Kita, Moto Kastem, & Undang-undang

road tax? anything new on JPJ? polis traffic? contoH: suma chopper diwajibkan pakai monkey bar ke... =p

Kita, Moto Kastem, & Undang-undang

Joined: Jan 4 2011, 08:27 AM

Nov 2 2011, 08:42 AM #1

Mcm tajok kat atas, sebagai peminat kastembike/chopper/motokerat dsb, ada permasalahan yg main-main kat kepala ni, dan sbgimana umum tau moto yg dikategorikan spt yg sy sebot tadi adalah menyalahi undang2 pnggunaan moto tu dijlan raya biasa, tpi...... 'dah minat'...

Soalan saya:

1) Bila mana sesebuah moto x idop rotek lebih 1 taon ianya kena bwk ke PUSPAKOM utk diperikse ye x? jd misal kate mototu moto kerat dan perlu diPUSPAKOMkan, mcmne ekk selain pakai org ajaib dan hidopkn rotek sblum tempoh setaun, mengikut pengalaman sedara-sedari??
Quote
Like
Share

Joined: Aug 4 2008, 11:23 AM

Nov 11 2011, 02:11 PM #2

refer to ponyexpress
Quote
Like
Share

Joined: Jan 23 2006, 02:18 AM

Nov 11 2011, 03:25 PM #3

kerat tu byk maksud

kerat aksesori ka atau kerat body?


kalu kerat aksesori takde masalah. yg penting lampu dpn blkng nyala, tinggi rendah ada, signal nyala, lampu brek ok

yg lain bule settle punya

i reap, i built, i ride!! - hungryghost custom inc
Quote
Like
Share

Eddyz
Otai
Joined: Jul 28 2008, 04:25 AM

Nov 12 2011, 03:59 AM #4

signal pakai tangan tak leh ke....heheee :P
Quote
Like
Share

Joined: Jan 4 2011, 08:27 AM

Nov 12 2011, 11:58 AM #5

antulaparbalikpagi @ Nov 11 2011, 11:25 PM wrote: kerat tu byk maksud

kerat aksesori ka atau kerat body?


kalu kerat aksesori takde masalah. yg penting lampu dpn blkng nyala, tinggi rendah ada, signal nyala, lampu brek ok

yg lain bule settle punya
Aaa bejawab pon ko Bang Ju!............kerat bodi la yg saya tanye tu, klo kerat ekseseri wat pe tnya! hehe!

Maksod aku mcm ni bang! cth moto kastem Bro Paulo dgn jguh titannik Abg Sham adalah dirujuk!

jadi soklanye, 'misal kata' rotek dia mati dh lebey setahun pastu mcmna yg aku tahu moto kene wat cheking kat PUSPAKOM kan, jdik mcmne nk lulos kalo dah kastem utk idopkn itu COKAI JALAN, so mcmne penyelesaian die?

Jelas x soklan aku? :D :lol: :D
Quote
Like
Share

Joined: Jan 23 2006, 02:18 AM

Nov 12 2011, 02:30 PM #6

Kalu dh kerat, rodtax mati lebe setahun mmg takan dapat lepas puspakom kalu dh kerat.
Kena mintak tlg org bunian gak
Haha

Tp ada 2 kes aku penah jumpa.
1. Kita bwk muto stendet g jpj, tunjuk mto. Pastu bwk lakaran camana nk kastemkn mto tu.
Bila jpj approved, pegi kastem mto
Dh siap kastem, bwk g jpj sekali lg
Bila dorg puas hati, dia kuarkan 1 surat n endorse yg mto tu selamat n bule pakai ats jalan
Ni kes tahun 2002, ada brader kt seremban buat

2. Mto kastem kena tahan jpj
Jpj suh bwk engineer dr company yg kuarkn mto tu utk inspect mto kastem tu dan sahkan selamat
Kalu engineer tu kata ok, jpj akan kuarkn surat ckp mto tu ok ats jalan
Tp mmg payah le engineer tu nk tolong
Brp pulok korg nk kena byr dia

i reap, i built, i ride!! - hungryghost custom inc
Quote
Like
Share

Joined: Jan 4 2011, 08:27 AM

Nov 13 2011, 12:21 AM #7

Tq 4 the info bro! jadik kesimpulanyye moto berikot perlu sentiasa idop roteknye bg mngelak dibawa jumpe 'Tok Ketua', sebab dia dah abis bersunat/kerat dgn Tok Mudim! ye x?

