Pravila Tvoruma

Petra_Wish
Ultimativna Tvorusina
Petra_Wish
Ultimativna Tvorusina
Joined: 8:08 AM - Jul 30, 2005

1:24 PM - Apr 03, 2006 #1

Tvorum®

FORUMSKA PRAVILA I UVJETI KORISTENJA

Tvorum je namijenjen vlasnicima, potencijalnim vlasnicima i simpatizerima pitomih tvorova (Mustela putorius furo).

Nakon sto ste odabrali svoje korisnicko ime, lozinku i upisali vazecu mail adresu, Admin ce odobriti vas korisnicki racun u najkracem mogucem roku


Osobni profil

Svaki clan foruma mora u roku od 48 sati popuniti osobne podatke u svom korisnickom profilu. To se radi ulaskom kroz My Control u gornjem desnom dijelu stranice, odabirom opcije Edit profile info s izbornika Personal Profile koji ce vam se otvoriti s lijeve strane stranice.

Radi lakseg snalazenja novim, a i starim clanovima, svaki clan foruma obavezno u osobni profil unosi osnovne podatke – datum rodjenja, grad, kontakt ...

Klikom na bilo koje forumsko ime svaki clan moze pogledati svoj ili tudji profil.

Novi clanovi se prvo trebaju predstaviti kako bi mogli vidjeti citavi Tvorum. Predstavite se podforumu za Nove clanove, a potom na podforumu za predstavljanje svog ljubimca tvora (tvorova) ovom linku predstaviti svog tvora (ako ga ima).

Svi novi clanovi koji ne predstave sebe i svog tvora (ako ga imaju) u roku od 48 sati od dana odobrenja registracije, brisu se iz registra clanova.

Kako se predstaviti ? Kad se otvori podforum za nove clanove s gornje desne strane nalazi se gumbic "new topic" pomocu kojeg se otvara novi topic. U njega se pise odakle dolazite, koliko ste stari, imate li tvora (tvorove) ili ne, ako ne - zasto su na forumu, a i ostalo sto pozelite. Pravila o predstavljanju tvorova su slijedeca : predstavljajte po sistemu - jedan clan foruma - jedan topic, naslovite topic imenom tvora ili skupnim nazivom vase grupe tvorova (npr., Tri hahara i slicno).

Mozete staviti po jednu sliku svakog vaseg tvora, napisite : ime tvora, datum rodjenja (ili pribliznu dob), spol, status cijepljenja - protiv cega, kada, je li kastriran/a, ima li potomstvo, sto voli/ne voli ... i sve ostalo sto vam padne na pamet, a karakteristicno je za vaseg ljubimca. U ovom podforumu nije dozvoljeno odgovaranje na topice, vec samo pokretanje topica i pregledavanje topica kako bi se sprijecilo nepotrebno gomilanje postova.

postovi u podforumu za Nove clanove NE ulaze u kumulativni broj postova pojedinog clana

stari clanovi foruma mogu pozeljeti dobrodoslicu novima po sistemu jedan clan - jedan post (moderatori i admin iznimno mogu postati vise od 1 posta)

sva pitanja, rasprave i komentare koji vam se nametnu u podforumu za Nove clanove, transferirajte na pm ili pak na blablaonicu / tj odgovarajuci podforum :)

U PODFORUMU ZA NOVE CLANOVE OD 1.7.2008. NIJE DOZVOLJENO POSTAVLJANJE SLIKA!


Registracijom i sudjelovanjem na Tvorumu® (dalje forum) prihvacate ova forumska pravila i uvjete koristenja. Administratori zadrzavaju pravo njihovog mijenjanja bez prethodne najave i obrazlozenja.


Administratori i moderatori nisu odgovorni za sadrzaj postova (osim svojih) jer postovi izrazavaju misljenja i stavove njihovih autora. Eventualne savjete iz postova koristite na vlastitu odgovornost. Clanovi foruma mogu savjetovati jedni druge o zdravlju, prehrani, njezi tvorova i iznositi svoje misljenje. Strucni savjet o bolesnom ljubimcu treba potraziti iskljucivo u veterinarskoj ambulanti.

Postovi (tekst i slike) clanova foruma i nakon njihovog eventualnog prestanka sudjelovanja ostaju na forumu kao njegov sastavni dio, osim ako admin i moderatori ne odluce drukcije.

