** Sweden caves 2 konfferens 2011

Joined: January 14th, 2010, 4:28 pm

June 13th, 2011, 9:44 am #1

Arto hei

Palasin viimein 31.6.2011- 08.06.2011 Ruotsin: Second International Conference on Granite Caves Sweden 2011. Kansainvälisestä graniittisten luolastojen kokouksesta. Paljon lisää maan kallioperän epävakaisuuksien merkkien tuntemuksia ja tektoniikan mekanismeja oppineempana maailman parhailta. No hei kansainvälistä geologian professoria ja huippututkijaa kun opettajanani on tällä reissulla oli niin mieleen jäi. Mainitaan nyt vaikka Itävalta, Espanja, Hollanti, Ruotsi, Italia, Sardinia. Ja jonossa toki Vesa ja Arto kanssa myös pystyssä pitämämme Suomalaisaosaminen myös.Mikäs, ettei meikäläisille sopinut istua kunnanjohtajan kutsypöydässä ja edustramassa avoimesti nimenomaan a i t o a ydinkriittisyyden perikuvaa ja muutenkin asiallista "suomikuvaa maailman edustajana"!

Hyvin kuvaavaa konferenssille oli, ettei sieltä saanut soitettua esim. Suomeen käytännössä lainkaan. SÄPÖ ja SUPO olivat itse asiassa niin aggressiivisia tässäkin sananvapausterrorismissaan. Että vielä meni pitkästi aikaa saada netit ja puhelimet toimimaan edes palattuani Suomessa! Kokouksemme aloituspaikkamme oli Ruotsin Nynäshamn. Sieltä vierailimme mm. kuuluisissa Ruotsin graniittiluolastoissa, kuten Lövhagenin äärimmäisen vaativassa ja todella ahtaassa luolastoissa. Frugrottan pituutta 261m ja korkeuseroa 20m. Kartoittajana Björn Grinder m.fi. Sieltä lähdimme tutustumaan Ruotsin tunnettujen jo löydettyjen maanjäristysten irti ampumien tektoniikkalohkareiden ja kiistattomista Pohjolan tektoniikasta kertoviin suurten kiviröykkiöiden metaaniventtiilirakenteisiin. Suunnattomat kivet olivat pyörineet pyöristyen metaanivesi- injektiokuilun päällä vakuuttvin demoin. Noin 1300luvun vanhaa kivistä linnanrauniotakaan kohteenamme unohtamatta. Tutustuimme mm. maailman vanhimpiin kivettyneisiin stromatoliittifossiileihin St. Vika.ssa.

Täynnä hyttysiä ja luolahämähäkkejä olevaan luolaan pääsimme tutustumaan puolestaan Tuppstensgrottanilla. Seuraava kohteemme oli Klövberg Cave, niin tai siis grottan ruotsiksi. Yli 50m pitkä luolastosysteemi graniittisessa gneississä. Erittäin vaikuttava tutkimuskohde niin ikään. No kaarsimme seuraavaksi tutustumaan vaikuttavaan deltahiekkasedimentaatioon. Josta hahmotimme normaalisti yhdessä kesässä muodostuneen liki 20m korkeaan hiekkasedimentaation. Ja kuten arvasitkin jo seuraava kohde vastaava jäätikön sedimentoima jokideltta. Josta löytyi häikäiseviä jälkiä alueelle iskeneistä luokkaa yli 8 Richterin "mega- liquefaction". Maanjäristysten läpi savikerrosten ja hiekkasedimentaation pusertamia metrienluokkien nousupulskeita hiekkakerrossedimenteissä. Ja jopa miehen kokoisia kivimöykkyjä mukaansa puskeneista tektoniikkojen virtassedimentaatioista.

Pukebergsin luolastosta eittämättä jäi mieleen luolan perällä lymyävä täysin pyöreä kivikuula. Jonka maanjäristyksen aukoman kalliorepeämän halkaisija oli nyt vain 10cm. Oli auennut vähintään 5- kertaiseksi. Että yläpuolinen pyöreä kuula oli läpi luolaston katon, pohjaan pudoten. Erittäin vakuuttavaa dokumentaatiota todistamassa miten luolan massiiviset kulmikkaat kuutiokivet olivat maanjäristyksissään hypähdelleet paikoiltaan megaenergioillaan. Mega isoja kivikuutiorakenteita näimme kiistatta demoissa muodostuneen.
-------

Caves 2.

Siinä kun Suomen GTK tahii kalliomuutosten ajankohtia satojen miljoonien haarukalla. Niin Ruotsissa näkemämme maanjäristyskivikuutiot määriteltiin iältään tarkoin esim. 9980 vuotta BP! Vakuuttavaa, jos tajuaa mistä oikeat geologian osaajaprofessorit on asiallaan. Eikä Posiva TVO:n tusinatumpelot suomalaiset GTK:neen. Nesteytymä, Mörnerin tutkimana 2003 ja 2005 Myra West. Seuraava etappimme olikin huippusalainen luola. Josta löytyi ensimmäinen varmasti tektoniikan luolaan altaan iskemä hiekkadeltta. Luolassa on käynyt nyt vain löytäjä ja "me". Eli sisälle änkeytyneet puolisen tusinaa. No meikäläinen maailman ensimmäinen suomalainen ja ylipäätään ulkomaalainen. Joten näillä tasoilla tektoniikan sensaatiot maailmalla näissä nykytasoissaan vaan menee.

Paleoseisminen tektoninen maanjäristysjärvisedimentaatio 9663 BP ja yli 8 magnitude. 15m tsunamiaallosta kyse. Löytäjinä Mörner & Dawson 2003, 2008, 2011. Svartsjön ja osallistujille siellä demotta sedimenttinäytteenottoa. Bodagrottorna, Bodan yli 150m kanttiinsa olevat luolastot. Todella Ruotsin helmiluolasto. Kartoittajana hieno paikallinen pienmaanviljelijä Alf Siden, vuoteen 1980. Kehittänyt jopa oman erityisen luolaston korkeudetkin huomioivat värikarttasysteemit. Ehdottomasti maanjäristyksessä muodostunut luolasto. Ylös leijailuasentoonsa jumittunut kiviblokilohko on oiva merkki maanjäristysten vaikutuksista.