Aku pon penah dengo jgak moto kastem bole di lulos dgn syarat spt yg bro nyatakan tu, tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D :D :D :D :D :D
Quote
Like
Share

Joined: May 2 2008, 08:22 AM

Nov 13 2011, 03:28 PM #8

Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM wrote: ..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D :D :D :D :D :D
RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<
Quote
Like
Share

Joined: Jan 4 2011, 08:27 AM

Nov 14 2011, 12:24 AM #9

175J Da Virus @ Nov 13 2011, 11:28 PM wrote:
Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM wrote: ..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D  :D  :D  :D  :D  :D
RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<
Bukn nk gosogok maksodnye, moksodnye ini secara halal tpi pon doit ceritanye! <_< :( :angry: :lol:
Quote
Like
Share

Joined: Apr 22 2009, 02:16 AM

Nov 14 2011, 12:55 AM #10

huhu...aku pun merasa gak masalah camni....
bila mintak pendapat brader dekat2 sini, dia suh cuba renew online trus pakai MYEG. Dia kata member dia dulu penah buat kat satu keta buruk, rodtax mampuih lebih setahun lepas plak tu... ada sesapa yg berani nak try??? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Quote
Like
Share

tombuck
Otai
Joined: Apr 22 2009, 03:10 PM

Nov 25 2011, 05:31 PM #11

jadi kesimpulanye bagi geng custom...
sediakan duit seckupnye...ada duit custom pasti ada duit utk hidup roadtax n insuran hehehe...termasuk den...5 ratus gak kena standby...apo nak buek....MAKAN LOTI LOL!!!!!!
Quote
Like
Share

Joined: May 2 2008, 08:22 AM

Nov 30 2011, 05:58 AM #12

Red Hot Cili Api @ Nov 14 2011, 07:24 AM wrote:
175J Da Virus @ Nov 13 2011, 11:28 PM wrote:
Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM wrote: ..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D  :D  :D  :D  :D  :D
RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<
Bukn nk gosogok maksodnye, moksodnye ini secara halal tpi pon doit ceritanye! <_< :( :angry: :lol:
matlamat tak menghalalkan cara... B)
Quote
Like
Share

Joined: Jan 4 2011, 08:27 AM

Dec 1 2011, 01:13 AM #13

175J Da Virus @ Nov 30 2011, 01:58 PM wrote:
Red Hot Cili Api @ Nov 14 2011, 07:24 AM wrote:
175J Da Virus @ Nov 13 2011, 11:28 PM wrote:
Red Hot Cili Api @ Nov 13 2011, 07:21 AM wrote: ..... tpi yg utama ..................perlu melalui 'Raja Kertas', tu yg paling penting! .....duit la maksod aku!

:D  :D  :D  :D  :D  :D
RASUAH DIHINA,MARUAH DIBINA... <_<
Bukn nk gosogok maksodnye, moksodnye ini secara halal tpi pon doit ceritanye! <_< :( :angry: :lol:
matlamat tak menghalalkan cara... B)
Bro antu cakap penah ade owng wat kastem tpi bole dilegelkan dgn beberape syarat aku pon penah dengo! (sah dan halal djalan yg lurus) kat situ kn kite boley agak duwit "wajib' memainkan peranan.....Duit yg aku maksodkan adalah 'RAJA KERTAS' yg perlu digunakan khidmadnye, dan bukan org perseorangan/sipolan ye :D .............. maap geng! terkucar-kacirkan pemahaman, xde niat jahat tpi walaupun kengkadang jahat!!! Amar ma'ruf, Nahi Mungkar! saya sokong!
TQ my bro!!
Quote
Like
Share