U interesu citave forumske zajednice, molimo vas da postujete neka osnovna pravila komunikacije na forumu:

ADMINISTRATOR(Wishmistress) i MODERATORI (Anushka, maja01, Mirkaz, knoppixx)
Da bi sve funkcioniralo kako treba, postujte moderatore i admine. Njihov je posao odgovarati na vasa pitanja, uredjivati postove, brisati neprikladne i sl. Postujte njihove odluke, u suprotnom gubite pravo postanja na forumu. Clanom foruma se postaje registracijom i pisanjem postova (postanjem) na forumu.

Administratori foruma su clanovi koji imaju najveci stupanj kontrole nad forumom. Oni odreduju forumska pravila, imenuju forumske moderatore, ukljucuju i iskljucuju razlicite opcije, uklanjaju korisnike, zabranjuju pristup, kreiraju nove podforume, brisu i mijenjaju poruke drugih korisnika itd. Sve svoje privilegije koriste po vlastitoj prosudbi i u slucaju potrebe.

Moderatori i administratori sve poruke koje ne odgovaraju pravilima ponasanja mogu editirati ili obrisati bez najave, za sto mogu i ne moraju dati objasnjenje. Clana mogu na razlog editiranja upozoriti bilo na pm, bilo javno u izmijenjenom postu.

Moderatori foruma su clanovi koji svakodnevno u skladu sa svojim mogucnostima prate rad foruma odnosno podforuma za koje su zaduzeni. Oni mogu uredivati (editirati) ili brisati postove u temama (topicima) te uredivati, brisati, premjestati, zatvarati i otvarati topike u podforumu koji moderiraju. Moderatori su tu da bi sprijecili uvredljivo ili bilo koje drugo nezeljeno ponasanje, potaknuli nove teme, pravilno usmjerili ili osvjezili stare teme, uputili nove clanove u forumska pravila i obicaje i pomogli im koristiti forumske opcije.

Moderatore imenuju i razrjesuju administratori. Moderatori se biraju izmedju aktivnih clanova koji su svojim odnosom prema forumu pokazali da ga smatraju redovnim mjestom za druzenje/razmjenu misljenja. Oni su osobe koje su u mogucnosti pomoci drugima, odnosno za to imaju dovoljno vremena, volje i znanja. Moderator od admina dobiva alate i ovlasti ili se razrjesuje kad administratori procijene da iz bilo kojeg razloga moderator nije vise u stanju obavljati svoje duznosti.

Clanovi foruma neka ne zamjeraju moderatorima (ili administratorima kad su u ulozi moderatora) obavljanje svojih moderatorskih duznosti. To je nuzno za preglednost i normalan rad foruma.

Neregistrirani korisnici, tj. Gosti mogu vidjeti samo podforume : Sadrzaj foruma, 10 zapovijedi za odgovorne vlasnike, Rainbow Bridge i Prijatelji foruma. Ne mogu postati, vec samo citati te topice. Tek po registraciji, mogu vidjeti cijeli forum i koristiti sve njegove funkcionalnosti.

Eventualne primjedbe na rad moderatora i administratora mogu se uputiti iskljucivo privatnim porukama ili e-mailom. O tome nema rasprave na forumu jer ce takvi postovi biti uklonjeni.

Struktura foruma (podforum, topic, post) i koristenje
Forum je podijeljen na vise podforuma kako bi ga clanovi mogli lakse pretrazivati i pisati postove. Podforumi ispod naslova imaju kratki opis.

Podforumi se sastoje od tema (topica).

Kod otvaranja novog topica obratite pozornost na slijedece:

1) Topic otvorite u pravom podforumu. Krivo smjesteni topic premjestit ce moderator i u podforumu gdje je otvoren ostaviti link ili pm-om upozoriti autora na novo mjesto topica.

2) Prije otvaranja novog topica obvezno provjerite da li tema vec postoji na forumu kako se topici ne bi duplirali. Post ili postove iz dupliranog topica moderator ce pripojiti izvornom ili novom topicu. Na to ce u dupliranom topicu kratko upozoriti pokretaca topica, a potom topic zakljucati.

3) Topicu treba dati sto konkretniji i precizniji naziv. U slucaju da je naziv preopcenit ili ne odgovara sadrzaju topica moderatori ce ga prilagoditi ili potpuno promijeniti.