Luolastojen alle on oikeustaisteluin kustannettu myös porausnäytteenottojen verkostoja. Skålberg, metaaniventtiilin ja tektoniikan yhteisräjähdys. Niinkin uusi maanjäristysajoitus kuin 3 200 BP. Falgbergissä näimme luokkaa 20m vertikaalisesti kilpikivipintaansa pitkin liukuneen massiivinen tektoniikkaseinämän. Valtaisa luokkia 10m kanttiinsa oleva "Niklas' tea- house" rannalla. Löydetty muuten 1999. Kivi hypähtänyt Hudiksvallista länteen ulottuvalla niemellä. Siirtynyt viitisen metriä ylämäkeen valtavasta tektonisesta energiastaan. Todella häikäisevää, vakuuttavaa ja ydinalan suureksi harmikseen dokumentoitua tektoniikkadataa kaikki tyyni.

Seuraava etappimme Hölick luolasto 1 288m ja kartoittajana Alf Siden 1983- 1991. Kuten näissä aina. Aktiivinen ja osaava paikallinen. Joka on ottanut luolastotutkimukset elämäntyökseen, jota muut ei kykene tekemään. Jos mahdollista, nimenomaan tämä luolasto on koko Ruotsin vaikeafraktaalisin, linjoiltaan sekavin graniittiluolasto. Iso ja järissyt palasiksi ainakin kaksissa maanjäristyksissään 9663 BP, toistamiseen jään poistuttua 9800 BP. Kivikko on siis kokonaisuudessaan liikkunut sivuun peruskalliosta n.50m. Erikoisuutena tässä mielenkiintoisia ja ahtaitakin kallioluolastoja sisältävässä luolastossa on alueen läpi virtaava jokipurosysteemi. Näimme myös erittäin kiinnostavan koko Ruotsista löytyneen varmimman tapauksen, jossa rikkoutunut kalliorinne oli pomppinut vastaan jäätikövirtojen tulosuuntia valtavina kivikuutioina.

Vastaavaa löytyy kuulema yhdestä löydöstämme Suomesta, eli Laitilasta. Suomesta löytyy kyllä muutakin mykistävää. Eteläisestä - Suomesta tektoniikkavoitelun kilpikivipintaa. Nyt penkistä kiinni. Selkeää dokumentaatiota 15km sivuttaissuuntasiirroksesta. Pohjoinen sivustonsa Atlantin selänteen painamana itään. Ja eteläosa länteen. Pystysuuntainen kilpikiviraapima tässä on puolestaan mitattu uskomattomaksi 1 000m! Miettikää. Fukushiman vastaava on v a i n 8m! Se siitä Suomen kalliovakausilluusioista taas. Niin Posivan killegnesiisikivi on tunnetusti ainetta, joka on rakennuskiveksi kelpaamaton. Saatuaan nyttemmin happea turpoaa vettä imien ja hilseilee hipuiksi. Pian muuntuu neliportaisesti. . niin tosiaan oikein. Kuulema silkaksi saveksi muutamissa hapettavissa vuosissaan! Ei mikään ihme, että Posivan 420m paksu katto on JO alkanut pudota ja tappaa altaan työväkeä epävakaana. Vaatii nyt Posivan tiedoin koko alueen kevyen liikenteenkin seisauttamista liian vaarallisena luolastolleen.
--

Huippuvideointi muuten maamme ensimmäinen dokumentointi luolalöydöksistämme, ennen Ruotsin 2011 ekskursiotamme. Tämä esitettiin konfferenssissa:

Suomitekstein.
http://www.youtube.com/watch?v=O34JJxc2JF0

http://www.youtube.com/user/Styrgefilmi?blend=22&ob=5
--------

Mitä kurssista sitten oppii?

. . .Tästä se lähtee, Vesan kanssa Viikingline ja Tukholman satamasta. .


Esimerkiksi metaaniventtiilin mekanismeista tällaista:Nynnäshamn 31 maj- 4 juni 2011


Nynäshamn 2011.06. . .Frugrothand oppaana Björn Crinder


Sama paikka ja t o d e l l a ahdasta. .


Mörner otti sedimenttinäytteitä yläjärvistäNiin ja sedimenttitutkimuksia hiekkakuopilla


Finskipojat Arto ja Vesa veteli tietty pyhäplyysheissä onkaloliikuntoa muovikassein. Kun alan ammattilaisilla oli kypärät ja muut vermeet


Ja eikun siis luolamaalauksiakin Ruotsin luolissa on!

--

Osa ll

Tässä muuten yhden vuoden jäätikköjoen deltta, vaikkei uskoisi


Ruotsin kuuluisimpia vesittymissedimenttikerroksia tämä taipuma hiekassa, kertoo Mörner tässä.


Niin on Ruotsinkin kalioluolastot kuin pommin jäljiltä Olkiluodon tektoniikkatyyliset kiillekneissikalliot. Meinaa Vesa.


Kiinakeskusta, vaikka Ruotsissa oltiinkin?


Hudksvall Bodagrottorna. Huippua tulossa kertoo paikallisopas, kartoitusmestari Alf Siden.


Tällaisen alle ja. . .

Hän muuten osasi itävaltalaisista Suomeakin:


Taasen on niin perhanan ahdasta.

-------

Huomioita 2 kansainvälinen graniitti luolastot Ruotsi 2011 kurssista

Eräs kaikkein keskeisin hämmästykseni aihe. Koko Ruotsin graniittisten luolien 2011.06 pidetystä kokouksesta oli, miten niin Olkiluodon, kuin koko itäisen Ruotsin rannikot muodostuivat samaisesta peruskalliosta. On hämmästyttävää huomata miten molempien maiden niin ydinjäteluolat, kuin keskeisimmät ydinvoimalat on haluttu typerimmin tehdä maailman huonolaatuisimmalle kaltiolle. Suomessa on aina pyritty valehtelemaan julkisuuteen miten molempien maiden suunnittelemat ydinjätteen Onkalot lepäisivät vuosimiljoonat kestävässä perusgraniitissa. Miten s u u r i voikaan valheet olla!

Areva määritteli TVO:n ydinvoimalaitosten perustat ja rakennuskivet rakennuskiveksi kelpaamattomaksi kiillegneissiksi. Mitä ihmettä, eikö tosiaankaan ole huomattu mitä kivi näissä ydinvoimalaitosalueissa on?
Aivan varmasti GTK:t ja muut STUK:ssa tajuavat miten ala- arvoisesta kivestä perimmältään on kyse. Mutta, että myös Ruotsissa on koko ydinvoimalaitosten keskeisin kaltioperusta Suomesta tuttua kiillegneissihilsettä. Oli jopa minulle tyrmäävä huomio. Ilmeistä, koko Itämeren rannikot ovat muodostuneet tästä sedimentoituneesta mätäliejukallioista. Kokouksessamme mukana olleilta geologeilta. Huomatkaa myös Suomalaistahoilta sain kuulla miten kiillegneissi toimii tuhoutuessaan happeen.

