Om Rasen Angora

Joined: August 15th, 2007, 9:30 pm

August 1st, 2017, 10:32 pm #1

Angoraen har fått navnet sitt etter de andre angoradyra, med lang pels. Angora har sin opprinnelse i Frankrike, der det ble fanget inn villkaniner med lang pels på begynnelsen av 1700-tallet. Disse ble så satt i avl, og en del dyr ble hentet inn til England. Her satte de i gang systematisk avl, og de første hvite angoraene så dagens lys her. Det skjedde i 1777. Fra 1880 årene startes det opp med utstillinger, og angoraen ble med her. Dyrene som den gang ble vist skulle ha en pelslengde på minst 25cm, Det sies at dekkhårslengden var på hele 42cm. Så dette var nok en helt annen form for angora enn det vi har i dag. Angoraen ble første gang stilt i Danmark i 1895, men den var en sjelden het helt fram til 1940. Til Norge og Sverige kom den ca 1930. Angoraen er godkjent i alle standardens farger, bortsett fra lyseblå, lysegrå, reverød og sallander. En angora må klippes ca hver 3 mnd. De beste dyra produserer ca 1kg ull i året.

Vektskala voksne dyr
3,11-3,30kg = 3 p
3,31-3,50kg = 4 p
3,51 og høyere = 5p

Vektskala ungdyr
4 -5 mnd 2,4 kg
5-6 mnd 2,9 kg
6-7 mnd 3,3 kg


Poengskala
Vekt 5 p
Rasepreg og presentasjon 10 p
Kroppsform 10 p
Ullens tetthet 20 p
Ullens kvalitet 20 p
Ullens lengde 10 p
Filtrerings tendens 10 p
Farge og tegning 10 p
Kondisjon og pleie 5 p
Sum 100 p


Angorasider
Norge:
Norsk Angora
Løyten AngoraNorsk Angora

Sverige:
Svensk Angoraforening
Madame lutuss, Spinneri

Danmark:
Dansk Angora


Om klipping av angora
Link om hvordan man klipper angora
Ull10mate, ullmotak og spinning

Utstyr til Angoraproduksjon
Rokker og tilbehør
Spinnvilt
Hvit rødøyd før klipping, bilde lånt fra Indre Østland KAL.


Hvit rødøyd, nyklipt.


Ensfargede


Hvit rødøyd, foto: Martina Haijlen


Havanna, foto: HH


Sort, eier Reidun Pettersen


Blå, Göthes Adrian, foto/eier: Agnetha Jonsson


Ensfargede med slør


Isabella 95p, foto/eier: Gunvor Hovland, Norge


Madagaskar 94p, foto/eier: Gunvor Hovland, Norge


Viltfargede


Viltbrun, foto: HH


Chinchilla, foto: HH


Jerngrå, foto: HH


Viltgul, foto/eier: Agnetha Jonsson


Gulrød, foto: Hedda Aurbakken


Bourgogne, foto/eier: Agnetha Jonsson


Tegnede varianter

Russer 95p, foto/eier: Gunvor Hovland

Fargeforskjell på isabella og madagaskar

Vi takker Gunvor Hovland for materialet i denne posten!En del sliter litt med å se hva som er hva på isabella og madagaskar Angora, ser man begge samtidig er det lettere, her er isabellaen til venstre.Isabella under.


Øyefargen på isabella er gråblå.


Madagaskar under.


Og øyet på madagaskar er brunt.


Kull med begge fargene.


Det finnes 5 hovedtyper av angora. Det som i hovedsak skiller de er størrelse og pelsmengde.
I Norge er ikke skillet mellom de forskjellige typene like lett å se (med unntak av Satin som er en egen rase) og de forskjellige typene krysses ofte med hverandre. En angora er en angora med andre ord.

