel hier mooi. Het orgel ziet er prachtig uit en orgelbouwer Verschueren uit Limburg heeft goed zijn best gedaan! Helaas wordt dit orgel nog wel eens vergeten en zitten er bij een avondconcert in de zomer, zelfs als er een hele beroemde organist uit het buitenland komt, soms maar 20 tot 30 mensen. Best jammer, want zelf vindt ik dit orgel één van de mooiste van ons land, en dat zeg ik niet omdat ik in Goes woon, maar omdat je het orgel zelf eens moet horen. Het orgel heeft echt een eigen karakter en is absoluut niet te vergelijken met, zijn grote broer, in de Laurenskerk te Rotterdam.

Trouwens, alleen het binnenwerk heeft Marcussen gemaakt, het front is gebouwd door de Engelse orgelbouwer William Deaken. Het orgel is ook beroemd om zijn 'Turkse kap', die bovenaan het orgel te zien is. Het is een prachtig orgel en ik ben er als Goesenaar ook enorm trots op.

De concerten in 2016: http://muziekindegrotekerkgoes.nl/
Citeer
Like
Share