Ensin kiillelamellit imevät turvoten vettä. Tässä vaiheessa rakenne hajoaa kuin kalan suomut kaikkialle. Muutamassa vuodessa neliportainen kivimuutos kalliosta silkaksi saveksi tapahtuu. Olenkin aina ihmetellyt mistä on peräisin Olkiluodon, Länsisuomen suuret sinisavikkokerrostumat. No totaalisen tuhoutuneesta kiillegneissistä se siis erosoituu. Hirveä tieto. Tästä kivestä maamme TVO:n ydinvoimalat, Posivan onkalot ja myös Ruotsin Forsmarkit ja ydinjäteluolastot on rakettu. Eroosion jälki voi olla todella outoa. Ekskursiossa sain kuulla myös mistä maailman meriä täyttävät suolat on paljolti muodostunut. Erosoituva graniitti on tuottanut merien suolamäärät. Aivan uskomatonta miten valtaisia määriä ns. "ikuiseksi luultua" kiveä on myös sillä sektorilla tuhottu alkutekijöihinsä.
---------

Nynäshamn ekskursio 2011

Mennessäni tähän Ruotsin huippuammattilaisten, professoritasoisten graniittisten luolien kokoukseen minulla oli perustietonani Suomesta, että maassamme on 2kpl luolia, Susiluola ja Ilveskolo. Suomessa siis vakaaksi väitetyssä kallioperässä e i ole luolia lainkaan. No olimme löytäneet Olkiluotoseuduilta 4 kpl lisää luolastoja maastamme ja tämän tiedon halusin tuoda myös esitelmässämme laajalti julki. Graniittinenkin kivi siis halkeilee, syöpyy ja muodostaa luolastoja paljon ymmärrettyä enemmän. Italialainen graniittisten luolien naistutkija L. Sanna läväytti heti kättelyssä pommin pöydälle. Hän oli tehnyt tutkimuksiaan mm. Sardinian saaren luolastoissa. Hämmästyttävimmät löydöksensä osoittivat miten esim. karstiseen kalkkisille kalikoille muodostuneet syöpymäonkalot lävistivät o n g e l m i t t a eteensä tulleet graniittiset kivet.

Vau, siis oikeesti! Sama luolasto saattoi lävistää ongelmitta eteensä osuneet paksutkin graniittiseinämät tuosta vaan toistuvasti.Ionivaihdoin, syöpymällä, tektoonisesti ja esim kavitoimalla. Yleisin luolatyyppi oli ns. "kontaktiluolastot". Joissa esim. kalkkikarstisen kallion ja graniittikiven rajapintaan uurtuu ja syöpyi valtaisia luolamuodostelmia. Sanomattakin oli selvää, ettei asiaa oltu ydinalan vastustuksesta tutkittu. Ei vaikka selvisi, että esim. Brasiliassa graniittiset luolastot olivat jopa yleisempiä kuin kalkkikiviluolastot. Aika oli kuulema tehnyt tehtävänsä sieläkin. Ja taas asiat oli jätetty pelottavan vähälle tutkimukselle keinoistaan miten graniitti katoaa luolastoista?

Pommia kokouksessa putoili tasaisen tappavaan tahtiin sitä mukaan kun esittelijät vaihtuivat. Esim. Suomen luolastojen määrät. En saattanut uskoa korviani kuullessani, että Suomessa on suuriakin ydinalan tarkoin salaamia luolastokomplekseja. Eikä toden totta mitään pikkumääriä. Vaan jopa Ruotsin tuhansia luolia e n e m m ä n ! Joka tapauksessa reippaasti toista tuhatta olivat tutkijat jo maastamme löytäneet. Pelkästään mm. Turun kaupungin tektoniikan ruhjomia graniittisia luolia kuulema puolisen tusinaa. Ja mikä kummallisinta aiheesta on jopa salakirjaa:" Seikkailijan kiviopas Varsinaissuomen luoliin, Tuomo Kesänen. Suomen 100 geologiset kohteet Aimo Keijonen."

Myös eräs toinen Olkiluodon seutuevien luolastolöytömme erityispiirre tuli varsin pian julki. Ruotsissa luolastot olivat p a l j o n odottamiani lyhyempiä kalliokasojen sekanaisia tektoniaktivisiin aluskivimurskeeseen tulleita. Ennen kaikkea niissä oli niin ahdasta, että sai ryömiä alinomaa läpi päästäkseen. Toki isojakin osahalleja oli vielä jäljellä. Mutta v a i n meidän Länsirannikolla tutkimamme luolastot oli niin suuria, ettei siellä tarvinnut ryömiä käytännössä missään! Varsinkaan jopa yli 10m korkeita Suomen luolille ominaisia korkeita katedraaleja ruotsalaisluolissa oli tuskin lainkaan. Miksi näin?

Selitykseksi jäi, että luolan koko on suoraan verrannollinen niiden muodostaman maanjäristysten rajuudesta ja kivilaadun heikkouksista. Mitä isommat tektoniset pommit on osunut, sitä järeämmät järkälekivet ovat ampautuneet syvyyksistä muodostamaan tektonisia suurluolastojaan. Toisaalta Olkiluotomainen kiillegneissi valtalajina myös Ruotsissa oli myötään luolastoissa rapautunutta ja murentanut tiloja myös alaspäin. Maanjäristyksien tuhojen lisätehokeino, purkautuneen metaanijääklatraatin määrät maaperästä oli oleellinen tehokeino tekemään luolastoja. Olkiluotoseudusta y h ä rajusti purkautuvat BIO- metaanimassiivisuudet olivat oleellinen lisäefekti juuri Länsisuomessa verrattuna paljon vakaampiin kaliostoihin.
-------

Maanantai 13. kesäkuuta 2011 | Verkkolehden 17. vuosikerta
Vastaava päätoimittaja Kari Vainio

