Crna Gora i njena plemena...

Crna Gora i njena plemena...

SCANDERBEK
Registered Member
SCANDERBEK
Registered Member
Joined: August 28th, 2003, 3:06 pm

August 28th, 2003, 8:06 am #1

        Crnagorska Plemena i njihovo porjeklo kroz historiju  
Izlomci iz knjige M.E.Durham “Zakon,i običaji medju plemenima u Balkanu”1928
M.E.Durham -Fellow of the Royal Antroplogical Institute-
“Some Tribal Origins Laws and Customs of the Balkans”1928

p.34-38
Crna gora je podijelena na dvije strane;Crna gora i Brda.U Crnoj gori ljudi koji žive u njoj se dijele na
Plemena i bratstva;
Plemena znači podrazumjeva da vode porijeklo od zajedničkoga potomka od muskoga roda. Bratstva su se znala po imenu značajnoga predaka, uzora od davnina i sa ponosom nasjedilo od koljena na koljeno.Svako pleme  je podijeleno u nekoliko bratstva.
Prijevodnik bratsva se zove Knež.
U stara vremena plemena su predvodili; Serdar,Vojvoda i Bajraktar. Bratsva su se sačinjela od grupacije nekoliko kuća.
Glavar kuce se zvao domaćin ili starešin.
Za svakoga  glavara se glasalo prema utjecaju i plemenitoga čina za koje se pitalo od drugih glavara. Ovaj običaj je od pamtivijeka u Crnoj gori. Uvijek po običaju najstariji sin u kući, je postao glava bratsva.
Naprimjer do kraja 18 vijeka Vukotići od Kčeva dali su glavne pozicije Guvernatora bratsvu Radonića od Njeguša. Ovako se znalo kako su familje održale primat i tako postale uticajne za vlast u Crnoj Gori.
Plemena
Katunska Nahija je podpora stare Crne gore i sastoji se od sedam plemena.
U Crnoj gori ova riječ podrazumijeva  male kuće u zaštiti stada u planini.
Njeguš
Ime dolazi po planini pod istim imenom u Hercegovini izmedju Trebinja i Nikšica od dakle dolazi prvi izbjeglica iz Sjenice, u Bosni pod imenom Punosh; koji je izbjegao od Turaka u Hercegovini i onda se  nastanio u ova područja pod Lovćenom (Ilirska riječ Lev-ćeni-pas -laje).
Punoš koji se doselio prije 500 godina u 15 vijeku, Jiriček(Češki Etnomolog) ih spominje da to ime datira iz dokumenata 1435 god.
Kad je Punoš došao kod Dugog Doa tada Njeguši je bilo jezero ali je voda otišla podzemnim putem što jos dan danas voda teče negdje kod Kotorskih izliva.
Od Punoše su postale Punoše-vići i različita bratsva;
Bogdano-vići,
Pejo-vići.
Vladar  tadašnje Crne gore Stefan Crnojević je dao pravo Punoši da se nastani u Lovćenu. A na kraju su došli Vrbičani.
Punoš je imao dva brata Jeraka i Raića.
Od ovih imena su postala mnogo plemena poslije.Idemo redom;
Jerak postaje Jerako-vić od ove lože dolazi Petrovići koji imaju Lovćen potom su vladali Crnom gorom. Raić postaje Raiče-vic od kojih dolaze Radonjići koji su dali Guvernadore. Ove familje su bile kamen temeljac buduće Crne Gore .  
Čeklić
Doseljenici iz Bosne, Jiriček ih spominje da su dokumentovano prvi puta 1381 bili napomenuti  ime dolazi od  imrna sveca Svetoga Thekla koji su bili katolici znači nisu bili srpskoga porijekla.
Bijelići
Jiriček ih spominje  da dokumentovano oni se spominju 1430 god.došli su u katunsku nahiju krajem 18 vijeka.
Cuci
Iz Hercegovine 1798 ,najpoznatije njihovo bratsvo su Krivokapići koji su kasnije brutalno sukobili  protivu Srba zbog vodjenja bune protivu njih.
Kčevo ili Ozrinić
Dokumentovano se prvi puta spominje 1416 ime dolazi iz herojske Ozre.Krajlica Milena dolazi od Vukotića iz Kčeva.
Zagarci i Komani
Porijeklo iz Albanije dje još  i  danas stoji pleme pod istoimenim značenjem.
Rijeka Nahija
1)Čeklinci veliko pleme.
2)Kosijeri  početkom 19 vijeka izašli su iz Hercegovine u Crnu goru.Bijelići su im dali pravo da se smijeste u njihovim zemljama ali poslje su molili Rijeku Nahiju da ih štiti . Zbog ovih nedaća pretrpljenim od Bijelićana ,Katunska nahija se borila protivu Bjelića za prava Kosjerana.
Poslije su dali da se Kosijeri dosele u Čeklincima ostala plemena u Rijeci su 3)Lubotinj;4)Gradjani;5)Dobrosko Selo;6)Žabljak-“mjesto žaba” prostire se od glave Skadarskoga jezera i nekada je bila prijestonica vladara Crne gore Crnojevića.p.39

