Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

7:15 PM - mar 14, 2014 #76

'Zingen onder de Peperbus-live' is een cd opname van de gelijknamige maandelijkse oecumenische zamenzangzangavond in de O.L.V. kerk van Zwolle. Voor meer info inclusief data, zie http://www.zingenonderdepeperbus.nl/.
Naast de samenzang staan er op de cd ook orgelsolo's van de past overleden Meindert de Jong. http://www.orgelnieuws.nl/organist-mein ... overleden/
Een voorproefje; mooi hoe 'protestant' dit orgel van een 'roomse' bouwer kan klinken: http://www.youtube.com/watch?v=GDb452a98ms
Citeer
Like
Share

Wout van Kuilenburg
Advanced Member
Lid geworden op: 2:36 PM - apr 14, 2006

11:34 AM - mar 16, 2014 #77

Zou een orgel van een roomse bouwer per se anders klinken dan van een protestantse? Ik heb me dat lang afgevraagd, en nadat het Smitsorgel (1894) in de H. Jozefkerk van Tilburg in 1990 door Elbertse gerestaureerd was opgeleverd was ik heel benieuwd hoe de restauratie van het Smitsorgel in de H. Jacobus de Meerdere van Zeeland zou uitpakken: ook hier was Elbertse de restaurateur, en het orgel is in grote lijnen te vergelijken met Tilburg. Zo stamt het uit 1895, heeft het pijpwerk van Jean DeVos en is ook hier gepoogd een drieklaviers orgel op te zetten. De stemmen werden geplaatst op twee klavieren en Pedaal, en een aantal stemmen staat als Echo op een aparte lade. Als adviseurs traden respectievelijk Hans van der Harst en Jos Laus op.

Maar wat een verschil. In Zeeland is echt helemaal niets te bespeuren van de extraverte uitbundigheid die je gewaar wordt in de Heuvelkerk. In Zeeland staat het wijwater je als het ware aan de lippen. Al bij de oplevering in 1895 kreeg dit orgel als bijnaam “de grote fluisteraar” mee, en die naam doet het nog steeds eer aan. Was dit de originele aard van het Tilburgse orgel? Immers, er is te lezen bij http://www.geheugenvantilburg.nl/verhal ... velse-kerk van Louis Sparidans uit Grave:

De Tilburgse pers prees in haar commentaar de solide bouw van het orgel en de fraaie klank van de karakterstemmen, maar meldde ook dat het orgel voor het ruime kerkgebouw eigenlijk wel zwak van klank was.

Men wist dat te verklaren doordat .... 'de heeren Gebrs. Smits hebben begrepen, dat het orgel in onze katholieke kerken in de eerste plaats dient tot begeleiding van den zang. Hier is geen concert- maar een kerkorgel geleverd ....'

Ondanks de vele overeenkomsten zijn er dus grote verschillen, en dat ligt niet aan de kerkelijke geaardheid van de maker of van de restaurateur (beiden katholiek immers, net als de adviseurs). Naar aanleiding van de “kwestie” rond de restauratie van het Smitsorgel in de Duif te Amsterdam kwam dit onderwerp al eens in dit forum aan de orde, en in het verlengde daarvan denk ik dat er bij de inton(at)eurs een grote verantwoordelijkheid ligt, te meer daar het pijpwerk van Tilburg en Zeeland ten tijde van de restauratie nog vrijwel onaangetast was. Graag nodig ik iedere Smitsliefhebber en iedereen die de klank van het Heuvelkerkorgel in de oren heeft uit om op 17 mei aan te sluiten bij de voorjaarsexcursie die georganiseerd wordt door de Brabantse Orgelfederatie. Dan passeren onder meer de zelden gehoorde Smitsorgels van Grave, Mill en Zeeland de revue. Zie voor details www.brabantorgel.nl.
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

2:55 PM - apr 11, 2014 #78

spijker op de kop, Wout: hoe komen we er achter wat het originele klankkarakter en volume was en wat hier in de loop van de tijd hieraan veranderd is? Menig stevig romantisch orgel lijkt in de jaren '20 en '30 getemperd onder invloed van steeds 'machtiger' wordende adviseurs. Een in genoemde periode gewijzigde Maarschalkerweerd klinkt vaak minder present en overtuigend dan een exemplaar waar niet aan de klank is 'gesleuteld'.

Dit geldt volgens mij niet zo voor 'Zwolle', althans niet voor het labiale pijpwerk: dat klinkt best stevig, wat wordt toegeschreven aan het verwijderen van de neogotische zijbeuken in 1975. Wel krijg ik de indruk dat 'plenumtongwerken' bij de orgelrestauratie van 1983 door Vermeulen behoorlijk in kracht zijn gereduceerd. Flentrop heeft dit in 2005 weer teruggedraaid waardoor deze weer 'mooi ruig' klinken.

En het 'lekker protestants' klinken in Zwolle wordt natuurlijk met name bepaald door de manier van spelen en registreren.