* Merkittävää tällaisessa uutisoinnissa oli miten jälleen kerran rajusti ydinalan tektonisten luolasalaisuuksien tietoihimme ja ulkomaille vientiimme alettiin reagoida. Aika hurjaa, miten kaikki pidetään kynsin ja hampain vuosisadat salaisuuksina. Mutta kun me Vesan kanssa väkisin aloimme myyttejä rikkoa, niin tällaista. . .
--
Mätikän luola Maskussa kuuluu Tuomo Kesäläisen lempiluoliin. Sen löytäminen vaatii maastokarttaa ja kompassia.
Varsinais-Suomen luolat kutsuvat seikkailuun. Turun Sanomat 21.4 2011 18:11:49
Kaikki eksoottiset matkakohteet eivät sijaitse merten takana ja seikkailla voi kotikulmillakin. Näin tuumii turkulainen valokuvaaja ja luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen. Hän haluaa nostaa unohduksen alhosta luolat, joita Varsinais-Suomestakin löytyy kymmeniä. Maailman mittakaavassa kotoperäiset lohkareluolamme saattavat olla pieniä, mutta eivät ne silti mitään kivenkoloja ole; joihinkin Turun seudun luoliin mahtuu helposti kymmeniä, jopa satoja ihmisiä.

Oman lisämausteensa luolaretkeilyyn antavat niihin liittyvät tarinat ja uskomukset. Pienemmässäkin kolossa on kiva tunnelmoida, kun tietää vaikkapa legendaarisen Sika-Kyöstin, pahamaineisen varkaan piileskelleen virkavaltaa juuri samassa paikassa joskus 1800-luvun alkupuolella. ?Luolat kiehtovat, eikä vähäisin syy varmastikaan ole seikkailuelokuvien ja lastenkirjojen luomissa mielikuvissa, Kesäläinen sanoo.
Quote
Like
Share

antsu
antsu

June 14th, 2011, 10:54 am #2

pystykkö raija laittaa karttaa kehiin lualamestojen sijainnist, ni vois käydä vaihteeks mönkimäs. vai onk ne salamestoi etei supon muurarit pääs tukkimaan niit.
ja kuka nää tekstit levittää tälleen sivusuuntaan.ku aloin lukee se oli normisti, mut pomsahti yhtääkkiä. tehkää jotain kerhopomot!
Quote
Share

Napanöyftä
Napanöyftä

June 14th, 2011, 7:49 pm #3

kylkyl, supo on kait käyny keivil tarkastaa kaikki. ei suljettu koska ei riittävän tektoninen paitti naapuri ku rupee pärisee.
Quote
Share

raijasivu
raijasivu

June 15th, 2011, 6:49 am #4

Siis nyt esittelin nimenomaan Ruotsin luolastoja näissä kuvissani. Aiotko siis käydä sielä olevissa Frugrothanin, Boragrothanin yms. esim. Nynäshamnin rantaluolissa, vai kaipaatko karttoja nimenomaan Suomessa olevista?

Suomen luolastoista esim. Turun luolista minä en tunne kuin ton vesitornin vieressä olevan. Ken voisikin täällä piirtää iloksemme loput Turun 6 luolansa sijaintipaikat pitkin Turkua? No joo olisihan sitä luola jopa Olkiluodon Posivan Onkalosta luokkaa 200m päässä mantereelle päin. Puhumattakaan muista Suomen salatuista tuhatlukuisista luolistaan.
Quote
Share

raijasivu
raijasivu

June 15th, 2011, 4:12 pm #5

Huomioita 2 kansainvälinen graniitti luolastot Ruotsi 2011 kurssista

Eräs kaikkein keskeisin hämmästykseni aihe. Koko Ruotsin graniittisten luolien 2011.06 pidetystä kokouksesta oli, miten niin Olkiluodon, kuin koko itäisen Ruotsin rannikot muodostuivat samaisesta peruskalliosta. On hämmästyttävää huomata miten molempien maiden niin ydinjäteluolat, kuin keskeisimmät ydinvoimalat on haluttu typerimmin tehdä maailman huonolaatuisimmalle kaltiolle. Suomessa on aina pyritty valehtelemaan julkisuuteen miten molempien maiden suunnittelemat ydinjätteen Onkalot lepäisivät vuosimiljoonat kestävässä perusgraniitissa. Miten s u u r i voikaan valheet olla!

Areva määritteli TVO:n ydinvoimalaitosten perustat ja rakennuskivet rakennuskiveksi kelpaamattomaksi kiillegneissiksi. Mitä ihmettä, eikö tosiaankaan ole huomattu mitä kivi näissä ydinvoimalaitosalueissa on?
Aivan varmasti GTK:t ja muut STUK:ssa tajuavat miten ala- arvoisesta kivestä perimmältään on kyse. Mutta, että myös Ruotsissa on koko ydinvoimalaitosten keskeisin kaltioperusta Suomesta tuttua kiillegneissihilsettä. Oli jopa minulle tyrmäävä huomio. Ilmeistä, koko Itämeren rannikot ovat muodostuneet tästä sedimentoituneesta mätäliejukallioista. Kokouksessamme mukana olleilta geologeilta. Huomatkaa myös Suomalaistahoilta sain kuulla miten kiillegneissi toimii tuhoutuessaan happeen.

Ensin kiillelamellit imevät turvoten vettä. Tässä vaiheessa rakenne hajoaa kuin kalan suomut kaikkialle. Muutamassa vuodessa neliportainen kivimuutos kalliosta silkaksi saveksi tapahtuu. Olenkin aina ihmetellyt mistä on peräisin Olkiluodon, Länsisuomen suuret sinisavikkokerrostumat. No totaalisen tuhoutuneesta kiillegneissistä se siis erosoituu. Hirveä tieto. Tästä kivestä maamme TVO:n ydinvoimalat, Posivan onkalot ja myös Ruotsin Forsmarkit ja ydinjäteluolastot on rakettu. Eroosion jälki voi olla todella outoa. Ekskursiossa sain kuulla myös mistä maailman meriä täyttävät suolat on paljolti muodostunut. Erosoituva graniitti on tuottanut merien suolamäärät. Aivan uskomatonta miten valtaisia määriä ns. "ikuiseksi luultua" kiveä on myös sillä sektorilla tuhottu alkutekijöihinsä.
---------

Nynäshamn ekskursio 2011

Mennessäni tähän Ruotsin huippuammattilaisten, professoritasoisten graniittisten luolien kokoukseen minulla oli perustietonani Suomesta, että maassamme on 2kpl luolia, Susiluola ja Ilveskolo. Suomessa siis vakaaksi väitetyssä kallioperässä e i ole luolia lainkaan. No olimme löytäneet Olkiluotoseuduilta 4 kpl lisää luolastoja maastamme ja tämän tiedon halusin tuoda myös esitelmässämme laajalti julki. Graniittinenkin kivi siis halkeilee, syöpyy ja muodostaa luolastoja paljon ymmärrettyä enemmän. Italialainen graniittisten luolien naistutkija L. Sanna läväytti heti kättelyssä pommin pöydälle. Hän oli tehnyt tutkimuksiaan mm. Sardinian saaren luolastoissa. Hämmästyttävimmät löydöksensä osoittivat miten esim. karstiseen kalkkisille kalikoille muodostuneet syöpymäonkalot lävistivät o n g e l m i t t a eteensä tulleet graniittiset kivet.