                          CRNOJEVIĆI p.40-48
 Poslije smrti Stefana Dušana cara Srbije 1356 ubrzo njegovo prebrzo načinjeno carstvo se rasprčalo-kamad po komad tako kako je i bilo nastalo prebrzo da bi opstalo.
Svako od feudalnih kneževa tada ne samo da je iskoristilo priliku da se pretežu svoje granice; nego i ljutu bitku vodili ko će ko da podjeli i nakomade pridobije što je  ostalo od rasteranih zemalja nekadašnjeg carstva.
Familja Balša su postali glavari Albanije, ratovali Veneciju za primorje i ratovali  Crnojeviće za Zetu.U starim dokumentima Crnojeviće su zvali Djuraškovići i porijeklo u suštini je bilo Dukljansko.
 Godine 1403 u Raguzi –Dubrovčkim dokumentima imamo pismo adresirano Nikoli Topia  Albanskom Knežu na latinskome izmedju ostaloga daje naznanje da se Albanska plemena narede protivu Bosne.”Daje vam se autorizacija nad vašim kapetanima zajedno sa Juraševićem i drugim Albancima”.
1404 god.se spominje “Zerno-vić zvan Giurazy ovo je očevidno od Albaskoga Djur-i-zi (znachi Crni Djordje)ili pak Gur-i-zi(Crni kamen);prevedeno na srpski “od sina crnoga” dolazi CRNO-JE-VIĆ(sin-slavenski).
U podneblju Zete zbog mješanog stanovništva, Albansko ime se suzbilo i sa vremenom samo ono slavesko od prezimena je ostalo; što i nije čudno pošto tadašnja, nacionalna savijest tih poglavara nije postojala. Oni su samo ratovali za nagomilanje njihovih posjeda. Od tada se zna u analima da Crnojevići  se nijesu ni trudili da se ujedine sa Srbima.
Sedam godina poslije Kosova izlazi nam Radić Crnojević kao protivnik Djuradj Strasmir Ballša i ovako poginuše ratujući s’njime umijesto da ujedine snage protivu Turaka. A protivu Turaka se samo borilo ako ih napadnu ili da se bude saveznik u paktu; Venecije i Dubrovnika protiv drugih suparničkih lokalnih vladara.
Ovako Crnojevići “zbog krvi” sa Balšom ; Djuradj-Djerdja i Lleš su se s’prijateljili sa Dubrovnikom.
Poslije su suradjivali sa Stefanom Lazarevićem, sinom Cara Lazara koji je vladao ostatkom Srbije pod Turskim vazalstvom.
On se prije smrti se predao Veneciji.Djura-gj Crnojevich je imao tri sina,Goiča,Guraši,i Stefanići.
Ovi su se ratoborili sprotivu Srba i pomagali Veneciji i Dubrovniku protiv Djuragja Brankovića koji je dosao kao despot protivu Kralja Stefana i ovako kao i svaki put na srpski način rješi kome pripada zemlja SERVIANSKA-srpska.
Od trojice sinova Gjure-Djordje Crnojevića nama je najbitnije Stefanića\Štjefen Crnojevića koji je imao pod “baštinom”od boke Kotorske do Skadarskoga jezera i postao ; Kapetan i Vojvoda Zete pod patronatom Venecije.Uz pomoc Venecije koje je stalo do Primorja Stefana Crnojevića su priznali kao suzbijača Serba.On je htjeo sunezavisnost i ratovao Srbe,Hercegovce,i Turke.
Tvrdjava iznad Podgorice Medun je bio u Srpskim rukama do 1455.
Nikšić je bio pod Dukom Stipanom Hercegovačkim koji je uspio da uzme kao taoca sina Stefanice\Štjefen, Ivana\Djona ali samo za kratko.Ostalo od Stefaničke zemlje je marširalo sa Albanskim plemenima; još i sestra slavnoga Albanskoga heroja “Skenderbega” Marija je bila data najmadjem sinu Crnojevića koji iako najmladji uspio da vlada naspram druge braće. Po ovim dokazima se se vidi koliko je razlika bila sa Srbima.
(o.p.) “Kratki opis o Zeti i Crnoj Gori”1774 god.saznajemo da je i Ivanov brat Djurdje bio ozenjen Voisom kcerkom kneza Leke Dukadjinia
Sin Ivan\Djon je nasledio oca 1465 god.Ali onda su Turci uzeli Medun i bili nevjerovatno blizu.Kao i njegov otac prije; Ivan je sklopio savez sa Venecijom i postao Kapetan gornje Zete sa naknadomom platom od 12.000 dukata i rezidencijom-pribivalištu u Zhabljaku .Kada su Turci napali (Skadar Sr.)-(Shkoder Al.)-(Scutari It.) 1474 Ivan\Djon sa njegovim ljudima i galantnim albanskim plemenom Hoti-njana Malissora ; Turke do Drača-Durres natjerali.
U znaku protesta zbog sudelovanja Ivana u Skadru Turci su uzrvatili sa uništenjem rezidencije u Žabljaku.Poslije duge opsade Skadar je pao.Venecija se povukla i snjime i Ivan sa svojom svitom meshtana izbjegao za Italiu u mnogo slavnoj crkvi Loreta dje se svečano zakleo da ce podici  i sagradi crkvu djevici ako ikad opet  dosegne svoje zemlje.Ovo kazuje da on nije bio fanatični član pravoslavne crkve.
Zeta shto na Albanskome znachi T’Zet=toplo je= je bilo pod Albanskom biskupijom Antibara -Antivari i pripadalo je Rimskoj Patrijahiji.Ali tu je bilo i Pravoslavni Zetski Metropolit.
Dvije godine su prošle kada Sultan Mehmet II umire i njegovi sinovi Bajazit i Djem su se ratoborili za prjesto.Da su znali tada Balkanski narodi i iskoristili ovu zamršljenu situaciju povoljnu za otcepljenje onda bi i mogli da se oslobode Turske okupacije.
Niko ništa nije pokušavao samo da!, Ivan\Djon Crnojević i Lek Dukadjin(Albanski lider plemena)su se napokon vratili svojoj domovini. Ivan je tražio pomoc Venecije ali  nasuprot dobio ništa za odgovor.
Njegov dolazak nije bio suprostavljen od Turaka ali je morao primat vazalstvo Turskoj i prihvati titulu “bega”(ili bej),kao Ivan Beg još dan danas je znan od Crnogorskih seljaka.
Venecija se ogorčila ovim činom Ivana-sada zvanom “strašnoga-homo de animo inquieto et scandaloso,”za njih kao Turskoga subjekta i tako postao protivnik Venecije.
Žabljak su još Turci držali.Ivan je morao da se pomiri sa životom u zemlji”katuna”Lovćensgoga dje je osnovao Cetinje i ostvari datu rijech u Loretu ,da sagradi manastir i počne Zetski Metropolit ali ne katolički nego pravoslavni zbog razumnih slučaja neminovnosti tadašnjih okolnosti.
Ivan\Djon umire 1490 god.Njegov sin Djorgje je uzeo vlast i za ženu je uzeo Venecijanku da se nesuglasice izmedju njih malo umire.
Ivan je ostavio i dva druga sina Stefana i Stanišu.u medjuvrjemenu Staniša se muslimanizirao/turkomani i nekoliko godina je živio u Istambulu u veoma dobrim odnosima sa Sultanom.
Stefan se žalio kod Turaka da njegov brat Djorgje priprema ustanak i tako naredili da se protjera iz zemlje.On je pobjegao u Veneciji i tako Stefan uzima kormilo vladevine ali samo kao marioneta pod Feriz Pashom Skadraninom.
Feriz se oslobodi Stefana, dje ovaj postadoše kaludjer i tako i umrieše.U ovim okolnostima Djorgje 1500 god  se vratio i pristao da vlada pod Turcima.Feriz Pasha ga oćerah pod hitno u Istambul dje dobiše neke zemlje u Anatoliji dje živjeh i umrijeh.Bilo oko ovijeh zbivanja i vrijemena da se po prvi puta spominjalo ime “Karadak=Montenegro=Crna gora.U starim kartama ovo podrucje se naziva pod imenom Albanije.
Bez dvojice preobradjenih od Turaka braće; Staniša kao musliman postadoše Turski Guvernator.On je postao vladar Sandzaka ,Karadaka i gospodar zemlje od Diokletia.  Turski kadija je postao sudija.On je imao bezprimjeran odnos sasvojim rodjacima u Veneciji i njegova pisma danas stoje u Bečkim arkivama.
Umro je bez potomka i onda Crna gora posade opet dio Skadarskoga vilajeta(provincija).Turci dadoše administraciju kršćanima u njihovim dnevnim aferama pod okriljem lokalnih Vladika.
Ovo nije bilo neubičajno pošto je Vladika služio pod zemljom koje je pripalo manastiru.Ljudima iz Lovćena je dato da sa manastirom i zemljom Ivanovom oko Cetinja vlada ;ovako i počinje uspon “Prinčeva Vladika” .U stvarnosti plemena su vladala svojim plemenskim običajima i samo kletva Vladika je imalo neko strahopoštovanje.Ova kazivanja u mnogo čemu daju naznanje početak Katunske i Rijeke Nahije odakle ce Crnu goru dovesti u ostvarenju Evropske države ali samo za kratko vrijeme.
Crmnička Nahia
 Ovo je  veliko pleme blizu glave Skadarskoga jezera i zapadnog korita Rijeke ;Do 1878 god  kao područijeje bilo veoma značajno pošto je djelilo plemena Crne gore sa Turskom .
Krvno su povezana sa Piperima i Vasojevićima.
Ova dva plemena tradicionalno i krvno porijeklo vežu od jednoga zajedničkog predaka kao i Albanska plemena Hoti i Krasnića.Do kraja osamnestoga 18 vijeka Piperi i Vasojevići su držali Albanski jezik i katoličanstvo.Bratsvo Vasojevića su VOJVODICI do zadnjega vijeka žene su nosile malisorske dzublete nosnje i prezimena od Albanskoga Ded(Domeniko)ima kao Dedović ili Dedić .
(o.a.)Prema podacima Branislava Kovacevica “Istorija Crne Gore”Sima Milutinovic(Beograd 1835god.)on navodi da je vladika Rufim Boljevic iz Crmnice povratio u istocno pravoslavlje Kuče,Bratonozice,Vasojevice i Drekalovice iz katolicke vjere…
Bratsvo Plamenac kao najuglednije u Crmnici priznaju zajedničko Albansko porijeklo.Geg Lazi predak danashnjih malisora iz (HOTA),je imao tri brata Piper Laz, (PIPERI)Vaso Laz,(VASOJEVIĆI)i Krasni Laz(KRASNIĆI).
1322 god Kralj Stefan Uros III je dao dio Orahova u Crmnici i ljude i njihove familije Manastiru Sv.Nikole u ostrvu Vranine.
Izmedju imena napomenutih imamo od Albanaca(Vogli-ć od albanskoga “za malo” znachi “Vogel”),i njihove brace ;dokumenat nacrtan u Dubrovniku 1402 god napominje imetke pod imenom”Lumi Crmnica”,(”lumi”na albanski znachi “rijeka”).
Crmnica ima i mali manastir u Brcheli to je bilo omiljeno mjesto za zimski odmor Vladika tu je sahranjen i lažni car Šćepan mali.Tu imamo i Lješansku Nahiju.
Brda-
Se sastoji od tri plemena;
(I) Bijelopavlić-i sinovi;i to od Bijeloga Pavla porijeklo vuče od Pal i Bardh(Albanski za Bijeloga Pavla)sina Leke Dukadjina,gospodara Albanskih brdjana-Malisora.Od njih potiču dva  bratsva Vražgrmci i Martinići glavno od njih su Crci i Stijeni .
(II) Kao što napomenusmo prije Piperi i Vasojevići zajedno sa Hotnjanima i Krasnićima imaju zajedničko porijeklo.ova plemena su uvijek bila svoje glave i ratovale protivu Vladika i Crne gore i naravno mjenjalo boju kad se ratovalo protivu Turaka.. Danilo –I-prvi, u njegovom kodiku 1865 počinje sa riječima“Danilo gospodar Crne gore i Brda “razlikuje Crne gorce sa Brdjanima”
U raportu Austrijskoga delegata  Joseph Krmpotich 1788 kazuje da sva ova plemena su katolici Albanci i da razlikuju od Crnogoraca gorkih nasprem ovijeh plemena Brdjana na Albanski Malisora to  su; Pješevci, Bijelopavlići, Piperi, Kuči, Bratonćici, Vasojevići, Drekalovići- Berisha,Klementi,Hoti, i Kastrati.Sem ovih zadnjih tri i maloga dijela Kučija i Triepši  koje Mario Bolizzo čak 1614(Jiriček)spominje Albansko”Chuzzi,Albanese del rito Romano”aneksijom Crne gore svi drugi su se asimirali u Serbofone.Naprimjer ime Kolašin dolazi od Albanskoga Kol i shen:Sv.Nikola inače patronski svetac katoličkih Albanaca kome je nekad ovo mijesto pripalo.
(o.p.) Dr.Radoslav Rotkovic u knizi “C.Gora i Dusanovo Carstvo”(1997)st;150 u ostalom kaze;70% danasnjih C.Goraca i Brdjana imaju Ilirskoga porjekla a preostalih 30% je vjerujem Vlaskoga i staroslavenskoga.
Na kraju cemo spomenuti u manjim detaljima ostala plemena danashnje Crne gore;Lukovo od luka izmedju Drobnjaka i Nikšića.
Šaranci malo pleme lijeve strane Tare blizu Drobnjaka.Morača pleme sa starim manastirom pod Moračom osnovanom od sina Stefana Nemanje Vuka u 12 –stom vijeku.
Drobnjaci ovo veliko pleme zapadno od Šaranca i lijevoga korita Tare prvi puta se spominju od Jiričeka u Dubrovčkim analima kao dio Durmitora 1354 god to prije Kosova.izmedju ostaloga se spominje plemena Trebinja u Hercegovini,Gačko,Banjani,Nikšić,svi su ovi “Vlaški katuni”.
Rovac je malo pleme izmedju Morače i Bijelopavlića.
Piva veliko pleme heroj Hajduk Bajo Pivljanin jedno od Cetinjskih ulica nosi njegovo ime.Oputna Rudina,Grahovo,Zeta i Podgorica,Primorje i Krajina.Da ova mijesta nisu bila srpska naravno kazuje i titula Stefana Dushana”Car Serba,Grka ,od Albanije i Primorja”
 Kao što se vidi Crne gorsko prostiranje i Brda  su bila od miješanog stanovništa ali u to vrijeme područja se nisu bazirala na osnovu nacije/narodnosti koja tu žive nego vijere koja je bila iznad nacije.
  Tako vremenom oni koji su primili katoličansvo su ostali Albanski a oni koji su primili pravoslavstvo takodje sa vremenom su izgubili svoju naciju  i slavizirali u serbo fone.Znači u razrašenju porijekla sve se zavisilo koja vijera ima primat nad tim područjem i kao takva postala dio tog podneblja.
Crna gora je bila Mikrokosmos različitih primitivnih zbivanja koje se mijenjalo sa nevjerovatnom brzinom; isprjed očiju se od plemena stvorile nacije,jezici mijenjali i tako kako je ko običaje i zakone imao taku je i boju dobijao ovo je Balkan dje je sve je u nijancama a na kraju; i istina je drugačije nego što izgleda.
Last edited by SCANDERBEK on May 20th, 2010, 4:40 am, edited 1 time in total.
Like
Share