Topici se sastoje od postova. Post treba postaviti u tematski odgovarajucem topicu. Tematski krivo postavljen post ili postove (off topic) premjestit ce moderator ili ce za to zamoliti postera. Ako ne postoji odgovarajuca tema moderator ce je otvoriti s takvim postom (postovima) kao uvodnim ili ce za to zamoliti postera.

Na postove koji su potpuno izvan teme (off topic) i remete njen napredak ili ozbiljnost moderator moze po vlastitoj procjeni ili upozoriti ili ih potpuno ukloniti.

U podforumu namijenjenom predstavljanju svaki Novi clan koji se predstavlja ima pravo na 3 posta, a stari clanovi koji mu zele dobrodoslicu JEDAN post po topicu predstavljanja novog clana. Admini i moderatori imaju pravo na neogranicen broj postova u ovom podforumu. Svaki post koji prelazi taj broj - brisat ce se. Broj postova u podforumu za predstavljanje ne ubraja se u ukupni broj postova clanova, moderatora i admina ovog foruma.

MALI SAVJETI KOD PISANJA

1) Ne pisati postove iskljucivo velikim slovima (Caps Lock) jer to u web komunikaciji isto sto i vikanje u stvarnom zivotu.

2) Ne koristiti dijakritike (znakovi s kvacicama) jer na forumu ostavljaju hijeroglife (neprilagoden encoding). Hijeroglife ce iz posta ukloniti moderator i na njih upozoriti postera.

3) Koristiti smajlice (emoticons) da se naglasi ton, ali s mjerom. Pretjerano koristenje smajlica cini post nerazumljivim i napornim za oko.

4) Nakon sto se u odredjenom topiku nakon vaseg posta nastavi rasprava nije dopusteno editirati post na nacin koji mijenja smisao napisanog tj. brise dio ili cijeli tekst.


Ponasanje i jezik, disciplinske mjere

Budite pristojni i dobronamjerni u svom odnosu prema drugima. U ovakvoj komunikaciji ipak razgovarate sa stvarnim ljudima. Svacije misljenje je dobrodoslo, ukljucujuci i ono koje se ne slaze s drugima vecinskim misljenjem, ispravlja krivi navod ili kritizira odredeni postupak. Vrijedanje, namjerno izazivanje sukoba, netrpeljivost, neargumentirano iznosenje negativnosti o clanovima i neclanovima foruma, poticanje na agresiju, omalovazavanje, prepucavanje i slicna ponasanja nisu dozvoljena.

Iznosenje osobnih podataka, privatnosti o clanovima foruma, kao i o svim drugim privatnim osobama nije dozvoljeno. Iznimka su slucajevi kad su ti podaci objavljeni u javnim medijima, ali u takvom slucaju treba navesti izvor informacija.

Svi postovi koji krse ovo pravilo bit ce editirani od strane moderatora uz kratko obrazlozenje u samom editiranom postu ili potpuno maknuti uz upozorenje autoru privatnom porukom. U slucaju nastavka takvog pisanja autor ce biti iskljucen (banned) na temelju dogovora administratora.

Administratori/moderatori zadrzavaju pravo clanove koji se nedolicno ponasaju, krse pravila ponasanja i/ili opce uvjete koristenja, drukcije ometaju rad foruma ili ugrozavaju njegovu sigurnost, privremeno ili stalno ukloniti iz popisa aktivnih clanova, odnosno izbrisati iz baze podataka. Clanovi koji su dosli pisati uvredljive poruke, poruke nedolicnog ili ilegalnog sadrzaja, te besmislene poruke u velikim kolicinama, brisu se odmah bez prethodne najave i objasnjenja, kao i clanovi koji pisu poruke totalno nevezane uz tematiku - zajedno s njima brisu se i sve sporne poruke. Da li neki clan i njegovo ponasanje spada u gore navedene kategorije odlucuju iskljucivo administratori/moderatori i, kao takvi na forumu mogu reagirati u skladu s vlastitom procjenom i postupiti po vlastitoj volji.

Tvorum je otvoren svim uzrastima, pa zato pripazite na jezik. Medju clanovima foruma su i mladji maloljetnici. Pri pisanju koristite izraze koji mogu podnijeti svaciji pogled. Nepristojan i vulgaran jezik nece se tolerirati. Takvi postovi ce biti editirani ili obrisani, autor uvredljivih postova bit ce upozoren, a u slucaju ucestalog takvog pisanja i iskljucen na temelju dogovora moderator tima. Isto vrijedi i za stavljanje slika nepristojnog, vulgarnog ili uznemirujuceg sadrzaja.