Vau, siis oikeesti! Sama luolasto saattoi lävistää ongelmitta eteensä osuneet paksutkin graniittiseinämät tuosta vaan toistuvasti.Ionivaihdoin, syöpymällä, tektoonisesti ja esim kavitoimalla. Yleisin luolatyyppi oli ns. "kontaktiluolastot". Joissa esim. kalkkikarstisen kallion ja graniittikiven rajapintaan uurtuu ja syöpyi valtaisia luolamuodostelmia. Sanomattakin oli selvää, ettei asiaa oltu ydinalan vastustuksesta tutkittu. Ei vaikka selvisi, että esim. Brasiliassa graniittiset luolastot olivat jopa yleisempiä kuin kalkkikiviluolastot. Aika oli kuulema tehnyt tehtävänsä sieläkin. Ja taas asiat oli jätetty pelottavan vähälle tutkimukselle keinoistaan miten graniitti katoaa luolastoista?

Pommia kokouksessa putoili tasaisen tappavaan tahtiin sitä mukaan kun esittelijät vaihtuivat. Esim. Suomen luolastojen määrät. En saattanut uskoa korviani kuullessani, että Suomessa on suuriakin ydinalan tarkoin salaamia luolastokomplekseja. Eikä toden totta mitään pikkumääriä. Vaan jopa Ruotsin tuhansia luolia e n e m m ä n ! Joka tapauksessa reippaasti toista tuhatta olivat tutkijat jo maastamme löytäneet. Pelkästään mm. Turun kaupungin tektoniikan ruhjomia graniittisia luolia kuulema puolisen tusinaa. Ja mikä kummallisinta aiheesta on jopa salakirjaa:" Seikkailijan kiviopas Varsinaissuomen luoliin, Tuomo Kesänen. Suomen 100 geologiset kohteet Aimo Keijonen."

Myös eräs toinen Olkiluodon seutuevien luolastolöytömme erityispiirre tuli varsin pian julki. Ruotsissa luolastot olivat p a l j o n odottamiani lyhyempiä kalliokasojen sekanaisia tektoniaktivisiin aluskivimurskeeseen tulleita. Ennen kaikkea niissä oli niin ahdasta, että sai ryömiä alinomaa läpi päästäkseen. Toki isojakin osahalleja oli vielä jäljellä. Mutta v a i n meidän Länsirannikolla tutkimamme luolastot oli niin suuria, ettei siellä tarvinnut ryömiä käytännössä missään! Varsinkaan jopa yli 10m korkeita Suomen luolille ominaisia korkeita katedraaleja ruotsalaisluolissa oli tuskin lainkaan. Miksi näin?

Selitykseksi jäi, että luolan koko on suoraan verrannollinen niiden muodostaman maanjäristysten rajuudesta ja kivilaadun heikkouksista. Mitä isommat tektoniset pommit on osunut, sitä järeämmät järkälekivet ovat ampautuneet syvyyksistä muodostamaan tektonisia suurluolastojaan. Toisaalta Olkiluotomainen kiillegneissi valtalajina myös Ruotsissa oli myötään luolastoissa rapautunutta ja murentanut tiloja myös alaspäin. Maanjäristyksien tuhojen lisätehokeino, purkautuneen metaanijääklatraatin määrät maaperästä oli oleellinen tehokeino tekemään luolastoja. Olkiluotoseudusta y h ä rajusti purkautuvat BIO- metaanimassiivisuudet olivat oleellinen lisäefekti juuri Länsisuomessa verrattuna paljon vakaampiin kaliostoihin.
-------

Maanantai 13. kesäkuuta 2011 | Verkkolehden 17. vuosikerta
Vastaava päätoimittaja Kari Vainio

* Merkittävää tällaisessa uutisoinnissa oli miten jälleen kerran rajusti ydinalan tektonisten luolasalaisuuksien tietoihimme ja ulkomaille vientiimme alettiin reagoida. Aika hurjaa, miten kaikki pidetään kynsin ja hampain vuosisadat salaisuuksina. Mutta kun me Vesan kanssa väkisin aloimme myyttejä rikkoa, niin tällaista. . .
--
Mätikän luola Maskussa kuuluu Tuomo Kesäläisen lempiluoliin. Sen löytäminen vaatii maastokarttaa ja kompassia.
Varsinais-Suomen luolat kutsuvat seikkailuun. Turun Sanomat 21.4 2011 18:11:49
Kaikki eksoottiset matkakohteet eivät sijaitse merten takana ja seikkailla voi kotikulmillakin. Näin tuumii turkulainen valokuvaaja ja luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen. Hän haluaa nostaa unohduksen alhosta luolat, joita Varsinais-Suomestakin löytyy kymmeniä. Maailman mittakaavassa kotoperäiset lohkareluolamme saattavat olla pieniä, mutta eivät ne silti mitään kivenkoloja ole; joihinkin Turun seudun luoliin mahtuu helposti kymmeniä, jopa satoja ihmisiä.