En "het grote fluisteren" in Zeeland: zou de verstopte positie van het orgel in de torenruimte hier ook deels de oorzaak van kunnen zijn?
Citeer
Like
Share

Nico van Duren
Golden Member
Lid geworden op: 9:14 PM - aug 15, 2005

3:01 PM - apr 11, 2014 #79

Philip van den Berg @ Fri 11 Apr 2014, 15:55 schreef:

En "het grote fluisteren" in Zeeland: zou de verstopte positie van het orgel in de torenruimte hier ook deels de oorzaak van kunnen zijn?
Dat is hééélemaal de oorzaak!
Het orgel is kei en keihard als je als orgelstemmer erin staat.
De wens was twee zwelkasten en technisch is ervoor gekozen de laden in de lengteas van de kerk te leggen.
Feitelijk staat het orgel in zijn geheel in de toren.
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

3:27 PM - apr 11, 2014 #80

Vandaag de mij bekende LP's toegevoegd; er moeten er nog meer zijn dus laat maar weten. De 'blauwe' titels heb ik nog niet kunnen aanschaffen dus als je een exemplaar te koop weet houd ik mij zeer aanbevolen.

- Amsterdam: Concertgebouw - Feike Astma - in: Saint-Saëns, Sinfonie Nr. 3 c-moll (Orgelsinfonie), Das Philharmonische Orchester Den Haag, Ltg. Willem van Otterloo (fontana 1954)
- Leiden: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen of Hartebrugkerk e.a. - Jan Schmitz speelt op het Maarschalkerweerd-Orgel van de Hartebrugkerk te Leiden, m.m.v. Leids Toonkunstkoor o.l.v. René Verhoeff en Hans Roskam, hobo (Mirasound 1976)
- Leiden: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen of Hartebrugkerk - Jan Schmitz - in: 'Christmas cycle' door Hagacantare (197?)
- Leiden: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen of Hartebrugkerk e.a. - André Isoir e.a. - Orgelstad Leiden I (Mirasound 1984)
- Leiden: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen of Hartebrugkerk e.a. - André Isoir e.a. - Orgelstad Leiden II (Mirasound 1985)
- Leiden: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen of Hartebrugkerk + Pieterskerk & Hooglandse kerk - André Isoir - Orgelstad Leiden III (Mirasound 1986)

- Utrecht: Catharinakathedraal e.a. - Wil Dekker - in: Aktie Orgel Muziekcentrum Utrecht (Intersound 19??)
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

4:36 PM - apr 11, 2014 #81

En deze lagen al een poosje klaar om ingevoerd te worden:

- Wijk aan Zee: NH Kerk - Sebastiaan Schippers speelt en improviseert (Sebastiaan Schippers, 2001)
- Wijk aan Zee: NH Kerk - Concert vanuit de Dorpkerk; Jelte de Jong (alt)fluit & Sebastiaan Schippers op het Maarschalkerweerd-orgel (Sebastiaan Schippers, 2012)
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

5:12 PM - mei 17, 2014 #82

Onlangs heeft Boeijenga Music Productions een cd van Dirk S. Donker uitgegeven met 'een keuze uit zijn favoriete repertoire gespeeld op drie monumentale orgels': de Grote of Martinikerk te Doesburg, de St. Martinuskerk te Sneek en de Grote of Martinikerk te Sneek. Aanleiding is het 50-jarig jubileum van z'n orgelconcertpraktijk. Op het Maarschalkerweerd-orgel in Sneek speelt Donker de 3e Sonate van Alexandre Guilmant en het Deuxième Choral van César Franck.
Bestelinformatie op [URL=http://www.boeijengamusic.com/[/URL]
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

11:01 AM - sep 04, 2014 #83

Onlangs is CD 9 van het Psalmenproject uitgekomen, opgenomen in de Franciscus van Assissië kerk te Oudewater met het Maarschalkerweerd-orgel. Een mooie foto impressie is aanwezig op de website van het project: http://www.psalmenproject.nl/component/ ... es/cid,32/
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

12:42 AM - feb 13, 2015 #84

Vandaag weer een in de Utrechtse Willibrordkerk opgenomen cd toegevoegd: Sebastiaan 't Hart - in: Dubbel-cd ‘Met hart en ziel II (nieuwe Liedboek) ’ Advent & Kerst, Veertigdagentijd & Pasen, Vocaal Theologen Ensemble (Liedboek PThU, 2014)
Citeer
Like
Share

Philip van den Berg
Golden Member
Lid geworden op: 6:07 PM - nov 18, 2006

4:29 PM - mei 03, 2015 #85

"Op 6 maart.l. is te Oudewater een boek verschenen over de kruiswegstaties in de St. Fransiscuskerk te Oudewater. In het boek zijn de staties gefotografeerd door Kees Meijerink, daarbij zijn op de bijgevoegde dvd de staties in een video uitgebreider te bekijken. Bovendien worden de staties op de DVD (zie de trailer hieronder) omlijst door declamatie (teksten en uitvoerende Elly-Ann van Luxemburg), orgelimprovisaties (door Stadsorganist Gerben Mourik op het Maarschalkerweerd-orgel van de Fransiscuskerk) en Gregoriaans (door het herenkoor St. Caecilia)." Overgenomen van www.gerbenmourik.nl.

http://www.gerbenmourik.nl/nieuwsoverzi ... ve-staties
Citeer
Like
Share