NenadBG
Registered Member
NenadBG
Registered Member
Joined: May 20th, 2003, 7:34 pm

August 29th, 2003, 2:07 am #2

moram da priznam da nisam verovao da u jednom ovolikom,ne prevelikom,postu moze da stane ovoliko gluposti.sada namem vremena duze da pisem,ali samo morao sam da dam prvi utisak.
Like
Share

SCANDERBEK
Registered Member
SCANDERBEK
Registered Member
Joined: August 28th, 2003, 3:06 pm

August 29th, 2003, 12:35 pm #3

Neno,nije valjda da te boli glava kad ti je prazna ka da si Avetinja neoklesana...Pa Citaj na Engleskome ako ti taj prijevod ne pase nije valjda da vi gospoda u Beogradu neznate Citati ali samo onu Beogradsku Akademiju lazi...
Like
Share

NenadBG
Registered Member
NenadBG
Registered Member
Joined: May 20th, 2003, 7:34 pm

August 31st, 2003, 1:12 am #4

Skenderbeg,pazi ja bi tebi posavetovao,uzmi procitaj literaturu,upoznaj se malo bolje sa istorijom pa se javi.slobodno citajstrane istoricare,a ne srpske.i nastoj da se upoznas I sa primarnim izvorima iz tog doba.
A evo samo jedan kratak citat onoga sto si napisao,ako mi ovo sledece dokazes ja cu prihvatiti da je sve ovo iz tvog prvog posta istina:
“Bilo oko ovijeh zbivanja i vrijemena da se po prvi puta spominjalo ime “Karadak=Montenegro=Crna gora.U starim kartama ovo podrucje se naziva pod imenom Albanije.”
Znaci ne trazim da mi se nesto mnogo dokaze samo ovo gore,pa cu prihvatiti da su sve one gluposti u stvari istinite.
I nije mi jasan prvi deo,jer se to tvrdi da je ime crna gora poteklo od reci karadak ili? Polako uvidjam teorije na kojima se zasniva vasa ideja o velikoj albaniji,pa cak da te teorije nisu toliko idiotske mozda bi nesto I poverovao.
A ti se za moju glavu ne boj,vec pokusaj da nesto u zivotu naucis,I molim te mani se lupetanja gluposti I vredjanja,vec pokazi da nesto znas.u suprotnom bolje da cutis.
Last edited by NenadBG on May 20th, 2010, 4:40 am, edited 1 time in total.
Like
Share

istorija
Registered Member
istorija
Registered Member
Joined: December 25th, 2002, 7:34 am

August 31st, 2003, 2:10 am #5

Quote:
Dr.Radoslav Rotkovic u knizi “C.Gora i Dusanovo Carstvo”(1997)st;150 u
ostalom kaze;70% danasnjih C.Goraca i Brdjana imaju Ilirskoga porjekla a
preostalih 30% je vjerujem Vlaskoga i staroslavenskoga.


Mene licno ova tema mnogo ne zanima ali moram da se osvrnem na naseg Radoslava "> (On, pa doktor nauka!?!?)
Jedno pitanje; na osnovu kojih statistickih podataka i antropolosko-genetskih analiza je gospon Radoslav dosao do famozne "Zecine" podele 70/30? Kao sto Malinovski rece; - sve neki brojevi deljivi sa 5 ">
Osim toga jasno se vidi da Radoslav NIJE nikakvu analizu napravio jer covek i sam rece; " a preostalih 30% je VERUJEM vlaskog i staroslavenskoga."
Dakle nama ostaje da verujemo Radoslavu na rec?
Moram da dodam da NIKADA do sada NIJE napravljena NIKAKVA antropolosko-genetska analiza na podrucju cele Crne Gore pa se zbog toga Radoslavove gluposti moraju odbaciti a doktorska titula da mu se uzme sve dok ne bude dokazao da zna istoriju za titulu doktora nauka!
Ja ne sporim da Crnogorci imaju veliku vecinu ilirskog porekla! Naprotiv! Ali ne podrzavam IZMISLJOTINE i necije politicke smicalice!
Last edited by istorija on May 20th, 2010, 4:41 am, edited 1 time in total.
Like
Share

SCANDERBEK
Registered Member
SCANDERBEK
Registered Member
Joined: August 28th, 2003, 3:06 pm