Oman lisämausteensa luolaretkeilyyn antavat niihin liittyvät tarinat ja uskomukset. Pienemmässäkin kolossa on kiva tunnelmoida, kun tietää vaikkapa legendaarisen Sika-Kyöstin, pahamaineisen varkaan piileskelleen virkavaltaa juuri samassa paikassa joskus 1800-luvun alkupuolella. ?Luolat kiehtovat, eikä vähäisin syy varmastikaan ole seikkailuelokuvien ja lastenkirjojen luomissa mielikuvissa, Kesäläinen sanoo.
----------

SWE ekskursio karttoja 2011

Sen verran kiinnostuskaarretta osoittavia kyselyitä minulle tästä Ruotsin graniittisten luolien materiaaleistani on jo esitetty. Jotta kiiruussa päätin julkaista pienen lisäosan kaikesta siitä erittäinkin mukaansatempaavasta materiaalinvirrasta, jota kurssiputkessani koin, opin ja näin. Erityisen mielelläni näitä julkaisen, koska FIN sisäministeriössä tämä huipputarkoin sensuroitu materiaalistoni sai orastavasti häkellyttävää närää, piukuheittoineen jo aikaiseksi.) Kuten lukijani muistamme k a i k k i sellainen maaperämme geologisista epävakausksista ja tektonisista dokumentaatioistaan. Joka suututtaa äänekästä maamme IAEA:n korruptoimaa ydinlobbausporrasta on saatava tietysti suuren yleisön käyttöön mitä laveeraavin vedoksin. Eihän hei tämä nyt ihan kattavaa toki. Mutta makuun pääsette. .

Ruotsin länsirannikon karttakoosteilla ollaan. Toimintakeskuksenamme ja majoituksenamme Nynäshamn.

[/img]

Ensimmäisinä etappinamme ollut suurempi luolastojärjestelmä. Tässä viitekartoitusta siitä millaisiin kokoluokkiin luostot asettuu Ruotsin materiaaleissa. Tähän Fruberget luolastoon liittyi kansanperinne onkaloissaan asuneesta kahdesta noitanaisesta.

[/img]

Näitähän sitten oli, eli Klövberget. Hyvin eli mieli mukana ja tutkimusinto päällänsä kympillä näissä. . .

[/img]

Poistuimme Ruotsin leppeistä tammilehdoista hyvinkin kotoiseen suomalaismetsätyyppeihin. Sundsvall näyttäytyi silmissäni yli 300km päästä pohjoisempana kuin Suomen Lappi pikku tuntureineen. Öö. .no tai ei toki ihan, koska kieli, mieli ja maisemat oli toista maata. Yhtä kaikki nyt tultiin hottoppiin luolastokuninkuuslajissa! Perskutarallaa oltu kuin Porin korkeuksilla! Oli meinaan outoa kun sen tästä hiffasin.

[/img]

Brogården ja hehkutusta ilmassa. Siitä se näyttävyys juuri reissullemme tuli ja iti.

[/img]

Boda cave, o u h JEE! Olisittepa vaan olleet näkemässä. . .!

[/img]

Falkgberget. Juu ei näyttävyydet todellakaan rajoittunut luoliin. Vaan maaperän tektonisten pommien jäljiltä löytyi kyllä sellaisenkauniita ja katseen vangitsevia kallionousujen seinämiä. Joiden äärillä ydinherroilla ikenet alkaa näistä dokumentaatioistani paistaan.

[/img]

Vaane luolat ovat silti se hotti. Hölig cave, ou my main. Kahden massiivisen maanjäristyksen kallioista kauemma raastamat luolastosysteemit. Richtereitä 8-9! Nyt mentiin sitten luolastoon jossa oli ihan oma egen jokisysteeminsä mukana. Että tältappaa. Ydinalueitten valheille kyyditystä keksityistä maaperämme vakauksista oikein i s o l l a hakmoilla!

[/img]

Metaanioppia Bodan luolaston ilmakuvaa lukemalla.

[/img]
Quote
Share

liinalaani
liinalaani

June 20th, 2011, 5:33 pm #6

G T K

Vaikeaan aiheeseen poraudun tällä kertaa. Olen ammattimaisella tasolla kyennyt tekemään yhteistyötä kymmenien maailman huippugeologien kanssa. Myös Suomen arvostetun GTK:n ammattilaisten kanssa. Kokemukseni on vähintäänkin ristiriitainen heidän osaamisistaan geologian vaikeilla ammattisaroillaan.

GTK on mystinen sisäsiittoinen valtiomonopoli. Jonka työksi suuri yleisö tajuaa kaiken Suomen kallioperän tutkintaan liittyvän materiaalin läpikäynnit. Siksi ja sitäkin oudompaa kuulette tässä. Kun Posivan onkaloita alettiin valmistella teki GTK mm. pitkällisiä tutkimuksiaan Tampereen alapuolella noin Viialan kohdalla. Koska siellä oli isketty löydökseen, jossa YLE:stä saamien tietojen mukaan olisi Suomen kallioperästä vuotanut tektonisesta saumastaan laavaa noin 6 000v sitten ihmisten asuttaessa jääkauden jälkeen maatamme. Pian sain kuulla miten GTK suorittaa Olkiluodon ympärillä samaisten tektonisten Litoraanisaumojen vapauttamien jatkuvien metaanikaasujen peräti 2vuoden tutkintaa. Niin ikään myös esim. Laatokalla havaittua v.1935 tapahtunutta hyperrajua 18m kallioperämme tektonista romahtamista tutkittiin kansainvälisesti aktiivisesti.

Koska tosiaan tunnen henkilöinä laajasti maamme geologeja niin Posivasta kuin GTK:sta. Kuulin mitä hälyttävimpiä tietoja myös koko Eteläisen Suomen katkaisseen tektoniikkasauman liikkumamääristä. 15 000m sivusuuntaan ja 1 000m yllä alasuuntaan järkyttää löydöksenä ketä hyvänsä. Kun sen on mitanneet GTK:n ammattilaiset. Luulisi kallioperämme epävakaustietojen peittävän koko TV:t ja lehdistömme? Vielä 2000- luvulle tultaessakin useampi maamme geologian professori piirteli MTV- 10 uutisia myöten karttoihinsa miten Olkiluodon lävistävä tektoniikkasauma oli jääkausien irti repimää ja erittäin epävakaana katkaissut koko Suomen aina Skotlantiin asti ulottuen Laatokalta läpi maamme.

