Glossar

Joined: 7:45 PM - Jan 02, 2010

2:32 PM - Mar 19, 2017 #1

Glossar de termeni
- foloseste CTRL + F pentru a gasi termenul dorit mai usor -


A
application, aplicatie, app. O fisa de personaj sau aplicarea pentru o anumita putere, un job, o clasificare a personajelor etc.
AU, alternative universe, univers alternativ. Site-ul jocului de rol utilizeaza o tema cunoscuta, alterata mai mult sau mai putin. Precizarile alterarilor exista in topicurile de informatii ale site-ului respectiv si trebuie facute publice tuturor membrilor. De exemplu: site cu tema Harry Potter AU poate sa insemne: existenta altor personaje care inlocuiesc total pe cele din cartile Harry Potter, in acelasi timp, in alt timp.

C
canon, canon-character, personaj-canon. Un personaj desprins dintr-o anumita lume care poate fi jucat de un scriitor. Pot juca un rol esential in plotul site-ului.
claim, claims, inscrieri. Aici, se incadreaza topicuri informationale si de inscriere in care alegi diferite incadrari ale tale sau ale personajului tau: face claim, job claim (ocupatia personajului), power claim (puterea personajului) etc., dar si who's who.
closed topic, topic inchis, cu tag/eticheta. Topic destinat unui singur alt personaj sau unui grup delimitat de personaje, in care alte personaje nu au acces. Exista situatii extrem de rare in care un alt personaj poate interveni intr-un topic inchis. O astfel de situatie trebuie validata, de obicei, de staff.

F
fandom. Literalmente "domeniul fanilor", se refera la un site de joc de rol care tine de o lume creata intr-un serial, o serie de carti etc. Un astfel de site este fandom-based. Exista variatii ale acestui termen, precum panfandom, care se refera la un site in care personaje din aproape orice serial si carte poate intra in joc. Mai pot exista site-uri fandom-inspired, in care se pastreaza ideea de baza dintr-o serie de carti, de exemplu, iar actiunile din plot se aseamana destul cu cele din aceste carti, dar numele de locatii, timpul sau alte aspecte pot sa difere.

G
God-mode, God-moding. Detinerea unui personaj cu puteri supranaturale exagerate, cu trasaturi nerealiste, care poate face orice ii trece prin cap, in ciuda personajelor altor scriitori.

I
IC, in character. Scris din perspectiva personajului. Opusul lui OOC, out of character.

M
Mary Sue, Gary Stu. Personajele perfecte, fara defecte, fara a parea macar umane in lipsa lor de greseli.
Metagaming. Utilizarea informatiilor dobandite OOC, in personaj (IC). Este strict interzisa !

O
OC, original character, personaj original. Un personaj creat de scriitor pentru o anumita lume, care nu coincide cu personaje-canon, prestabilite intr-o anumita poveste.
OOC, out of character. Scris in afara personajului (o precizare a scriitorului, o sectiune in afara jocului de rol. Opusul lui IC, in character.
open topic, topic deschis. Topic in care poate participa orice personaj.
OTP, one true pairing. Perechea de personaje pe care o adori, indiferent daca ele relationeaza in-character sau nu.

P
play-by, face claim, pb, fc. Literalmente, termenii inseamna "jucat de" sau "cu fata". Se cauta un actor, cantaret, model de pe internet care sa reflecte cum ne imaginam noi ca arata personajul nostru. De exemplu, in filmele din seria Piratii din Caraibe, Johnny Depp joaca rolul lui Jack Sparrow. Daca am face joc de rol intr-o lume desprinsa din Piratii din Caraibe si am dori sa jucam rolul lui Jack Sparrow, am scrie ca personajul nostru, Jack, il are ca play-by pe Johnny Depp.
plot. Idee generala a unei povesti pentru jocul de rol, fie folosita pe un intreg site (aici, fiind destul de sinonim cu tema), sau aplicandu-se doar unui personaj, grup de personaje (un scriitor alege pentru personajul sau un plot: de exemplu, hotaraste ca el sa devina inotator profesionist).
post, postare, reply. Alcatuiesc impreuna un topic, include reactia personajului pe care il joaca scriitorul.
power-play, power-playing. Scrierea actiunilor altui personaj decat cel detinut, fara acordul scriitorului acestui personaj. Se poate face doar cu acord, spre exemplu, pentru grabirea actiunii.

R
registration, inregistrare. Poate fi procesul de inscriere pe un site (dupa cum v-ati inscris si voi cand v-ati creat un cont), sau, in joc de rol, poate fi un formular pentru diverse functii, o titulatura pentru o categorie in care se gaseste tot ce aveti nevoie pentru a incepe sa scrieti, etc.
rp, rpg, roleplay, roleplaying game, joc de rol. Exercitiu creativ de exprimare in scris. Scriitorul isi asuma rolul unui personaj creat de el sau desprins dintr-o carte, serial, show televizat etc. si scrie in concordanta cu personalitatea si istoricul acestui personaj.

S
sandbox. Un tip de site de roleplay fara prea multe reguli si fara un plot prea bine stabilit, in care se scrie liber.
setting. Incadrarea jocului de rol intr-un anumit spatiu, timp. Locatia poate fi, de exemplu, un oras de pe glob; timpul poate fi altul decat cel din viata reala (epoca medievala, preistorica, sau chiar in viitor); se poate si sincroniza cu viata reala.
shipper. Topic deschis pentru a stabili diferite relatii intre personaje, inainte ca acestea sa interactioneze in roleplay sau tocmai pentru a facilita aceasta interactiune. Exemplu: Sarah posteaza in shipper-ul lui Jack: as dori ca Sarah sa fie sora lui Jack, se poate?
staff, personal. Persoane ce se ocupa de crearea, dezvoltarea si binele unui site.

T
tag, eticheta. Se utilizeaza pentru a desemna explicit personajele ce au dreptul sa posteze intr-un topic inchis. Se poate omite.
theme, tema, tip. Tema site-ului de joc de rol. De exemplu: tema Harry Potter, tema medievala, tema viata reala etc.
topic, thread. Deschis pe site pentru a gazdui interactiunea intre doi scriitori si personajele lor. Alcatuiesc impreuna un sub-forum sau forum.

W
wanted ad(vertisment). Un soi de reclama pentru un personaj dorit pentru un altul. De exemplu, scriitorul lui Jack posteaza un wanted ad pentru ca un alt scriitor sa creeze o sora a lui Jack.
who's who, cine e cine (literalmente). O lista a scriitorilor si a personajelor pe care acestia le joaca.
WIP, work in progress, in lucru. O aplicatie de personaj, un post etc. la care scriitorul inca lucreaza.

I was a king under your control
I wanna feel like you’ve let me goLike
Share