Flejmeri (clanovi koji su se registrirali iskljucivo da na forumu pokrenu svadu i prepucavanje) bit ce iskljuceni iz foruma.

Zbog lakseg odrzavanja foruma, uveden je sistem opomena. Korisniku koji krsi pravila (posebno nakon eventualnog opominjanja putem privatne poruke ili javno putem foruma), dodjeljuje se prvo javna opomena. Ako i nakon javne opomene putem foruma korisnik nastavlja sa svojim neadekvatnim ponasanjem, dodjeljuje mu se opomena koja je vidljiva ispod profilne slike u svakom topicu u kojem je pisao. Warn iznosi po 10%, ali moze biti i visi u jednom upozoravanju. Ukoliko korisnik nastavi s takvim ponasanjem, privremeno ga se iskljucuje s foruma na minimalno 3 dana. Po ponovnom pojavljivanju neadekvatnog ponasanja korisniku ce se trajno zabraniti pristup forumu.


Nabijanje postova

Komuniciranje na forumu nije namijenjeno natjecanju u broju postova. Ukoliko admin ili moderatori procijene da neki od clanova posta kako bi povecao ukupan broj svojih postova - posta nekoliko postova jedan ispod drugog umjesto koristenja opcije Edit, bit ce prvo upozoren, a potom ce postovi biti kopirani u jedan i preostali obrisani.


Citiranje ili Quote

Nemojte citirati postove na koje direktno odgovarate, odnosno ako odgovarate na prethodni post nema potrebe da ga citirate.
Izbjegavajte citiranje slika ! Ako vam je neka bas urnebesna, opisite na koju se Vas komentar odnosi ili citirajte link na sliku.
Svi takvi postovi bit ce editirani od strane moderatora, a citirani prethodni post ili citirana bilo koja slika bit ce obrisani iz citata, te korisnik upozoren u postu.

Fotografije na forumu

Fotografije koje su fotografirali clanovi foruma vlasnistvo su pojedinacnih autora fotografija, a njihovo koristenje od bilo kojeg drugog clana foruma osim autora nije dozvoljeno osim u citiranju na forumu. Ako zelite neku od fotografija koristiti u bilo koje druge svrhe osim dozvoljenog citiranja na ovom forumu, za to morate traziti pisanu ili usmenu dozvolu od autora fotografije i/ili clana foruma koji je stavio fotografiju na forum.

Preporuku kako staviti fotografije na forum, naci cete ovdje.

Stavljanje slika (images) na forum direktnim linkanjem je dopusteno, ali i pri tome treba obratiti pozornost na autorska prava i ne koristiti tudji bandwidth bez prethodne dozvole. Slike podignite na vlastiti server ili server koji dozvoljava direktni linking, pa ih tek onda stavite u post kao image. (Photobucket.com, imageshack i sl.)

U slucaju brisanja slike sa servera na forumu ce se umjesto nje stalno pojavljivati crveni krizic, poruka providera (photobucket:oops my image isn't here i sl.)Takve nepostojece slike opterecuju rad foruma. Moderatori ce zato editirati takav post i maknuti direktni link na nepostojecu sliku. U slucaju eventualne mogucnosti da je rijec samo o privremenom padu servera, diretni link ce moderator pretvoriti u obicni.

Direktno linkane slike ne smiju biti vece od 800 x 600 pix. U slucaju da je slika veca od navedenog treba je postaviti kao obicni link umjesto kao image i potrebno je u naslovu topica napisati (56 k warn). Ima ljudi koji se spajaju preko dial-up-a i velike slike im se ucitavaju jako sporo.


Oglasavanje i reklamiranje

Ovo je forum koji podrzava pruzanje pomoci napustenim i izgubljenim tvorovima zato je, u za to predvidenom podforumu, dopusteno objavljivanje molbi za pomoc pri udomljavanju tvorova, kao i oglasa o izgubljenim i nadjenim tvorovima.