August 31st, 2003, 4:01 am #6

Nemanjics' period (1186-1353)
After Bodin's death, the infighting among his potential successors weakened the Doclean state and brought about Raska's reign. Between 1183 and 1186, relying on the domestic feudal lords who betrayed the state interest, the Great Raska's chieftain Stefan Nemanja, conquered Zeta and ended the first period of the Montenegrin state.
With the conquest of Duklja / Zeta, as it was referred to from the 11th century, Nemanja is said to have destroyed entire coastal towns, (except Kotor), that never subsequently recovered. In the tide of destruction Nemanja also had destroyed 'monuments of Latin literacy by burning local churches and books. It is claimed that he also persecuted the Bogomils, and expelled the Greeks from Zeta'(Rovinski, Crna Gora u proslosti i sadasnjosti, Cetinje, 1993, p.279).
The Duklja/Zeta destruction was accompanied with the forceful conversion of Zeta's population to Orthodox Christianity. In 1185, the Bar's archbishop Grgur, escaped Nemanja's reprisal, which, factually and formally, ended the existence of Archdiocese in Bar.
In 1190, Nemanja's son Vukan, the first time mentioned Regent of Zeta/Doclea, asserted the Doclean King crown ('Kraljevstva od isprva'). He converted to Catholicism in order to be accepted by the Zeta's feudal lords (D.Zivkovic, ibid.). The Zeta's King Vukan, restored the Archdiocese in Bar in 1199, after approval of Pope Inocentie (Inocentije) III. In 1219, the regent of Zeta became King Djordje, the oldest son of King Vukan. He was succeeded by his second oldest son Stefan (mentioned in 1252), who built 'Uspenje Bogorodice' monastery in Moraca (D.Zivkovic, Istorija Crnogorskog Naroda, Cetinje, 1989).
Between 1276 and 1309, the Queen Helen (Jelena), a catholic (from the Kurtene family) widow of Raska's/Serbia's King Uros I, was ruling Zeta. She advanced the highest level of autonomy of the Zeta state within Nemanjic's Serbia and built and restored around 50 monasteries in Zeta, most notably St. Srdj and Vakh on the river Bojana under Shkoder (ibid.). During this period (1296), the name Crna Gora (Montenegro) is mentioned for the first time in the charter of St. Nicholas' monastery (Vranjina) issued by the Raska's king Milutin, who was the younger son of Uros I and Jelene Kurtene (D.Zivkovic, Istorija Crnogorskog Naroda, Cetinje, 1989). Crna Gora is to be understood as the highland region under mountain Lovcen, within Zeta, and under the domination of Raska (ibid.). During King Milutin's reign, at the beginning of XIV century, the Archdiocese in Bar was the biggest feudal lord in Zeta (J.Jovanovic, Stvaranje Crnogorske Drzave i Razvoj Crnogorske Nacionalnosti, Obod, Cetinje 1947, p. 18).
From 1309 to 1321, demanded by the Zeta's lords, the state was co-ruled by the oldest son of Raska's/Serbian King Milutin, young King Stefan (later Decanski). Similarly, from 1321 to 1331, Stefan's young son Dusan (future Serbian king and tzar) co-ruled Zeta with his father.
After the Serbian tzar Dusan Nemanjic death in 1355, the Serbian Kingdom started to crumble and its holdings were divided among the Prince (knez) Lazar Hrebeljanovic, the short-lived Bosnian state of Tvrtko I (reigned 1353-91), and a semi-independent chiefdom of Zeta under the Balsic dynasty, who increasingly asserted Zeta's sovereignty. Zeta, thus, regained its independence under the second Montenegrin dynasty, the Balsic, whose founder Balsa I, came to power in 1360.
Between 1186 and 1190, the first Cyrillic monument of Zeta's (Zetske)/Montenegrin edition of Old-Slavic literal language, was made (Miroslav's Gospel). Miroslav's Gospel (Miroslavljevo Jevandjelje) was probably rewritten in Kotor by order of Miroslav, Prince of Zahumlje, and a cousin (female line) of Raska ruler Stefan Nemanja (D.Zivkovic, Istorija Crnogorskog Naroda, Cetinje, 1989).
The pre-Balkan history
of the Albanians

Inter-related Serb and Albanian tribes


In reality, Serbs and Albanians are brothers. The Albanian tribe Berishe are related to all Serbs who venerate saint Nicholas, while all Albanians from the Gashi tribe are related to Serbs who venerate Saint John. These tribes were mixed Serbo-albanian before the comming of the Turks. Also many Serb nobles ruled Albanian tribes. For example, the Serb noble tomas Preljubovic ruled southern Albania in Skenderbeg"s own time. Also, the Albanian tribe Midriti wanted Karadjordje to rule over them. They participated in the Serbian revolt of 1803 and were in Karadjordje's personal guard. They are realted to all Serbs who venerate Saint Clement. After the Turks took northern Montenegro, a son of the Ivan-beg Crnojevic, the prince of the Serbian kingdom of Zeta, converted to Islam and was given Northern Albania to govern. He settled in the Albanian village of Bushati from which sprang the "Albanian" Bushati clan sprung. In Montenegro, the tribe Drekalovici is to this day mixed Serbo-albanian and the tribe Serbian tribe Piperi are blood relatives of the Albanian tribe, Hoti.
Like
Share