Tieteen kuvalehti No:7 sivu11: "Bakteerit syövät Titanicin hylyn. 1912 Pohjois- Atlantilla uponneen Titanicin hylyn ruosteesta on löydetty ennen tuntematon bakteeri. 1981 annetusta näytteestä on eristetty mikrobi nimeltään Halomonas titanice. Rautaa hajottava bakteeri on tuottanut Titanicin rakenteisiin puikkomaisia ruostemuodostelmia. Suurin osa hylystä syödään v a i n 20 vuodessa!" Tuntematon, usean kilometrin merisyvänteessä. Syöden massiivirautaa hetkessä kuin tyhjää vaan, vallan mykistävää! Uudellamaalla taas metallia syövä sulfidibakteeristolöydökset. Kupariputkia maassa tuhoavat uudet bakteerikannat syövät Posivan Onkalon kuparin 50mm seinämän läpi ruotsalaistiedoin vain 50 vuodessa! Aivan uskomattomia löydöksiä tukkatiheään.
--
Luulisi kaiken tämän edessä GTK:n vastuullisten geologian professorien protestoivan ihan kuorossa TVO/ Posivan ydinjäteluolastohankkeita ja maailman epävakaammalla Olkiluodon tektoniikansaumoilla tehtävien ydinhankkeitten olevan vähintään katkolla. Olin itse katsomassa miten mm. Ruotsin Nynäshamissa kokoontuneet geologit hämmästelivät huuli pyöreänä rantakalliosta tekemääni havaintoa. Sileästä sikäläisestä kiinteästä kiillegneissikivestä pursotti kuin marenkipursottimena r a a k a a r a u t a a ulos! Espanjalaiset biologian erikoisprofessorit ottivat ilmiöstä näytteitään ja pyörittelivät päätään. Näinkö konkreettisesti Posivan luolastojen ja ydinvoimaloitten metallirakenteet katoavat hetkessä silmiemme alla?

Nyttemmin seurasin miten esim. GTK oli edellä kerrottuihin kirjoitelmiinikin reagoinut. Kaikki keskeiset nettikontaktit yhtiöön oli välittömästi katkottu! GTK:n johtajisto oli jo etukäteen varoittanut, että maamme geologista epävakautta tutkimaan innostuneet geologit pannaan systemaattisesti, arestiin, sensurointiin ja ylempiensä tietosaartoon! Ruotsin kokoukseen osallistumista EI tultaisi katsomaan kuin erittäin raskauttavana asiana! VTT:n säteilyeroosion tutkijalle mm. Ihoselle sisäministeriöstä suoraan tullut valtion uhkaukaasit ydinhallinnoltaan sai kerkeästi jatkopotkua myös geologiaan. Aivan uskomatonta, että geologian ammattilaisia Suomi kohtelee näin.

Ei annettu sieltä jatkoon tietoakaan Viialan laavatektonisista löydöksistään. Ei kerrottu riviäkään Olkiluodon sensaatiomaisen isoista, rajuista metaaniklatraattien löydöksistään 2v tutkinnan tuloksistaan huolimatta, tai juuri siksi! Nyt tosiaan kun GTK:n tietosalaus vuoti onneksi edes Ruotsin kokouksiimme mm. kauttani. Paniikki sulkee muurein koko Suomen keskeisimmät geologian kontaktitiedostot. Juu tietysti tajusin jo Ruotsin graniittisten luolastojen 2011 konferenssien aikana paljastusten voimallisuuden.

Mutta se vaikutus, jytky mitä sieltä maahamme tulleet tietovuodot aiheuttivat. Tämä suunnaton avokatatonia tektoniikkaamme salatuista tuhansista luolistaan yms. kerta kaikkiaan mykistää! GTK:n tehtävänä on keinoja kaihtamatta estää tietojensa ulospääsyt IAEA:n korruptoituneena sylikoirana, vaikka seuraukset olisivat kuinka tuhoisia! Tulen näistä omalla osaamisellani puhumaan ja tiedottamaan suurelle kansalle jatkossa myös. Olkaa kuulolla, kun perusgeologimme vaiennetaan, niin huippunimet jaksaa jatkaa demokratian nimissä. Sillä materiaalia ekskursiostani minulla on enemmän kuin ydinturvalakimme sallisivat ikimaailmassa kertoa.
Quote
Share

antsu
antsu

June 21st, 2011, 7:46 pm #7

ny on taas asia meininkiä! ihan jos karttatiatoo näist länsi-suame lualist.ei jax ettii,vois kyl kattoo! eik joku seura vois näist kirjottaa ni peruslukijaki sais tiatoo eikä vaan kruxin posse.
Quote
Share

Aho
Aho

June 30th, 2011, 4:21 pm #8

Tekstit leviää kun postaa noita ylisuuria kuvia ketjuun...
Quote
Share

liinalaani
liinalaani

July 1st, 2011, 6:23 pm #9

Olkiluodon the BIG BANG I.

Tultuani SWE graniittisten luolastojen 2011 kokouksesta. Olen suoraan sanoen ollut "liekeissä". Tiedollisesti pääsemässä niin lähelle maamme tarkimmin salattuja totuuksia, että sydäntä kylmää. Siis ihan oikeasti nyt löytyy sellaista dokumentaatiota, ettei uskoisi ja okaoksat ta bort. Mistä on kyse, arvon lukijani? Totuuksien ja mitä karmeimpien tapahtumien viranomaispeittelyistä. Aletaanpa todistustaakasta.

Paikka Olkiluodon keinojärvestä, Eteläpuolta pääsähkölinjoja pitkin 160m suoraan linjojen suuntaisesti itäänpäin hämärä kumpu:

[/img]
Kalmonkuolemaa ilmassa. Lukuisista Olkiluodon reiäistä tuttu, miehenkorkuinen porareikävahti, sähköt, N 2.

[/img]
Systeemi on aktiivisesti päällä ja erityistarkkailtuna koska GBS Garmin laitteistotkin löytyy sateliittiantenein.

[/img]
Tunnelma asteen verran jo tiivistyy löytäessäni Rääkkylän muovi Oy logot ja valmistusvuodeksi 2003.

[/img]

Tuosta kalmantuoksuiselta Posivan "hautakummusta" pilkottaa ruohoistaan 10cm paksu muoviputki. Kaasua tuulettamassa. . Jotakin todella tähdellistä allaan?

[/img]
2 Metriä kanttiaan noin puoli metriä korkea. . ja hei tosiaan lukittu arkku. Kuminen katonharja kertoo kannen aukeavan "koneikkoonsa".

[/img]

Tämä näyttää taasen maahan menevät 2kpl erikoisputkitukset, sähköt, N 2 typen aktiivikäytön. . Ja tosiaan m i k s e i sarjanumeroa olekaan ovessa? Miksei laitteistoa "virallisesti" Posivalle ole edes o l e m a s s a ! .?

[/img]
Kumpujen yöllä on miehinen koko yli 2m korkeutta ja halkaisija 20m luokkaa. Ei t a a t u s t i kosmeettinen. . .

[/img]
50 m pohjoisempana löytyy naapuri. Testireikä 9 näkyy ovipielessä, kertoo "uhrikummun" olleen varhaista tuotantoa.

