raijasivu
raijasivu

June 10th, 2011, 1:35 pm #11

Lupailin esittää teille, hyvät lukijani materiaalia 2011.06 kansainvälisestä graniittiluolastojen konfferenssistani Ruotsissa.

Esitän seuraavaa yhteenvetoa kännykamerakuvin. Joten tutkailkaa tosiaan. Voitte oppia tällaisista maailmantason tektoniikkatapahtumista yhtä sun toista. Ja ennenkaikea sellaista, jota maassamme tusinaydinalan geologiat ei kykene edes unissaan tuottamaan:

--

Mitä kurssista sitten oppii?

. . .Tästä se lähtee, Vesan kanssa Viikingline ja Tukholman satamasta. .


Esimerkiksi metaaniventtiilin mekanismeista tällaista:Nynnäshamn 31 maj- 4 juni 2011


Nynäshamn 2011.06. . .Frugrothand oppaana Björn Crinder


Sama paikka ja t o d e l l a ahdasta. .


Mörner otti sedimenttinäytteitä yläjärvistäNiin ja sedimenttitutkimuksia hiekkakuopilla


Finskipojat Arto ja Vesa veteli tietty pyhäplyysheissä onkaloliikuntoa muovikassein. Kun alan ammattilaisilla oli kypärät ja muut vermeet


Ja eikun siis luolamaalauksiakin Ruotsin luolissa on!

-- (Jaksaa jatkua.)
Quote
Share

raijasivu
raijasivu

June 11th, 2011, 12:53 pm #12

Sweden caves 2011.

Arto hei

Palasin viimein 31.6.2011- 08.06.2011 Ruotsin: Second International Conference on Granite Caves Sweden 2011. Kansainvälisestä graniittisten luolastojen kokouksesta. Paljon lisää maan kallioperän epävakaisuuksien merkkien tuntemuksia ja tektoniikan mekanismeja oppineempana maailman parhailta. No hei kansainvälistä geologian professoria ja huippututkijaa kun opettajanani on tällä reissulla oli niin mieleen jäi. Mainitaan nyt vaikka Itävalta, Espanja, Hollanti, Ruotsi, Italia, Sardinia. Ja jonossa toki Vesa ja Arto kanssa myös pystyssä pitämämme Suomalaisaosaminen myös.Mikäs, ettei meikäläisille sopinut istua kunnanjohtajan kutsypöydässä ja edustramassa avoimesti nimenomaan a i t o a ydinkriittisyyden perikuvaa ja muutenkin asiallista "suomikuvaa maailman edustajana"!

Hyvin kuvaavaa konferenssille oli, ettei sieltä saanut soitettua esim. Suomeen käytännössä lainkaan. SÄPÖ ja SUPO olivat itse asiassa niin aggressiivisia tässäkin sananvapausterrorismissaan. Että vielä meni pitkästi aikaa saada netit ja puhelimet toimimaan edes palattuani Suomessa! Kokouksemme aloituspaikkamme oli Ruotsin Nynäshamn. Sieltä vierailimme mm. kuuluisissa Ruotsin graniittiluolastoissa, kuten Lövhagenin äärimmäisen vaativassa ja todella ahtaassa luolastoissa. Frugrottan pituutta 261m ja korkeuseroa 20m. Kartoittajana Björn Grinder m.fi. Sieltä lähdimme tutustumaan Ruotsin tunnettujen jo löydettyjen maanjäristysten irti ampumien tektoniikkalohkareiden ja kiistattomista Pohjolan tektoniikasta kertoviin suurten kiviröykkiöiden metaaniventtiilirakenteisiin. Suunnattomat kivet olivat pyörineet pyöristyen metaanivesi- injektiokuilun päällä vakuuttvin demoin. Noin 1300luvun vanhaa kivistä linnanrauniotakaan kohteenamme unohtamatta. Tutustuimme mm. maailman vanhimpiin kivettyneisiin stromatoliittifossiileihin St. Vika.ssa.

Täynnä hyttysiä ja luolahämähäkkejä olevaan luolaan pääsimme tutustumaan puolestaan Tuppstensgrottanilla. Seuraava kohteemme oli Klövberg Cave, niin tai siis grottan ruotsiksi. Yli 50m pitkä luolastosysteemi graniittisessa gneississä. Erittäin vaikuttava tutkimuskohde niin ikään. No kaarsimme seuraavaksi tutustumaan vaikuttavaan deltahiekkasedimentaatioon. Josta hahmotimme normaalisti yhdessä kesässä muodostuneen liki 20m korkeaan hiekkasedimentaation. Ja kuten arvasitkin jo seuraava kohde vastaava jäätikön sedimentoima jokideltta. Josta löytyi häikäiseviä jälkiä alueelle iskeneistä luokkaa yli 8 Richterin "mega- liquefaction". Maanjäristysten läpi savikerrosten ja hiekkasedimentaation pusertamia metrienluokkien nousupulskeita hiekkakerrossedimenteissä. Ja jopa miehen kokoisia kivimöykkyjä mukaansa puskeneista tektoniikkojen virtassedimentaatioista.

Pukebergsin luolastosta eittämättä jäi mieleen luolan perällä lymyävä täysin pyöreä kivikuula. Jonka maanjäristyksen aukoman kalliorepeämän halkaisija oli nyt vain 10cm. Oli auennut vähintään 5- kertaiseksi. Että yläpuolinen pyöreä kuula oli läpi luolaston katon, pohjaan pudoten. Erittäin vakuuttavaa dokumentaatiota todistamassa miten luolan massiiviset kulmikkaat kuutiokivet olivat maanjäristyksissään hypähdelleet paikoiltaan megaenergioillaan. Mega isoja kivikuutiorakenteita näimme kiistatta demoissa muodostuneen.
-------

Caves 2.

