Clergeau ca. 1845-1850?

Rob Peters
Advanced Member
Rob Peters
Advanced Member
Lid geworden op: vr 9 okt 2009, 12:54

vr 20 mei 2016, 15:07 #1

Tijd om dit dode subforum leven in te blazen.

Jaren geleden heb ik al mijn harmoniums een voor een verkocht: geen plaats meer in huis en de ene hobby (filatelie) heeft de andere uit de studiekamer verdrongen...

Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Vandaag heb ik me ontfermd over een winkeldochter uit een Belgische kringloopwinkel. Het arme ding stond daar al zo'n 2 jaar te wachten op een liefhebber - die maar niet wilde komen. Uiteindelijk koste het orgel nog maar 20 euro, je kon de dankbaarheid op het gezicht van het winkelpersoneel zien dat ze er van af waren.

http://imgur.com/a/Jk2R0

En toch is het een bijzonder harmonium. Uiteraard Frans drukwind, 2,5 spels (16, 8 en Celeste in de diskant). Jammer genoeg ontbreekt het naamplaatje van de bouwer, maar ik vond een foto van een bijna identieke kas hier: http://fr.harmonium.wikia.com/wiki/Clergeau_Emile (onderste foto).
De ornamenten aan de onderkant, bij de pedalen en de pilaren aan de zijkanten zijn (bijna) identiek.
Ook rept het wikipedia-artikel van een transponeer-inrichting, die Clergeau gepatenteerd zou hebben, en die bij mijn exemplaar inderdaad aanwezig is.

De toestand is uiteraard niet florissant. Registerplaatjes ontbreken, en aan de kast mankeert ook een en ander. De pedaalriemen zijn stuk, maar van binnen aan de balg trekken levert wel degelijk nog een mooi vol krachtig geluid op. Ook de stiften onder de toetsen zijn nog gaaf, en zo te zien spreken alle tongen nog goed. Dus wellicht is de scahde voor het grootste gedeelte cosmetisch.

Ik zal binnenkort de kast eens openschroeven en kijken hoe het van binnen uitziet. Hopelijk geeft dat ook meer informatie over de bouwer.
Citeer
Like
Share

Rob Peters
Advanced Member
Rob Peters
Advanced Member
Lid geworden op: vr 9 okt 2009, 12:54

zo 22 mei 2016, 14:34 #2

Correctie: er zit ook nog een "basson" op in de diskant. Vreemd omdat dit register normaal gesproken Hautbois heet. Misschien is voor "basson" gekozen omdat het maar een half register is?
Met de Celeste erbij zou-ie dus 4 sterk in de diskant zijn. Maar de celeste kan ook een windafzwakking van de Flute of Basson zijn...
En dan is nog de vraag wat de knop helemaal rechts doet. Grand Jeu?
Citeer
Like
Share