[/img]

Uhrikummun j o p a sähkökeskuksen koodit on poistettu verisin kourin.

[/img]
Koostetaan vielä. Eli e n s i n Posiva porasi pystyreikiä näin:

[/img]
--
Big Bang II

Sitten tapahtui keinojärven tieltä itäkaakkoon n. 150m päässä massiivinen metaanikaasuklatraattiin poraamisonnettomuus. Kalliosyvyydet joiden l u u l o t e l t i i n olevan mitä stabiileinta ja kestävää. Räjäyttivät parin porarin silmille metaanikaasuklatraatin plasma- ammuksensa. Useita porareita vietiin hädässä sairaalaan. Häkeltynyt hyvä ystävä, nyt jo ennen eläkeikäänsä ydinvoimin manan majoille saateltu tuttuni kertoi näin:" Kuulin tästä hämmästyttävästä onnettomuudesta. Lupasin YLE:n toimittajille kertovani eläköidyttyäni mitä tarkkaan ottaen räjähdyspaikalla näin ja kaikkineen koin. Valtava kymmenmetriluokkainen savuava kallion kraatteri osui silmiini metsässä. Posivan porauskalusto kuin jyrän runtelemana montun pohjassa savuten vienosti.

Ambulanssien poistuttua minua ja kaikkia paikalla olleita vannotettiin olemaan visusti kertomasta mitä näimme! Yhtä kaikki satojen metrien syvyydestä oli porauskalustoon maan a l t a iskenyt aivan kosmisen raju pommiräjähdys. Vain vieno metaaninen katku enää korisi porausreikäraunioista kupliaan. Jahkailevalla Posivan johtajilla tulenpalava kiire peitellä kaikki todisteet. Mutta koska metaanikaasua tuli yhä jatkuvasti Olkiluodon epävakaasta sirpaloituneesta kiillegneissisestä montusta eivät kyenneet tulppaamaan rauniota. Vaan sinne sijoitettiin metaanihallintalaitteistoja. Kaikki jatkoporaukset päätettiin turvasyistä tehdä 45 asteen kulmaan".

[/img]

Posiva panikoitui. Joutui jatkossa viranomaismääräyksistä aktiivisesti "suojaamaan" porausreikänsä, sekä N2 typpikaasun laitteistokäyttöön:

[/img]
Aktiivisin porausputkiensa moniventtiilikoneistoin. Kuutiometrien vesilukoin oli varmistettava karkailun estot massiivisilla vastapainevesilukoilla. Jottei epävakaata epävakaammaksi osoittautunut Olkiluodon tektonisesti aggressiivista ja kaikkialla yli 600m syvyydessä olevaan satojen tuhansien vuosien vanhaan metaanijään kaasuklatraattiräjähdyksiin tuhoutuisi koko ydinalan maalailemat turvan harhat ja illuusiot seudun "ns. vakauksista."

[/img]
Meitä innostaisi ihan fyysisesti vielä nähdä. Minne mittaukseni asemoisi tämän maamme tarkimmin salatun tektonisen pommin tapahtumahorisontit:

[/img]
. . Hei aikuisen oikeesti n y t on turta olo. . .
PS. Ainakin nettiliikenteeni jumittui miltei v ä l i t t ö m ä s t i saatuani tämän viimeisimmän juttuni muutamiin foorumeihin ja osoitteistoihin. Taisi sisäministeriö ottaa hepulit h e t i!
Quote
Share

raijasivu
raijasivu

July 7th, 2011, 1:25 pm #10

(Itämeren altaassa olevat kiinteäjäiset metaanikaasuklatraatit o v a t geologian ammattilaisten tiedossa. Kuulin varmistuksen laskelmilleni 06.07.2011 tietolähteestäni. Juuri kuten arvelinkin.)

Arto hei.

Juu tämänkin viestin olen saanut kirjoittaa jo viidesti. No kas kun tietokantojani kaatelevat niin laajasta lennosta, etten lähettää ehdi. No koetetaan siis taas. Juu on käynyt selkeää selvemmäksi, miten tämä Posivan metaanikaasuklatraattiin räjähtäneen reiän tiedosto on vaatinut j o useampiakin uhreja. Enkä todellakaan moiti, teitä. Tämä IAEA/ Posiva juttuni nyt vaan o n niin kova, koska sen ratkaisun takia puhutaan heittämällä miljoonista ydinrikosurheita puoleen jos toiseen.

Olen kuullutkin pitkin maakuntia, että jopa perille päässeitä aiheeseen liittyviä kuviani ja raportteja NSA ronkkii pimeäksi vielä jopa kotikoneiltaan! Villi oli tieto, että materiaalini printtauskin esim. julkisella kirjaston koneella esti sisäministeriön huippusalainen koodeksiautomaatti lennosta. US- blogien kaltaisilta julkisemmilta sivustoilta SUPO näyttää niin ikään sensuroivan ihan suokuokintaperiaatteellaan. Mitään perustelematta, laittomasti ja kansainvälisen rikolliseen tyyliinsä, kuten POLIISI vain härskeimmillään.

Noin summa summaruma. Minun e i tosiaan tarvitse enää perustella millekään suunnalle, että nämä löydökseni lienee maamme kuumin ydinpaljastusjuttuni taas kerran pitkiin, pitkiin aikoihin. Eli, eli sanojasi ystävä hyvä lainatakseni:" Kuormitat suojelusenkeleitä nyt ja tässä parhaillaan enemmän kuin kovasti!" Näinhän se on, kun ihmisenä, inhimmillisenä sellaisena yritän pelastaa Maapallomme ja miljoonapäiset kansankerrokset ydinalan kansainvälisen rikollisten tappolistalta niin aletaan olla tuolla puolen "Shindlerin listojen"!

Tapani toimia paineessa tunnet tietysti hyvin. . Eli liitän tähän nyt malliksi aivan huikaisevan tarkennettua aiheeseen liittyvää dataa ja kuvamontaashikarttaa. Kaikkea hyvää ystäväni. Elämme sellaisia aikarajapintoja, ettei yksinkertaisesti kannata kaikkia tuntojaan edes näin kirjata. Maapallomme on v i e l ä elinkelpoinen ja sen eteen taistelu jatkuu niin kauan kun Luojalta armonaikaamme vielä on. Ystävänne, korjaan h y v ä ystävänne Arto L.
[/img]
Quote
Share