Nije dopusteno stavljanje oglasa o prodaji i kupnji tvorova od strane trgovina kucnim ljubimcima. Takvi postovi ce biti maknuti, a poster privatnom porukom od strane moderatora upozoren na forumska pravila. Dopusteno je najaviti novo leglo i pisati o njemu bez obzira je li za prodaju ili poklanjanje, ali nije dopusteno to pisanje koristiti kao oglasnik za prodaju spominjuci cijenu i sl. Iznimno administratori ili moderatori radi povecanog broja upita mogu staviti informaciju o cijeni. Za detalje vezane uz prodaju se treba koristiti privatnim porukama ili e-mailom. U slucaju dvojbe razliku izmedu pisanja o leglu i oglasavanja napravit ce administratori svojom odlukom.

Nije dopusteno prepucavanje izmedu privatnih osoba, udruga, obrta ... koji se bave djelatnostima vezanim za kucne ljubimce. Takvi postovi ce biti maknuti, a poster od strane moderatora upozoren ili obrisan. Moderatori koji su suradnici ili clanovi udruga moraju ostati nepristrani jer su na forumu u svojstvu moderatora.

Dopusteno je oglasavanje poklanjanja stvari vezanih za tvorove, ali iskljucivo u za to predvidenom topicu pod podforumom o Prodaji.

Dopusteno je preporucavanje proizvoda i usluga vezanih za tvorove.

STROGO JE ZABRANJENO oglasavanje, reklamiranje i preporucivanje bilo kakvih proizvoda, usluga i procedura ilegalnih na trzistu RH. Svako takvo ponasanje bit ce prijavljeno nadleznim tijelima, a korisniku zabranjen pristup Tvorumu.

Na forumu postoji dio *Prijatelji foruma* u kojem vodstvo foruma preporuca odredjene pravne ili fizicke osobe koje su to zasluzile.

Sve dvojbe na temu oglasavanja, preporucavanja i reklamiranja rijesit ce administratori svojom odlukom bez posebnog obrazlozenja i mogucnosti prigovora.

Spameri (clanovi koji su se registrirali iskljucivo zbog reklamiranja) bit ce obrisani, te ce im biti zabranjen pristup forumu (ban), a njihovi postovi uklonjeni bez obrazlozenja.


Autorska prava (copyright), linkovi

Kod koristenja tudih tekstova i slika obratite pozornost na autorska prava. Ako je autor zabranio prenosenje teksta ili slike, treba staviti samo link na tekst ili sliku na izvornim stranicama. Uz tekst za kojega autor nije zabranio prenosenje treba obvezno staviti autora i izvor (ako je isti poznat).

Stavljanje linkova na druge internet stranice o kucnim ljubimcima i zivotinjama je dopusteno.

Svi autorski tekstovi i slike (fotografije, avatari itd.) clanova su vlasnistvo foruma i samog autora teksta ili slike te njihovo prenosenje u cjelini ili dijelovima nije dopusteno bez suglasnosti administratora foruma ili samog autora.

Redovno ciscenje (Pruning day)

Administratori polazu pravo na to da redovno brisu stare postove i topice iz svih podforuma ako to bude potrebno ili smisleno. Takoder, redovno brisemo neaktivne clanove. Neaktivnim clanovima se smatraju svi koji se registriraju i nakon registracije ne pojave na forumu vise niti jednom u roku mjesec dana, te svi oni koji se nisu pojavili na forumu vise od 2 mjeseca, a imaju manje od 10 poruka. Moguce je i brisanje clanova sa vise poruka koji prestanu aktivno posjecivati forum, ovisno o razvoju foruma. Clanovi sa 11 do 20 poruka se brisu nakon 6 mjeseci nepojavljivanja na forumu, kao i oni sa vise od 20 poruka. Poruke koje su ti korisnici napisali ostaju u bazi podataka i obrisani korisnici nemaju pravo traziti njihovo brisanje.

###

Nadamo se da ce vam koristenje foruma biti ugodno i zabavno, te da cete ponesto nauciti od nas i sa nama. Pravila ponasanja ce se s vremenom mijenjati, sto se ne mora posebno oglasavati i/ili najavljivati. O aktualnim pravilima se uvijek mozete informirati na ovom mjestu, te pod Obavijestima.

Wish & moderating team

(u kreiranju pravila vodila sam se pravilima dobrog postupanja u internet komunikaciji, pravilima zajednickim nizu razlicitih domacih i stranih internet foruma)
¤ tko od nas moze reci da je iskra duse manje vazna jer je u tijelu zivotinje ? ¤
Quote
Like
Share