Siinä kun Suomen GTK tahii kalliomuutosten ajankohtia satojen miljoonien haarukalla. Niin Ruotsissa näkemämme maanjäristyskivikuutiot määriteltiin iältään tarkoin esim. 9980 vuotta BP! Vakuuttavaa, jos tajuaa mistä oikeat geologian osaajaprofessorit on asiallaan. Eikä Posiva TVO:n tusinatumpelot suomalaiset GTK:neen. Nesteytymä, Mörnerin tutkimana 2003 ja 2005 Myra West. Seuraava etappimme olikin huippusalainen luola. Josta löytyi ensimmäinen varmasti tektoniikan luolaan altaan iskemä hiekkadeltta. Luolassa on käynyt nyt vain löytäjä ja "me". Eli sisälle änkeytyneet puolisen tusinaa. No meikäläinen maailman ensimmäinen suomalainen ja ylipäätään ulkomaalainen. Joten näillä tasoilla tektoniikan sensaatiot maailmalla näissä nykytasoissaan vaan menee.

Paleoseisminen tektoninen maanjäristysjärvisedimentaatio 9663 BP ja yli 8 magnitude. 15m tsunamiaallosta kyse. Löytäjinä Mörner & Dawson 2003, 2008, 2011. Svartsjön ja osallistujille siellä demotta sedimenttinäytteenottoa. Bodagrottorna, Bodan yli 150m kanttiinsa olevat luolastot. Todella Ruotsin helmiluolasto. Kartoittajana hieno paikallinen pienmaanviljelijä Alf Siden, vuoteen 1980. Kehittänyt jopa oman erityisen luolaston korkeudetkin huomioivat värikarttasysteemit. Ehdottomasti maanjäristyksessä muodostunut luolasto. Ylös leijailuasentoonsa jumittunut kiviblokilohko on oiva merkki maanjäristysten vaikutuksista.

Luolastojen alle on oikeustaisteluin kustannettu myös porausnäytteenottojen verkostoja. Skålberg, metaaniventtiilin ja tektoniikan yhteisräjähdys. Niinkin uusi maanjäristysajoitus kuin 3 200 BP. Falgbergissä näimme luokkaa 20m vertikaalisesti kilpikivipintaansa pitkin liukuneen massiivinen tektoniikkaseinämän. Valtaisa luokkia 10m kanttiinsa oleva "Niklas' tea- house" rannalla. Löydetty muuten 1999. Kivi hypähtänyt Hudiksvallista länteen ulottuvalla niemellä. Siirtynyt viitisen metriä ylämäkeen valtavasta tektonisesta energiastaan. Todella häikäisevää, vakuuttavaa ja ydinalan suureksi harmikseen dokumentoitua tektoniikkadataa kaikki tyyni.

Seuraava etappimme Hölick luolasto 1 288m ja kartoittajana Alf Siden 1983- 1991. Kuten näissä aina. Aktiivinen ja osaava paikallinen. Joka on ottanut luolastotutkimukset elämäntyökseen, jota muut ei kykene tekemään. Jos mahdollista, nimenomaan tämä luolasto on koko Ruotsin vaikeafraktaalisin, linjoiltaan sekavin graniittiluolasto. Iso ja järissyt palasiksi ainakin kaksissa maanjäristyksissään 9663 BP, toistamiseen jään poistuttua 9800 BP. Kivikko on siis kokonaisuudessaan liikkunut sivuun peruskalliosta n.50m. Erikoisuutena tässä mielenkiintoisia ja ahtaitakin kallioluolastoja sisältävässä luolastossa on alueen läpi virtaava jokipurosysteemi. Näimme myös erittäin kiinnostavan koko Ruotsista löytyneen varmimman tapauksen, jossa rikkoutunut kalliorinne oli pomppinut vastaan jäätikövirtojen tulosuuntia valtavina kivikuutioina.

Vastaavaa löytyy kuulema yhdestä löydöstämme Suomesta, eli Laitilasta. Suomesta löytyy kyllä muutakin mykistävää. Eteläisestä - Suomesta tektoniikkavoitelun kilpikivipintaa. Nyt penkistä kiinni. Selkeää dokumentaatiota 15km sivuttaissuuntasiirroksesta. Pohjoinen sivustonsa Atlantin selänteen painamana itään. Ja eteläosa länteen. Pystysuuntainen kilpikiviraapima tässä on puolestaan mitattu uskomattomaksi 1 000m! Miettikää. Fukushiman vastaava on v a i n 8m! Se siitä Suomen kalliovakausilluusioista taas. Niin Posivan killegnesiisikivi on tunnetusti ainetta, joka on rakennuskiveksi kelpaamaton. Saatuaan nyttemmin happea turpoaa vettä imien ja hilseilee hipuiksi. Pian muuntuu neliportaisesti. . niin tosiaan oikein. Kuulema silkaksi saveksi muutamissa hapettavissa vuosissaan! Ei mikään ihme, että Posivan 420m paksu katto on JO alkanut pudota ja tappaa altaan työväkeä epävakaana. Vaatii nyt Posivan tiedoin koko alueen kevyen liikenteenkin seisauttamista liian vaarallisena luolastolleen.
--

Huippuvideointi muuten maamme ensimmäinen dokumentointi luolalöydöksistämme, ennen Ruotsin 2011 ekskursiotamme. Tämä esitettiin konfferenssissa:

http://www.youtube.com/user/Styrgefilmi?blend=22&ob=5
Quote
Share