NenadBG
Registered Member
NenadBG
Registered Member
Joined: May 20th, 2003, 7:34 pm

September 2nd, 2003, 7:03 pm #7

Skenderbeg,
Ja sam rekao da mi dokazes sledecu tvrdnju:
“Bilo oko ovijeh zbivanja i vrijemena da se po prvi puta spominjalo ime “Karadak=Montenegro=Crna gora.U starim kartama ovo podrucje se naziva pod imenom Albanije.”
Ti mi to nisi objasnio,nema razloga sada da mi citiras razne stvari,bespotrebno je.samo trazim da mi dokazes da se crna gora naziva pod imenom albanija,kako pise u onome sto si ti kopirao.to trazim da mi dokazes,a ne da mi pises o istoriji crne gore.
I pitao sam te sta znaci prva recenica u citatu,da li to znaci da se tvrdi da je ime crna gora poteklo od imena karadak ili sta?ako se to ne tvrdi ne vidim sto se onda to karadak I montenegro spominje uopste.
Sto se tice krvne povezanosti pojedinih srpskih(crnogorskih) I albanskih plemena to je dobro poznato,to nema razloga dokazivati.ali to nije dokaz da su ta srpska plemena nekad bila albanska,posebno se ne moze generalizovati.time se ne moze dokazati ni da su ta srpska plemena bila albanska,kao sto se ne moze dokazati da su ta albanska plemena nekada bila srpska,vec to zavisi od slucaja do slucaja.a jedna od vecih gluposti u tvom prvom postu jeste da je neko albansko pleme u krvnoj vezi sa svima koji slave odredjenog svetca,jer oni ni medju srbima nisu svi rodbina,cak daleko od toga.
isto tako poznato je da u posebno pogranicnim delovima albanije je bilo dosta srba koji su vremenom poarbanaseni.
Ali pre svega voleo bi da mi dokazes ono sto sam citirao,I kao sto sam rekao ako mi to dokadjes onda cu poverovati da je I sve ostalo istina.
Last edited by NenadBG on May 20th, 2010, 4:43 am, edited 1 time in total.
Like
Share

Orbini
Registered Member
Orbini
Registered Member
Joined: January 14th, 2003, 6:29 pm

September 3rd, 2003, 12:04 pm #8

Zarekoh se da se necu javljati vise ovdje, ali ne mogu da izdrzim a da ne upitam neke stvari koje me trenutno interesuju.
Nesto teze mogu povjertovati u pomalo mitsku pricu o braci koja su se razdijelila u Pipere i Vasojevice. Ali bolje ikakvainformacija nego nikakva.
Konkretno me interesuju Piperi, i sve o njima. Takodjer me interesuje vjerska slika plemena i bratstava, i migracije pojedinih ogranaka u Bosnu.
Dali neko moze postirati ista o tome, bio bih mu zahvalan.
Like
Share

Homo Bosniacus.e
Registered Member
Homo Bosniacus.e
Registered Member
Joined: December 23rd, 2002, 8:39 pm

September 3rd, 2003, 12:25 pm #9

Najbolje informacije o takvoj tematici cini mi se ima IGOR, sada IG0R (registrirani clan) sa SC-a, poznat ostalima ovdje i drugdje i kao jedna velika supcina i mrzitelj svega nesrpskog i nepravoslavnog. Ali u svakom slucaju kad se radi o tim crnoDorskim plemenima, bratstvima i sta mu ja vec znam, momak zna znanje.
Like
Share

demon
Registered Member
demon
Registered Member
Joined: August 4th, 2003, 5:23 pm

September 3rd, 2003, 12:32 pm #10

Pleme Rovci vjeruje da potječe od nekog princa iz roda Nemanjića, a čini mi se da ih Skenderbeg onako spomene. Svima zna praočeve, ali Rovcima ne osim da su jako malo pleme. Znači mogu oni vjerovati da su od Nemanjića, ali ih je jako malo spram plemena koja imaju albanske korijene.

Di se može naći materijala o crnogorskim plemenima?
Last edited by demon on May 20th, 2010, 4:44 am, edited 1 time in total.
Demon - Zid mjedeni, plot krvavi...
Like
Share