Tysk Angora. 2,0 - 5,5 kg
Den type Angorakanin vi har i Norden, antas å være den samme som den tyske typen, med ca 4-7% dekkhår og ca 95% ullhår. Altså stor ullvekst, og ikke bare på kroppen, men godt med ull både på labber, hodet og ører. Denne angora typen ble utviklet i Tyskland tidlig til midten av 1900 tallet som en kommersiell Angora type.
Det ble lagt vekt på fiberstyrke og mengde, samt en god kroppstype. Tysk Angora produserer 2 til 3 ganger mer ull enn de andre typene og klippes hver 90.dag. Den forveksles lett med Gigant Angora. Finnes i hvit og farget.

Engelsk Angora. 2,0 -3,5 kg
Denne typen angora er den eldste og minste Angora typen. I likhet med Gigant Angora har den minimalt med dekkhår og en kompakt kroppsfasong.
Ulla til Engelsk Angora er meget tett og fin og er den angoratype med mest ull både på labber, hode og ører.
Om ullkvaliteten er korrekt krever Engelske Angora kun børsting et par ganger i uken men har den mer bommulsaktig ull må den børstes daglig.
Engelsk Angora er den mest vanlige som utstillings kanin, men også som kosekanin pga av sitt teddy bjørnlignende utseende. Den finnes både som farget og hvit.

Fransk Angora. 3,5-4,5 kg
Denne typen har en kraftig underpels og større mengde dekkhår i forhold til ull noe som gir dypere farge
samt lite filting. Dekkhårene er lengre enn en underulla og dette gir kaninene en glorie av farget pels ytterst.
Pelsen er også noe grovere enn hos de andre typene Angora. Den har forholdsvis kort pels på labber, hodet og ører med kun «smådusker» ytterst.
Det spesielle med denne Angora er at den kan stimuleres til en form for røyting, slik at ulla kan nappes av! Nappeintervallene er opp mot 120 dager og før napping får kaninen en pelletert urt som heter Mimosa. Denne gjør at hårsekken «slipper» håret, og ulla kan høstes ved at den nappes av i små dotter. Kaninen blir naken (unntatt hode og labber), men pelsen vokser like fort ut igjen. Ulla har en annen karakter enn den ulla som som blir klippet, bl.a. fordi ullhåra er spisse i begge ender.
Den franske angora typen er ansett som den enkleste typen å stelle, da det holder å børste over pelsen ukentlig. Den finnes i flere fargevarianter men er vanligst i hvit.

Gigant Angora. 4,5 kg ->
Denne typen angora har sitt utgangspunkt i Tysk Angora, men den har vesentlig mindre dekkhår samt en rundere kroppsfasong. Fullpelset minner den mest om en pelsball med ansikt.
Siden den har så minimalt med dekkhår er ullen bomullsaktig, og denne typen angora krever daglig pelsstell og må klippes hver 90.dag. Som type er denne mest vanlig i USA og Canada som utstilling og produksjonskanin og finnes kun i hvit.

Satin Angora. 3,0 - 4,5 kg
Satin Angora er en kryssning mellom Fransk Angora og Satin og er en forholdsvis ny rase som oppstod rund 1980 tallet i USA.
Til Norden kom de på slutten av 90 tallet og navnet har Satin fått som følge av den glansfulle pelsen.
Satein pels oppstår som følge av et recessivt gen som gjør skjell laget rundt pigmentet i hvert hårstrå gjennomsiktig til forskjell fra normal pels. Fibrene reflekterer derfor lyset noe som gjør ulla skimmrende og glansaktig.
Mutasjonen fører også til at fibrene blir tynnere og fargepigmentene konsentreres og Satinull har derfor mindre fiber diamenter enn de andre angora typene.Den både ser og føles ut som silke!
Denne angora rasen har en lavere ullproduksjon enn vanlige angora da pelsen vokser noe saktere, og en Satin trenger derfor ikke klippes like ofte.
Av utseende er den mest lik Fransk Angora og finnes i flere fargevarianter.
Rasepresentasjon av Satin: Tidsskrift for Kaninavl nr.8 - 2009

Med årene er det kommet flere typer ull og pels som er krysset frem. Jamora (Fuchs+Angora), Jersey Wooley (Hermelin + Angora) og Orylag (Rex + Angora) for å nevne noen.
Quote
Like
Share

Confirmation of reply: