Zeitreise in 18tes jahrhundert (Fulda)

Anneke
frequent poster
Anneke
frequent poster
Joined: 8:23 AM - Jan 03, 2007

4:43 PM - Aug 16, 2011 #1

Nog een beetje murw van de voorgaande week donderdagochtend vroeg de laatste kleding en voorraad in de wagen gedaan en vertrokken naar Keara om daar de spullen in de grote wagen over te laden en gezamenlijk te vertrekken naar Schloss Fasanerie bij Fulda in Duitsland. William was woensdag al vertrokken en zou de nacht doorbrengen bij Duncan en Moira, Kirsten en Rose. Kirsten zou thuis blijven, maar de rest zou donderdag samen met William ook doorreizen richting Fulda.

Na een flinke reis met af en toe een wisseling bereikten we het Schloss. Geen middeleeuws kasteel, maar een echte barokke omgeving met vele bijgebouwen in een schitterende omgeving. Een van onze gastheren Roidsear (Roger) had zijn tent reeds opgezet in de boomgaard, evenals een groot aantal andere groepen, en ook de rest van de Clan MacBran was zoals verwacht al gearriveerd. Na eerst even kennis gemaakt te hebben, was ons kamp al snel opgezet. Het avondeten werd op advies van Roidsear bij de lokale bakker gehaald. Echt opvallend was dat iedereen al in zijn mooiste kleding rondliep.

Na een gezellige avond onderling stroomde vrijdag de boomgaard en de lager gelegen tuinen vol met regimenten, mensen, kinderen, honden, ezels, paarden, tenten en toebehoren. Ook de rest van Clan Chattan arriveerde, waarmee natuurlijk, nadat zij ook opgebouwd hadden, uitgebreid kennis gemaakt moest worden. Vele mensen kwamen al aan in mooie kleding en wagens werden snel leeggehaald en direct weggezet waardoor de feestelijke sfeer de hele dag al aanwezig was. Ook onze Tsjechische collega’s arriveerden en moesten natuurlijk begroet worden. Het was een fijne dag om nog even snel wat dingetjes voor jezelf te doen, lekker rond te kijken en vooral te genieten van elkaar en de omgeving.

Zaterdagochtend was iedereen ruim op tijd wakker, waardoor alle leden van Clan MacBran lekker samen konden ontbijten. Ruim anderhalf uur voor opening was het kamp dan ook al volledig op orde. Hierdoor begon de dag uitermate gemoedelijk, dit zal wellicht ook gekomen zijn doordat iedereen er de hele vrijdag al was en daardoor eigenlijk al een hele dag alles op orde was. Het kan in ieder geval niet geweest zijn omdat iedereen vrijdag heeel vroeg naar bed is gegaan. ;)

Het weer bleef goed, hier en daar af en toe wel een buitje en wat veel wind, maar het was heerlijk om buiten te zijn. Publiek kwam langzamerhand ook binnen en de heren van Clan MacBran en Clan Chattan vertrokken voor de eerste maal voor een inspectie en een parade. Hierbij bleven we met de dames en kinderen achter om het kamp draaiende te houden. ’s Middags waren de heren wederom weg om een battle te houden. Gelukkig zijn ze allemaal weer heel terug gekomen, want het is wel heel rustig in het kamp al ze allemaal vertrekken.

Moira is druk bezig geweest met het maken van haar jasje (met hulp van Duncan). Keara had bijna continue mensen bij haar kraampje staan. Rose had het voornamelijk heel druk met de kinderen van Clan Chattan en vermaakte zich prima. William heeft veel uitleg gegeven over de musketten en hoe deze gebruikt en onderhouden moeten worden. Ondertussen is de jas voor Mick ook klaar, dus die kan hij volgende keer dat hij mee is ook aan.

Door de gezamenlijke activiteiten werd het contact tussen beide Clans steeds beter en omdat beide Clans voor ’s avonds stew op het menu hadden staan werd besloten tot het maken van een gezamenlijke maaltijd met 2 verschillende soorten stew. Heel gezellig om zo met zijn allen aan tafel te zitten. De avond werd dan ook gezamenlijk doorgebracht met whisky, liedjes, muziek, verhalen en grappen. Ook vanuit andere kampen kwamen mensen langs waardoor we veel nieuwe mensen hebben leren kennen.

Zondagochtend was iedereen wederom vroeg op, ook deze keer is dat zeker niet gekomen door het op tijd naar bed gaan. Ook ’s ochtends lekker samen ontbeten. ’t is zeker grappig om te zien dat je met 2 verschillende groepen dezelfde dingen staat te doen en dezelfde ritmes aanhoudt. De verschillen en overeenkomsten zijn interessant om te bekijken. Het was zeker leuk om te zien dat de 2 clans in de loop van het weekend steeds meer integreerden.

Op zondag was het ritme vrijwel gelijk aan de zaterdag, er was iets meer publiek. Zondagochtend waren we uitgenodigd voor het womens-breakfast bij Nanny. Alhoewel we al ontbeten hadden, zijn we toch gegaan, en het was heel gezellig zo met de dames onder elkaar. Hilarisch was het als er heren op ons af kwamen lopen, dichterbij kwamen, zagen hoeveel vrouwen er zaten, en dan halverwege toch maar besloten om later nog eens terug te komen om vervolgens met een grote bocht om ons heen te lopen.

De heren moesten daarna natuurlijk op parade en hadden ’s middags wederom een battle. Daarbij hadden we helaas wel een gewonde te betreuren want Roidsear had maar liefst 3 hechtingen nodig om zijn oorlogswond weer dicht te krijgen. Gelukkig was het achteraf niet zo heel ernstig, maar hij moest er helaas wel de rest van de zondag middag en avond door missen. We zullen de heren vragen om toch volgend jaar eens wat meer spijkers met koppen te slaan, want elke keer die kleine veldslagen tussendoor vinden wij vrouwen ook maar niets. ’t Word toch wel tijd om die Engelsen nu toch een keer definitief af te handelen.

Zondagavond werd het helaas al tijd om afscheid te nemen van het grootste deel van Clan Chattan. Dat werd dan ook gedaan met de belofte om elkaar zeker weer snel te zien, en te kijken of we voor volgend jaar wederom samen wat kunnen afspreken.

Duncan, Moira en Rose moesten helaas zondagavond ook al weg, want Duncan moest maandag helpen met het begeleiden van wat “Engelse” gevangenen. Voor ons zat er dan ook niets anders op om alvast zoveel mogelijk in te pakken en nog lekker wat na te kletsen, zodat we maandag ochtend op tijd zouden kunnen vertrekken voor de terugreis.

Maandagochtend kwam Roidsear gelukkig ook nog gedag zeggen, waarna wij helaas ook aan de terugreis moesten beginnen.

We would like to thank Roidsear, Nadine, Micheal, Niambh, Alisdair, Grainne, Chrisdean, Manus and of course the organisation of the “Zeitreise in 18tes jahrhundert” for the invitation, their warm welcome and the lovely weekend we had! We feel blessed that we’ve met you all and hope to see you very soon again. We’re sure that we’ve met some new friends this weekend!
Quote
Like
Share

plak
Advanced Member
plak
Advanced Member
Joined: 8:26 PM - Jul 08, 2007

4:56 PM - Aug 16, 2011 #2

En dat hebben wij dan weer allemaal gemist :blink:

Klinkt als een erg geslaagd weekend.

Groetjes clan Plak
Dinnae teach yer Granny tae suck eggs!
Quote
Like
Share

Kathelijne
Advanced Member
Kathelijne
Advanced Member
Joined: 6:58 PM - Oct 01, 2010

7:39 PM - Aug 16, 2011 #3

Mooi verslag Ann, leuk! Mag ik nog even toevoegen dat wij samen op de terugweg nog luidkeels liedjes hebben gezongen om zo het weekend een goed uitgeleide te doen :D
In Scotland, until the 20th century, married women kept their maiden names
Quote
Like
Share